Re: zdanění přísp.na penz.připojišt.od1.
Tak to si o Vás nemohu myslet ani náhodou.
Ale jinak - napište si mě o to.
Mé matematické nadání jde asi hluboko do mínusu - jak se tenhle nekonečný cyklus zastaví - myslím slovně vyjádřit podmínku konce cyklu. Zkusila jsem to naprogramovat . Hluboce se stydím , ale rozhodně se mi cyklus neyastavil už po třech krocích.
A už vůbec jsem nepochopila tu adresu - to má být jirka@atlas.cz ?
anno, jsme na tom stejně, já od jisté doby chodím do poradny se slovníkem :-) ale na druhou stranu si myslím, že náš programátor tu otázku překombinoval - nemělo by to být tak, že co je nad se zdaní a zároveň z toho odvede pojistné, pojistné z VZ a toto pojistné se sečte a konec ...? nějak těm matematikům nerozumím
ŘEŠENÍ - bez nekonečného cyklu :-)!
Právě jsem se vrátila z daňového semináře Kataríny Dobešové z MF a přinesla jsem vám odtamtud řešení tohoto neřešitelného cyklického problému :-)).
Říkala, že už o tom oni na MF i na MPSV vědí, je na to prý už i připravená novela, ale parlament má teď jiné, důležitější starosti...
V té novele bude, že těch 5% se bude určovat z vyměřovacího základu BEZ části penzijního připojištění. Takže například příjem je 10000 a příspěvek 800, 5% z 10000 je 500, 300 se zdaní a zahrne so základu pro pojistné. Novelou to má být změněno zpětně od ledna 2007, takže se doporučuje takto postupovat už teď. Prý to bude zveřejněno i na stránkách MF.
Re: ŘEŠENÍ - bez nekonečného cyklu :-)!
Přirozeně se tak dá postupovat i dnes, zákon říká "maximálně však do výše 5 % vyměřovacího základu zaměstnance".
Ten "cyklus", který zdaleka není nekonečný je pro poplatníka výhodnější. Málo kdy byla v zákoně v běžném roce změna k horšímu, takže uvidíme.
No jo, oni někteří matematici nemohou pochopit že většina z nás má matematické nadání jen průměrné... Nehledě k tomu, že nejde jen o to, to složitě naprogramovat. Je nutné to taky umět jednoduše vysvětlit zaměstnanci, když se mě přijde zeptat.
díky :-) já teď "pasu" po zahrnutí - nezahrnutí 1% z PC při poskytnutí vozidla zaměstnanci na soukr.účely,ve výjimkách není,výklad č. 264/2006 ne zcela jasný,co mám zjištěno, nebude se zahrnovat do VZ pro odvody pojistného,ale čeká se na výklad příslušných institucí,v pátek jsem hovořila s ústředím VZP,pracují na tom,potvrdil mi,že se nebude zahrnovat,ale výkladové problémy jim působí "účet"protože ne všichni zaměstnavatelé musí mít účet.Ŕíkala k tomuto Katarína také něco ? dík
>>>***
>>>>Právě jsem se vrátila z daňového semináře Kataríny
>>>>Dobešové z MF a přinesla jsem vám odtamtud řešení
>>>>tohoto
>>>>neřešitelného cyklického problému :-)).
>>>>Říkala, že už o tom oni na MF i na MPSV vědí, je na
>>>>to
>>>>prý už i připravená novela, ale parlament má teď
>>>>jiné,
>>>>důležitější starosti...
>>>>V té novele bude, že těch 5% se bude určovat z
>>>>vyměřovacího základu BEZ části penzijního
>>>>připojištění. Takže
>>>>například příjem je 10000 a příspěvek 800, 5% z 10000
>>>>je 500, 300 se zdaní a zahrne so základu pro
>>>>pojistné.
>>>>Novelou to má být změněno zpětně od ledna 2007, takže
>>>>se doporučuje takto postupovat už teď. Prý to bude
>>>>zveřejněno i na stránkách MF.
>díky :-) já teď "pasu" po zahrnutí - nezahrnutí 1% z
>PC při poskytnutí vozidla zaměstnanci na soukr.účely,ve
>výjimkách není,výklad č. 264/2006 ne zcela jasný,co
>mám zjištěno, nebude se zahrnovat do VZ pro odvody
>pojistného,ale čeká se na výklad příslušných institucí,v
>pátek jsem hovořila s ústředím VZP,pracují na
>tom,potvrdil mi,že se nebude zahrnovat,ale výkladové problémy
>jim působí "účet"protože ne všichni zaměstnavatelé musí
>mít účet.Ŕíkala k tomuto Katarína také něco ? dík
Ano, zmiňovala se o tom - v podstatě říkala to, co píšete vy. Totéž říkala na semináři, na němž jsem byla před časem, Marta Ženíšková z MPSV - že se rozhodně nezahrnuje. Tou formulací v zákoně je myšleno, že příjmem účtovaným jako náklad nebo úbytek prostředků se rozumí takové plnění, o jehož hodnotu se snižují prostředky zaměstnavatele. Snad ten výklad někde oficiálně zveřejní.
Díky za tuto zprávu z dobrého zdroje. Věděla byste ještě, zda se i 3%ní hranice pro daňovou uznatelnost u zaměstnavatele bude posuzovat z vyměřovacího základu BEZ části penzijního připojištění nebo už z navýšeného základu (v uváděném případě z 10000 nebo 10300)? Děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 1. 2007 16:50
příspěvek zaměstnavatele na penz.připojištění – od 1.1.2007 již není ve výjimkách ohledně soc a zdrav pojištění – jen do výše osvobozené od daně, tj. do 5% z VZ měsíčně u zaměstnance, co je nad, mělo by být zdaněno. Jak danit to co je nad ... ? Nevím, jak spočítat placení pojistného u daněné části penzijního příspěvku, když danění je odvozeno od vyměrovacího základu na soc.pojišění. Navýšení základu by pak znamenalo nutnost opět přepočítat daněnou část penzijního příspěvku a pak opět upravit vyměřovací základ pro pojištění a tak dokola. Máte někdo nějaký návod ?? díky