Re: SZM a daňový bonus
Daň. povinnost mi vyšla (řádky z nového formuláře) ř. 60: 13500,- (výpočet SZM), odečet za mě ř. 64: 7200,- ženu ř.65: 4200,- tím pádem jsem na ř. 71: 2100,- , ř. 72: děti 12000,-, ř.73: 2100,- a ř. 75 a 77 (daňový bonus) 9900,-. Úhrn záloh od zaměstnavatele je 18000,- a zbývá doplatit: -27900,-. Manželka má nulové příjmy, tudíž daň 13500,- mínus odečet za ní 7200,-, takže ona doplácí 6300,-. Alespoň takhle jsem to pomocí formuláře vyplnil. Takže by nám finanční úřad měl vrátit 21600,-.
Jen mě zajímá jestli je opravdu možné, tudíž bych to potřeboval vysvětlit takříkajíc pro laika, jak to funguje. Samozřejmě, že mě ta částka, kterou by nám měl FÚ vrátit potěšila :-)).
Pokud máte zadané všechny příjmy..... ze závislé činnosti, popřípadě i z podnikání a u zaměstnavatele jste neuplatňoval slevy na dani během roku, tak proč ne?!?
Mám pouze závislou činnost a v průběhu roku jsem uplatňoval pouze sebe a děti, ženu si uplatním až v ročním DP. Předpokládám, že slevy na dani (600,- za poplatníka a 500,- na dítě) mohu uplatňovat jak v průběhu roku tak při ročním vyúčtování (že to funguje stejně jako dříve odpoč. položka). Takže děkuji za upřesnění a už se těším na duben :-))
Ano to můžete. Pokud jste dobře uvedl do přiznání údaje z potvrzení, co vám vystavil zaměstnavatel, tak by neměl být problém. Při značném rozdílu v příjmu při SZM vychází velký přeplatek daně...a vzhledem k tomu, že vaše manželka příjmy neměla vůbec žádné, tak budete mít v dubnu opravdu radost ;-)))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 1. 2007 9:31
Dobrý den, jen malý dotaz. Je možné aby mi při podání daň. přiznání - SZM vyšel daňový bonus přes 9000,-? Mám příjmy kolem 300000,-, dvě děti a ženu, která nemá příjmy. Já jen, že v průběhu roku žádný bonus nevycházel a nyní při zadání do přiznání je. Ačkoli nejspíš to bude tím, že odečítám sebe, děti a ženu - v tom případě by mi to sedělo. Díky za vysvětlení.