Re: Odstupné a mateřská/rodičovská dovol
Firma není povinna Vám dát výpověď. Takže budete nadále zaměstnankyní a po skončení rodičovské dovolené (tzn. nejpozději ve 3 letech dítěte) Vám musí umožnit návrat do práce a dát práci dle pracovní smlouvy (ne jakékoli, ale podle toho, jak to máte napsáno ve smlouvě). Pokud byste nechtěla nastoupit do práce, pak byste Vy musela domluvit na ukončení poměru. Pokud by pro Vás místo nebylo, pak by bylo řešení bylo na zaměstnavateli. Můj názor je ten, že je lepší zůstat zaměstnancem (pokud nemáte v rukávu nějakého jiného zaměstnavatele), protože se může stát, že budete podruhé těhotná a stále budete mít zaměstnání a budete mít nárok na mateřskou. Pokud byste zaměstnavatele neměla, na mateřskou by nárok nebyl.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 1. 2007 21:51
Prosím Vás, je tu někdo informovaný a ochotný pomoci?
Brzy budu na mateřské a následně na rodičovské dovolené.
Bohužel se zdá, že moje pracovní místo zanikne, pokryje ho jiné z mateřské společnosti a celá organizace bude jiná. Mně by se zdálo fér, aby se mnou zaměstnavatel ukončil smlouvu a vyplatil mi odstupné. Co když se ale stane, že místo bude formálně existovat až do mé rodičovské dovolené, já budu stále "zaměstnanec" firmy? Po mém návratu do práce mi přece mohou nabídnout jakékoliv místo ve firmě a bude můj problém, jestli ho přijmu, nebo ne...Pletu se?
Mnohokrát děkuji, aktuální zákony samozřejmě nastuduji:-)