Zase ty srážky-exekuce:(Prosím

• (neregistrovaný)

5. 1. 2007 12:14

Prosím jak je to tedy letos s exekucema? Jaká výše je nezabavitelné částky?
    ŽM jednotlivce je 3126,- ,ale už neexistuje min.na domácnost? takže se teĎ k tomu přičítá ta hodnota existenčního min.? ta je 2020,-? A pak to budu počítat jako loni? 62% ŽMJ atdl?
    Děkuji moc za pomoc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 1. 2007 13:31

r (neregistrovaný)

Re: Zase ty srážky-exekuce:(Prosím
      v nař.vl. 595/06 je psáno: zákl. částka, která nesmí být....sražena povinnému z..mzdy, je rovna úhrnu dvou třetin součtu částky životního minima jednotlivce a částky normativních nákl. na bydlení pro 1 osobu podle zvlášt.práv.předpisu (dále jen "nezabavitelná částka") na osobu povinného, a jedné čtvrtiny nezabavitelné částky na každou os., které je povinen poskytovat výživné. Částka normativních nákl.na bydlení pro 1 osobu se stanoví pro byt užívaný na zákl. nájemní smlouvy v obci od 50 tis. do 99 999 obyvatel.
      Opravdu se poslanci vyznamenali, aby mzdová účetní byla právník a prohledala spoustu zákonů než se vůbec k nějakým číslům dohledá.
      Myslím si, že
      životní minimum = 3126,-- Kč?
      normativní nákl. na bydlení = 2659,-- Kč?
      osoby, na které je povinen poskytnout výživné = 965,-- Kč?
      nad 5785,-- Kč se má srážet vše?
      Zajímalo by mě, jestli mám správný výpočet nebo je to jinak?

• 5. 1. 2007 13:46

Líba P. (neregistrovaný)

Ano, došla jsem ke stejným číslům. Nezabavitelná částka pro jednotlivce je tedy 3857,- Kč a na každou další vyživovanou osobu plus 965,-. Zbyde-li více než 5785,- Kč, srazí se nad tuto částku vše.

• 5. 1. 2007 16:06

Anna (neregistrovaný)

Čím víc to čtu, tím pevněji jsem přesvědčena, že je to 3856,67 na osobu povinného a 1446,25 na každou vyživovanou osobu. Na celé koruny se zaokrouhlí až součet. Co přesáhne 5785, srazit celé.

• 5. 1. 2007 16:21

r (neregistrovaný)

s částkou 1446,25 Kč bych nesouhlasila.
      Zákon říká: nezabavitelná částka = úhrn 2/3 součtu částky živ.minima jednotlivce + částky normativních nákl. na bydlení..., tj. 3126+2659=(5785:3)x2 =3857 Kč = NEZABAV. ČÁSTKA
      zákon dále říká....v bodě 1 ... a jedné čtvrtiny nezabavitelné částky na každou osobu... tj. 3857 : 4 = 965 Kč
      Vy jste počítala z částky 5785 : 4 = 1446,25 Kč

• 5. 1. 2007 21:09

Anna (neregistrovaný)

Ano, počítala. Zákon říká přesně toto: "Základní částka, která nesmí být podle § 278 občanského soudního řádu sražena povinnému z měsíční mzdy, je rovna úhrnu dvou třetin součtu částky životního minima jednotlivce a částky normativních nákladů na bydlení pro jednu osobu podle zvláštního právního předpisu (dále jen "nezabavitelná částka") na osobu povinného, a jedné čtvrtiny nezabavitelné částky na každou osobu, které je povinen poskytovat výživné." Mně se ta věta zdá nejednoznačná, a musím říct, že jednou za nezabavitelnou částku považuju 2/3 součtu, a jednou součet. Teď jsem ji přečetla asi po stosedmadvacáté a vidím to spíš jako vy, ale odpoledne jsem to viděla na těch 1446,25. A kdoví, co tam vyčtu ráno. Rozlouskl by to možná Ústav pro jazyk český:-)). Jinak ale - já srážky počítám postaru, v SW to samozřejmě ještě nemáme a máme jich desítky a nebudu je počítat ručně.

• 5. 1. 2007 13:31

Líba P. (neregistrovaný)

V tomto týdnu se zde o tom již diskutovalo,podívejte se asi dva dny zpět.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).