Půjčka zaměstnanci

• (neregistrovaný)

4. 1. 2007 9:19

Zaměstnanec chce půjčit od nás peníze. Jaký úrok máme po něm chtít, když se jedná o osobu blízkou? Chceme nějaké jištění (směnka,ručení bytem,...atd). Jaké je nejideálnější? Jedná se o svobodného zaměstnace.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 1. 2007 14:50

bdm (neregistrovaný)

Re: Půjčka zaměstnanci
      *** Proč myslíte, že se jedná o osobu blízkou? Zaměstnavatel je FO? Úroky jsou smluvní, ale u zaměstnance musíte dát pozor na §6/3 (pokud nejde třeba o §6/9/n, popř. další písmena tohoto odstavce, kde je osvobození) ***

• 4. 1. 2007 19:24

Aňa (neregistrovaný)

Re: Půjčka zaměstnanci-pro BDM
      Při této příležitosti prosím BDM o radu. Nikdy jsem se s tím nesetkala, tak si nejsem jistá. Letos jsme půjčili také zaměstnanci s tím, že jsem rozdíl mezi sml. úrokem (140% disk.sazby) a cenou obvyklou dle našeho pen. ústavu zahrnula do základu daně jako nepeněžní plnění za prosinec, ale o to celkem nejde.
      Vystavila jsem mu fakturu na vyčíslené úroky k 31.12. a teď nevím, zda jsou v r. 2006 zdanit. příjmem, nebo až v okamžiku úhrady od zaměstnance. (Vím, že v tomto bylo několik změn a doufám, že dobře chápu § 22/1g, že v případě zaměstnance je to výnos v okamžiku předpisu..)
      Díky moc

• 5. 1. 2007 10:45

bdm (neregistrovaný)

*** Jak ten Váš případ souvisí s §22/g (nějaký nerezident?). Ale jinak máte pravdu, co souvisí s rokem 2006, patří do něj :-) ***

• 5. 1. 2007 11:50

Aňa (neregistrovaný)

No, nevyjádřila jsem se až tak přesně, jen jsem tím chtěla říct, že přijaté úhrady dle §22/1g se nevztahují právě na zaměstnance a mě se jedná jen o zaměstnance.
      Díky Vám

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).