Dovolená - nárok z roku 2005

• (neregistrovaný)

9. 1. 2007 12:09

Prosím, pomoc. Zaměstnanec má nárok za rok 2005 na 20 dnů dovolené. Teď chci dělat výplaty za 12/2006 a nejsem si jistá, jestli mu mám zadat, že dovolenou čerpal. Podle zákona přece když zaměstnavatel neurčí čerpání dovolené do 31.10.2006, od 1.11.2006 jí zaměstnanec automaticky čerpá, i když o tom neví. Problém je ale v tom, že při výplatě za 11/2006 jsem si toto neuvědomila, tudíž dovolenou ten zaměstnanec jakože čerpanou nemá. Chci to proto napravit teď ve výplatě za 12/2006, ale nevím, jestli to jde. Za 12/2006 by měl stejně pouze 19 dnů dovolené, takže ten 1 den by mu propadl. On mi ten zaměstnanec totiž řekl, že je mu to jedno, že mu to propadne, že to neřeší. Je to totiž jednatel s.r.o., který je v tom s.r.o. zaměstnaný a že má stejně vpodstatě volno, i když pracuje.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 1. 2007 12:38

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Dovolená - nárok z roku 2005
      Není to tak, že když zaměstnavatel neurčí dovolenou do 31.10, od 1.11. ji zam. automaticky čerpá, i když o tom neví. Je to tak, že jestliže zaměstnavatel neurčí termín čerpání dovolené do 31.10. (třeba na prosinec), tak má zaměstnanec právo ji začít čerpat od 1.11. i bez jeho svolení. A to tak, že si skutečně vezme dovolenou, takže o tom ví. Pokud ji nezačne čerpat a pracuje dál, dovolená mu 31.12. propadá. Ale v uvedeném případě je to jedno, můžete mu tu dovolenou napsat, jakože ji v prosinci čerpal a můžete i zvolit variantu, že mu propadla.

• 9. 1. 2007 12:43

Jana (neregistrovaný)

Re: Dovolená - nárok z roku 2005
      Děkuji. Asi zvolím variantu, že mu propadla, protože když jsem se toho zaměstnance ptala, jestli mu tu dovolenou mám napsat na prosinec, říkal, že ne, že to neřeší. Na propadnutí jsem ho upozornila. Hezký den

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).