Re: Prodej drobného majetku a DPH
Je to zdanitelné plnění. I kdybyste teď nakoupili od neplátce a dále to prodali, musíte prodej zdanit. Pouze u osobních aut je určitá výjimka, pokud byste os. auto prodávali, nezdaňovali byste prodej, protože jste si DPH při nákupu nesmělii odečíst.
Nemagoříte. Nechal jsem se unést svým zvykem, že se uskutečňují obojí plnění, t.j. osvobozená a neosvobozená a odpočet DPH se pak určuje koeficientem. Nalezl jsem jednu chytrou knihu (kde bych bez nich byl!), která říká k § 62 - Ciruji:" Od daně je osvobozeno dodání zboží, při jehož pořízení nemohl plátce ze zákona faktircky nárokovat odpočet daně, protože uvedené zboží mu sloužilo k uskutečňování plnění osvobozených od daně bez nároků na odpočet (týká se např. bank, pojišťoven, ale i dalších osob u majetku, který byl pořízen pro účely uskutečňování činností osvobozených od daně bez nároku na odpočet daně.)" A to je zřejmě váš případ. Pak budete fakturovat (dejte si na fakturu poznámku) "osvobozeno dle § 62". Samozřejmě, pokud jste si při nákupu těchto věcí neuplatnili odpočet.
Doufám, že teď už jsem byl osvícen natolik, že nehlásám chyby.
Autorem té knížky je Miloš Hovorka - Když se podíváte na Sagit c.z. tak má dost publikací.
Mějte se fajn
Ano přátelé, oba jsem vás pochopila. Takže když při nákupu nemohlo být DPH uplatněno z důvodu krátícího koeficientu, tak při prodeji je celá tato částka osvobozena dle § 62. Drobný majetek, který jsem nakoupila před registraci k DPH však musím zatížit DPH, neboť nesplňuje podmínky § 62.Děkuji za plodnou diskuzi a jdu na to. Přejí hodně nejenom účetního štěstí.
P.S. - Hovorku mám, ale nenapadlo mě se do něj podívat. Už se polepším.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 1. 2007 21:41
Dobrý večer, ať hledám jak hledám nemohu nikde najít odpověď na mou otázku. Prodáváme drobný majetek, který jsme z části pořídili ještě v době, kdy jsme nebyli plátci DPH, a z části jsme jej nakoupili od neplátců. Nyní jej prodáváme v době, kdy již plátci jsme. Zatížím tento dr.majetek DPH? Prostudovala jsem § 62 ZDPH, ale tam se píše o dodání zboží a i když je v § 4 ost. 2 stanoveno, že jde o movité věci, tak stále nechápu, zda jde o tento náš příklad. Jen podotýkám, že naší hlavní ek. činnosti je osvobozené plnění, takže v některých případech jsme uplatnili DPH dle krátícího koef. Děkuji za váš čas.