Re: Sleva na dani za invalidu
S tou slevou na dani je to myšleno tak, že pokud neodpracuje celý kal.měsíc,tak nemá žádný zdanitelný příjem a sleva jí v té výplatě nenáleží. při ročním zúčtování daní nebo při podávání DP se ale tyto měsíce zohlední a sleva se uplatní za celý rok( pojkud budou splněny další zákonné podmínky). Tomu napůl nerozumím. Slevu si může uplatnit pouze ten poplatník,který má na ni zák.právo - předpokládám že on sám ve svém DP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 1. 2007 10:34
Dobrý den, mám jeden malinkatý problém. Nevím jak se počítá sleva na dani za zaměstnávání invalidy.
Je zaměstnaná od 2.5.2006, ale byla po nějakou dobu nemocná. nerozumím tomu jak vypočítat tu slevu.
Na daňovém přiznání v pokynech je tabulka, podle které se řídím, ale zarazila mě věta :
" neodpracované hodiny v důsledku prac.neschopnosti, za níž nebyly poskytovány dávky nemocenského pjištění "
Naše zaměstnankyně byla nemocná a dávky ji vyplácela OSSZ ???
Mám tyto dny odečíst nebo ne ?
Př. celkem hodin za rok ( od 2.5.2006 do 31.12.2006) je 1336
nemocná byla 872 hodiny v pracovní dny
takže mám počítat 1336-872 / 2008 = 0,23 * 18000 = 4140
nebo
1336 / 2008 = 0,67 * 18000 = 12060
a ještě jeden dotaz. Účtuji ve sdružení , můžou si tuto slevu uplatnit oba napůl (tak jak to mají ve smlouvě 50/50) nebo jenom ten na kterého jsou zaměstnanci zapsáni ??
Děkuji