Konec MD x výběr dovolené x počátek RD

• (neregistrovaný)

10. 1. 2007 0:44

Dobrý den,
    17.12.2006 jsem skončila mateřskou dovolenou (po 28 týdnech). Potřebuji vybrat starou dovolenou ve výši 16 dnů. Nevím, ke kterému datu se nastupuje na rodičovskou dovolenou. Zda od 18.12., nebo až po vyčerpání dovolené na zotavenou u mého zaměstnavatele. Jak je to s pojištěním? Musí zaměstnavatel někde hlásit, že čerpám dovolenou na zotavenou? (myslím ohledně zdravotního pojištění - jestli si ho platím z vyplacené čásky za dovolenou nebo je snížené o částku, kterou za mě platí stát). Děkuji za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 1. 2007 8:14

Anna (neregistrovaný)

Re: Konec MD x výběr dovolené x počátek
      Zaměstnavatele požádejte napřed o dovolenou, a teprvé po jejím skončení o rodičovskou dovolenou. O rodičovský příspěvek ale požádejte už od 18.12. A zaměstnavatel nikde nic hlásit nemusí, to už měl udělat, když jste nastupovala na placenou mateřskou. Jedině v případě, že byste nežádala o rodičovský příspěvek, ale to asi budete.

• 10. 1. 2007 9:06

Danka (neregistrovaný)

A můžu k tomu ještě dotaz? Pokud mi za prosinec vyčerpám část dovolené, platím zdravotní pojištění v plné výši nebo snížené o tu část, kterou za mě platí stát?

• 10. 1. 2007 10:09

Jiřka (neregistrovaný)

Bude Vám sraženo 4,5% z dosažené hrubé mzdy. Zaměstnavatel odvede 9%. O nic se nesnižuje. Ještě něco - teď už je leden. Zaměstnavatel pozdí žádost o čerpání dovolené nemusí akceptovat, ale záleží na tom, jaké s ním máte vztahy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).