Zaměstnanci a neplacené volno?

• (neregistrovaný)

8. 1. 2007 11:47

Prosím o ověření, viz shrnutí na: http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=276045.
    Děkuji moc. Jo, a musí zaměstnanec napsat žádost o neplacené volno, nebo je to jako překážka na straně zaměstnavatele, co ale pak s tím? Proplatit průměrem? A ještě něco. Jeden zaměstnanec by čerpal 1,5 dne dovolenou, tj. od 18.12.2006 do 19.12.2006 a od druhé půlky dne 19.12.2006 by měl neplacené volno. Platí se i za tento půlden ZP? A o to nepl. volno může požádat jen do 29.12., aby nemusel platit ZP i za ty další 2 dny, nebo musí požádat až do 31.12.2006? Děkuji moc všem.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 1. 2007 14:09

Anna (neregistrovaný)

Re: Prosím, prosím, opravdu to nevím
      Překážku na straně zaměstnavatele platíte průměrem - stejně jako např. dovolenou.
      Za část dne se zdravotní pojištění neodvádí, ani se části nesčítají, vždy jen za celé kalendářní dny. A ať žádá samozřejmě jen do 29.!

• 8. 1. 2007 14:19

Katka (neregistrovaný)

Re: Prosím, prosím, opravdu to nevím
      A nečetla jste si náhodou ten můj odkaz na http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=276045? Pokud ne, prosím ještě toto. Podnikatel má 3 zaměstnance. Ti pracovali do 15.12. s tím, že 18.12.2006 si vzali všichni dovolenou, 19.12. mají 2 dovolenou 0,5 dne a ten jeden je od 19.12. nemocný. Ten podnikatel mi donesl docházku těch zaměstnanců s tím, že zbytek, tj. od toho 19.12. mají neplacené volno, protože firma byla zavřená. No a já teď nevím, jestli ti zaměstnanci mají napsat žádost o neplacené volno s tím, že by si zaplatili 1/3 ZP, 2/3 zaměstnavatel, to mi ale připadá nespravedlivé. Nebo jestli to má být jako překážka na straně zaměstnavatele, tj. proplatit všechno průměrem. To mi připadá spravedlivější. Jak byste to řešila vy? Děkuji moc.

• 8. 1. 2007 14:29

Eva M. - moderátor fóra (neregistrovaný)

Pište smysluplné nadpisy!
      Prosím pro příště:
      1) Pište smysluplné nadpisy
      2) Nezačínejte nový dotaz, když pokračujete v diskuzi.
      Jinak budou příspěvky mazány.

• 8. 1. 2007 14:35

Katka (neregistrovaný)

Re: Pište smysluplné nadpisy!
      Ten příspěvek, ve kterém jsem pokračovala, byl z pátku a nikdo by si ho nepřečetl, kdybych v něm poklačovala, protože je moc daleko. Nevěděla jsem, jak jinak to udělat. Omlouvám se, pokud jsem tím něco způsobila.

• 8. 1. 2007 15:23

Anna (neregistrovaný)

Re: Nepl. volno nebo překážka v práci?
      No - víte, já jako mzdová účetní toho moc nenadělám, když vidím v docházce neplacené volno, a tuším (možná i vím, ale jak to dokázat?), že to je proto, že firma mezi svátky nepracuje, a ti zaměstnanci už nemají dovolenou... Nanejvýš mohu upozornit nadřízené. Nechala bych neplacené volno, ze kterého zaplatí 1/3.

• 8. 1. 2007 15:30

Katka (neregistrovaný)

Re: Nepl. volno nebo překážka v práci?
      No jo, to beru, jenže on mi ten podnikatel donesl vyplněnou docházku právě jenom do toho 15.12. a když jsem se ho ptala, co s tím zbytkem, řekl mi, že jim mám napsat nepl. volno. Já tomu podnikateli ty mzdy zpracovávám, nepracuji u něj, takže co mu řeknu, tak to asi veme. Myslím. Připadá mi fakt nespravedlivé, aby to platili zaměstnanci. Vím, že mi to může být jedno. No a když to teda nechám na to nepl. volno, stejně to přece musím mít podložené žádostí, ne? Takže ti zaměstnanci ještě navíc budou muset podepsat žádost o nepl. volno, aby byl zaměstnavatel krytý. Ach jo, já fakt nevím. Asi to teda udělám tou žádostí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).