Re: Zdravotní a sociální pojištění
>Vy se musíte starat, neboť, jak správně píšete - neznalost zákona neomlouvá a mohla byste se dostat do zbytečných problémů. Pokud jste ukončila pracovní poměr 31.12.2006, potom do 8 dnů jste se měla přihlásit na zdravotní pojišťovně - nic se neděje, ale co nejdříve tam zajděte se zápočtovým listem a vysvětlete jim situaci a oni Vám poradí. Zdravotní pojištění platit nebudete - bude za Vás plátce stát, ale to na zdravotní pojišťovně vyplníte tiskopis. Určitě Vám vše vysvětlí a pomohou. Na úřadu práce Vás nyní opravdu nepřijmou. Potom byste měla předat ukončenou pracovní neschopenku svému zaměstnavateli - ale asi jste nemocná dál a zaměstnavatel neexistuje (domnívám se, že šlo o malou organizaci - do 25 zaměstnanců), tak dojděte na okresní správu sociálního zabezpečení a předejte jim ukončenou neschopenku a řekněte jim, že Váš zaměstnavatel zanikl (ukažte jim zápočtový list) a také jim předejte žádost o peněžitou pomoc v mateřství (PPM) - dá Vám Váš ošetřující gynekolog - ve Vašem případě 6 týdnů před plánovaným porodem. PPM budete dostávat z titulu ochranné lhůty. Nezapomeňte si od (nyní již bývalého) zaměstnavatele vyžádat potvrzení pro roční zúčtování daně - Vám se určitě vyplatí požádat o roční zúčtování daně!!a také se ho zeptejte, zda Vám vystavil evidenční list důchodového pojištění(kopii byste měla obdržet) a také ho odešle na ČSSZ - abyste se jednou nedivila, že dostáváte malý důchod, protože Vám není započítávána odpracovaná doba u tohoto zaměstnavatele...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 1. 2007 14:52
Od srpna 06 jsem v prac.neschopnosti,k 31.12.06 jsem ukončila pacovní poměr(zaměstnavatelka zrušila cukrárnu),podepisovala jsem jí i odhlášku ze sociálního.Za 14dní nastupuji na mateř.dovolenou.Začátkem ledna jsem byla na "pracáku"a tam mi řekli,že jsem k nim vůbec nemusela chodit a že se vlastně nemám o nic starat.Ale-kam mám poslat ukončenou neschopenku s lístkem,že nastupuji na mateřskou a kdo za mě teď vlastně platí zdravotní a sociální pojištění,když jsem vlastně nezaměstnaná a na "pracáku"mě nechtěj?Nerada bych se dočkala toho,že mi za pár let příjde složenka za zdravotní a sociální pojištění.Poraďte mi prosím co mám dělat,nebo se nemám opravdu o nic starat a veškeré dokumenty mám posílat na sociálku.Andy