Re: odečet úroků z hypotečního úvěru
*** Jo, všimla jsem si. Ale odst.10 byl součástí zákona 179/2005 (1.1.2006) ale součástí zákona 57/2006 (1.4.2006) už není ani toho současného - a tam je odkaz na odst.3 :-)) ***
Re: odečet úroků z hypotečního úvěru
>Dobrý den, prosím Vás v 11/2006 jsem si z hypotečního
>úvěru pořídil pozemek na kterém budu stavět rodinný
>dům. Rád bych si v daňovém přiznání odečetl zaplacené
>úroky z daňového základu.
>1) V § 15/3 zákona o dani z příjmu jsem do dočelt,
>že: "Od základu daně se odečte částka, která se rovná
>úrokům zaplaceným ve zdaňovacím období z hypotečního
>úvěru poskytnutého bankou, sníženým o státní příspěvek
>poskytnutý podle zvláštních právních předpisů ....Rád
>bych se zeptal, co je myšleno tím "sníženým o státní
>příspěvek poskytnutý podle zvláštních právních předpisů
>....?
Tím je myšleno to, že pokud je průměrná úroková sazba za celý předcházející rok vyšší, než stanovuje zákon, tak máte možnost, za určitých podmínek, žádat o příspěvek. Myslím, že to bylo tehdy, pokud byl průměrný úrok vyšší než 6%. To už delší dobu neplatí. Podmínkou byla kolaudace a další.
>
>2) V § 15/4 : ....Jde-li o předmět bytové potřeby
>uvedený v odstavci 10 písm. a) až c) a e), (ať hledám
>jak hledám, odstavec 10 nenacházím????? ) může být
>základ daně snížen pouze ve zdaňovacím období, po jehož
>celou dobu poplatník předmět bytové potřeby uvedený v
>odstavci 10 písm. a) až c) vlastnil ..... V roce nabytí
>vlastnictví však stačí, jestliže předmět bytové potřeby
>poplatník vlastnil ke konci zdaňovacího období...Můžu
>si uplatnit odečet úroků ikdyž jsem pozemek vlastnil
>pouze v 11-12/2006 ? A poradí mi prosím někdo, kde
>najdu ten odstavec 10?
>Díky
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 1. 2007 16:54
Dobrý den, prosím Vás v 11/2006 jsem si z hypotečního úvěru pořídil pozemek na kterém budu stavět rodinný dům. Rád bych si v daňovém přiznání odečetl zaplacené úroky z daňového základu.
1) V § 15/3 zákona o dani z příjmu jsem do dočelt, že: "Od základu daně se odečte částka, která se rovná úrokům zaplaceným ve zdaňovacím období z hypotečního úvěru poskytnutého bankou, sníženým o státní příspěvek poskytnutý podle zvláštních právních předpisů ....Rád bych se zeptal, co je myšleno tím "sníženým o státní příspěvek poskytnutý podle zvláštních právních předpisů ....?
2) V § 15/4 : ....Jde-li o předmět bytové potřeby uvedený v odstavci 10 písm. a) až c) a e), (ať hledám jak hledám, odstavec 10 nenacházím????? ) může být základ daně snížen pouze ve zdaňovacím období, po jehož celou dobu poplatník předmět bytové potřeby uvedený v odstavci 10 písm. a) až c) vlastnil ..... V roce nabytí vlastnictví však stačí, jestliže předmět bytové potřeby poplatník vlastnil ke konci zdaňovacího období...Můžu si uplatnit odečet úroků ikdyž jsem pozemek vlastnil pouze v 11-12/2006 ? A poradí mi prosím někdo, kde najdu ten odstavec 10?
Díky