Jednatelka a příjem prosim o radu

• (neregistrovaný)

5. 1. 2007 16:10

Prosim o radu,jsem jednatelka v s.r.o. nedostala jsem žádnou smlouvu(ani nevím jaká má být)mám minimální plat a potřebovala bych vědět zda to podléhá nějakým měsíčním odvodům a pod:.Děkuji všem za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 1. 2007 16:18

bdm (neregistrovaný)

Re: Jednatelka a příjem prosim o radu
      *** I přesto, že nemáte žádnou smlouvu, je Váš vztah se společností vztahem obchodním a řídí se přïměřeně ustanoveními o mandátní smlouvě. Ve Vašem podání "minimální plat" zřejmě znamená, že Vám valná hromada přiznala nějakou odměnu za Vaše "jednatelství". A tahle odměna je z pohledu ZDP považována za příjem ze závislé činnosti (§6) a podléhá dani a odvodům jako mzda u každého jiného zaměstnance (např. podle výše, podepsaného prohlášení,...) ***

• 5. 1. 2007 16:25

Zdena12 (neregistrovaný)

Ale tyto odvody by mel odvadet majitel toho s.r.o.,že?

• 5. 1. 2007 16:32

bdm (neregistrovaný)

*** Ach jo, Zdeničko, nedostala jste se k tomu jednatelství jako slepý k houslím? Ale nic mi do toho není a neberte to jako jedovatost :-) Zjednodušeně řečeno, Vy jste zodpovědná za to, co se v SRO děje. Od odvodů je obyčejně účetní, která zpracovává mzdy a ví (podle výše), co vše je povinností srazit a odvést. A ano, odvody provádí zaměstnavatel, a tím je Vaše společnost ***

• 5. 1. 2007 16:50

Pavel (neregistrovaný)

Souhlasím s Blankou.

A vřele doporučuji přečíst si § 135 ObchZ. Za výkon funkce jednatele ručíte celým svým majetkem. Nechci strašit, ale je dobré být informován.

Hezký den!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).