Re: výdaje % u pojišťováka
Dovolím si mít jiný názor.
Podle § 3/3/a ŽZ živností není činnost pojišťovacích zprostředkovatelů. Pokud na ŽL zprostředkovává něco jiného než pojistné smlouvy, tak lze uplatnit § 7/9/c ZDP a 50%.
Ale jinak se podle mého názoru jedná o § 7/9/d ZDP tj. 40%.
Hezký den!
Pochopila jsem to tak, že má ŽL na zprostředkovatelskou činnost.
Tak to bylo napsáno. Ale pojišťováky jsem již dělal a oni si mysleli, že když mají ŽL, tak na tom získají 10 % výdajů. Pokud zprostředkovájí pojistné smlouvy, tak je to 40%. Pokud k tomu zprostředkovávají ještě něco jiného, tak si musí rozdělit příjmy.
Hezký den!
Mohu se zeptat, kdo vám tohle poradil? Případně, jak byste chtěl dělit příjmy u finančního poradce, kde pojištění bývá dost často jako kombinace s dalšími produkty? Mě bylo na FU řečeno, že pokud někdo dělá jen pojišťováka podle zvl. přepisu, bez ŽL, tak je to 40%, ale pokud zprostředkovává další produkty, tak musí mít ŽL a v tom případě je 50%. Dělit příjmy je mnohdy neřešitelný problém.
Neřešitelný problém to není a dělit příjmy se u %výdajů musí ! Jestliže má někdo příjmy např. příjmy ze živ.řemeslné a k tomu i ze zem.činnosti,pak je musíte v evideci příjmů rozlišit a zvlášť spočítat procenta výdajů a rozepsat tyto příjmy do přílohy k DP. Dotyčný tedy musí příjmy rozdělit na příjmy z pojišť. a na příjmy z ostatní zprostř.činnosti a z nich si zvlášť vypočítat příslušné %sazby výdajů.
Písemně ten vtip o ŽL, na který uplatníte i provizi za pojištění, od té hodné paní asi nemáte, že? :-))
Údaje uplatněné v DP prokazuje poplatník. Pokud neumí prokazatelně rozdělit příjmy na 40 a 50% paušál, tak je bezpečnější použít 40%.
Hezký den!
Ale podle mne rozdělit příjmy není takový problém. Provize posílá pojišťovna. Pokud zprostředkujete třeba prodej nemovitosti, tak to platí zase někdo jiný.
To by popíralo tu hlavní geniální myšlenku :-)
Ale mě by spíš zajímalo, jestli když v DP uvedu výdaje % a pak z toho výpočtu nevyleze jedna sazba podle §7, tak jestli na to mají naštelované ty jejich výpočty a nevyleze jim to jako nějaká podezřelá okolnost vedoucí ke kontrole. Doufám, že je jasné, jak to myslím.
V některých kalkulačkách pro výpočty daní na netu se zadává druh živnosti a počítá se to automaticky, pro nějakou kombinaci tam není prostor. Tak doufám, že FÚ to takhle nepočítá. Jana F.
Na tiskopisu, který jsem si před asi čtvrt rokem (snad je tam ještě)stáhla ze stránek MF jsou na příloze č. 1 "chlívečky" pro zápis paišálu u převažující činnost a pak další tři řádky se stejnými údaji pro ostatní činnosti činnosti.
Podobný problém je i u projektantů. Může mít ŽL (ten mu ale stačí jen na projektování drobných staveb) a zároveň být autorizovaným architektem (nutné k projektování náročnějších staveb). Pak v rámci jedné zakázky může mít příjmy jak ze živnosti, tak z podnikání podle zvláštních předpisů. Myslím, že 10% výdajů navíc a jen u části příjmů vůbec nestojí za tu práci s jejich pitváním.
Re: tiskopisy
Aha, tak to jsem byla mimo - já jsem si ty tiskopisy neprohlížela.
Mimochodem jsou všechny nové, jestli jsem to dobře pochopila, jen silniční daň už můžu mastit do starých - ty jsou stejné - č. 10. A pak ještě zůstal stejný ten tiskopis pro potvrzení o zdanitelných příjmech (č.14). Jana F.
Re: tiskopisy
Kdysi v DPFO byla tabulka s rozpisem příjmů podle druhů činnosti. Pak to zmizelo. Abych se vyhla problémům, přikládala jsem mimořádnou přílohu k DP s rozpisem příjmů. Od r.06 tu tabulku zase máme ofociálně. Samozřejmě každý poplatník se snaží využít co nejvyššího podílu výdajů, proto si určitě nevybere tu možnost, aby nerozlišil příjmy a výdaje pak uplatnil menším procentem. Rozlišit příjmy se určitě dají jednoduše zaúčtováním pod různými druhy do "pen.deníku".
příjem § 7 na žl a výdaje?
Prosím Vás, když zároveň k zaměstnání si přivydělávám na živnost.list, zprostředkování úvěrů a mam z toho provizi. Tuto provizi uvedu pod § 7 a výdaje si můžu uplatnit 50 % ? I když takovou částku nedělají? musim doložit tyto 50% výdaje? nebo můžu uplatnit jen ty co můžu doložit? diky za řady
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 1. 2007 15:41
kolik % výdajů uplatní pojištovák, když má ŽL na zprostředkování, dále smlouvu se stavební spořitelnou, penzijním fondem a makléřskou firmou?může to být 50%?