Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 1. 2007 9:28
Dobrý den. Ráda bych se poradila v souvislosti s daní z nemovitostí. Před několika lety jsem po rodičích zdědila nějaké pozemky (orná půda-pole). Pozemky jsem pronajala zemědělskému družstvu, které jako nájemce samo platilo finančnímu úřadu i daň z těchto nemovitostí a mě za pronájem platilo jedno procento z ceny pozemků, tedy kolem 10.000,- Kč ročně. Já jsem tuto částku FÚ přiznávala ke zdanění podle § 9 a odečítala jsem si z ní 30 % paušální výdaje. Po přijetí novely zákona mi teď družstvo oznámilo, že na rok 2007 mi bude vyplácet o 0,75 % z ceny pozemků více a já sama musím daň z nemovitostí přiznat. Tedy, ke konci roku mi pošlou obvyklých 10.000,- Kč, ale před tím, vždy do 31.května mi pošlou peníze na zaplacení daně z nemovitostí. Jde mi o to, zda jsem si tím vlastně nepohoršila, protože peníze, které družstvo dříve přímo posílalo FÚ „projdou“ mými příjmy a kdybych výdaje z pronájmu odečítala paušálem, byly by nižší, než daň, kterou v rámci daně z nemovitostí státu odvedu. Poraďte mi, prosím, jak to skutečně je a nebo peníze, které mi družstvo zašle evidentně k zaplacení daní se do příjmů z pronájmu nepočítají.
Za rady děkuji Jindřiška