Dobrý den,
myslím si že nebudete přeceňovat, a to pravděpodobně ani v daň. evidenci. Mám za to že je to asi obdobné jako v účetnictví, kde oceňujete zásoby zboží v pořizovacích cenách. Tz. zásoby zůstávají v hodnotách při naskladnění.
Zákon o účetnictví vymezuje :
Účetní jednotky jsou povinny vést účetnictví v peněžních jednotkách české měny. V případě pohledávek a závazků, podílů na obchodních korporacích, práv z cenných papírů a zaknihovaných cenných papírů (dále jen „cenný papír“) a derivátů, cenin, pokud jsou vyjádřeny v cizí měně, a cizích měn, jsou účetní jednotky povinny použít současně i cizí měnu; tato povinnost platí i u opravných položek, rezerv a technických rezerv, pokud majetek a závazky, kterých se týkají, jsou vyjádřeny v cizí měně.
Pokud vedete daňovou evidenci musíte se podívat do zákona o dani z příjmu, ale nemyslím si , že by tomu bylo jinak. Navíc v daňové evidenci nevznikají ani žádné kurzové rozdíly, jelikož se zde čistě pro daňové účely ( ZDP ) evidují až skutečné příjmy a výdaje.
Ať se daří a já končím, až zase po Novém roce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
29. 12. 2017 14:41
Dobrý den,
nyní se chystám na inventuru skladových zásob, ale narazil jsem na věc, se kterou si nevím rady.
V průběhu roku jsem nakoupil zboží z Polska v EUR - a to několikrát (pokaždé je jiný kurz). Nyní chci dělat inventuru, ale nevím jaký kurz použít. Použít ten, co se použil při platbě či stačí použít co bude k 31.12.2017?
Jsem neplátce DPH, vedu daňovou evidenci.
Děkuji za radu.