Re: Jak účtovat platby kred.kartou přes
Já dělám něco podobného v DE. Taky to tahám přes peníze na cestě. Zkusila jsem to převést do PÚ:
příjem do pokladny 211/261 (na základě lístku z terminálu)
platba benzínu 500/211
tím se vám vyrovná pokladna
další bude dle výpisu z banky 261/211 (hotově dáte do banky)
nezúčtovaná částka vám bude viset na 261 třeba i ten měsíc, který vám banka povolí
Já jsem na to zřídila "zvláštní" pokladnu, protože karta podle mě nejsou hotové peníze. Nepoužívám 211, nemotám to do hlavní pokladny.
1. Pokladna: 321/261 (obdobně DPH)
2. Faktura došlá (byť je to paragon): 501 + 343/321
3. Banka: 261/221
Bod 1 a 2 dělám zároveň. Na 261 mám spec. analytiku a ještě i srovnávací znak, protože když se sejde víc karet a třeba i víc držitelů, musíte mít přehled.
Myslíte závazek vůči bance nebo prodejci (např. benzinu)?
Pokud máte na mysli banku, pak máte pravdu, to je hodně důležitá připomínka. Neuvědomila jsem si, že dotaz se týká čerpání karty s odloženou platbou. Pak by to patřilo zřejmě na krátkodobé úvěry ú. 231 (ne 261).
Už jsem to pochopila
Už mi je to jasný :-)) Budu to dělat dle odpovědi JS, to je přesně ono, co jsem potřebovala, člověk se někdy upne na jeden směr a ten jednodušší nevidí.
Děkuji všem za názory a jdu si to opravit, přeji hezký den, u nás leze sluníčko a vypydá to jako v březnu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 1. 2007 14:12
Získali jsme kreditní kartu s tím, že se náklady vždy k 5 v měsíci sečtou a do 20 je musím zaplatit - v tom případě bezúročně. Zalíbilo se nám to, že je vlastně platba až cca o měsíc posunutá, ale teď nevím jak to v pokladně zaúčtovat.
Vymyslela jsem to takto - nákup benzínu placeno kartou - zaúčtuji paragon do pokladny - 500/26110
- 343/26110
20.zaplatím dlužnou částku v hotovosti v bance, účtuji 26110/211
Dělám to v podvojném, účty mi sedí, ale prostým klepnutím na součet v pokladně mi to nesedí, poněvadž se jedná 2 x o výdejový doklad.
Co dělám špatně?