Faktura - dobropis

• (neregistrovaný)

15. 1. 2007 10:12

Po mnoha urgencích chybějící úhrady faktur se nám ozval odběratel s tím, že tyto faktury neobdržel a že by si je složitě mohl dávat do účetnictví (fatkury z r. 2005). Jestli bychom mu nemohli vyhovět, že bysme vystavili na tyto faktury nějaký dobropis a poté je vystavili v letošním roce....zdá se mi to celé jako nesmysl. A hlavně je to jejich problém - od r. 2005 se nikdy neozvali, že by jim ty faktury chyběly.
    Co je nejlepší dělat? Mám jim říct, že je to jejich problém a budou to muset řešit jen sami u sebe?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 1. 2007 12:34

Kateřina (neregistrovaný)

Re: Faktura - dobropis
      Já osobně bych dobropis nevystavovala. Není důvod. Zdanitelné plnění bylo uskutečněno a DPH odvedeno v roce 2005. Vystavením dobropisu by bylo podle mého názoru porušením zákona o DPH z hlediska období, kdy byla DPH odvedena. Odvod DPH spadá do období 2005 a ne 2007, kdy by byly vystaveny nové daňové doklady. Faktem také je, že Vy, jako dodavatel jste DPH odvedli, což je v pořádku a oni, jako odběratelé si "pouze" nemohli uplatnit odpočet DPH.Nešla bych do toho pomocí dobropisu.Tak to vidím já. Jsme však právnická osoba, měsíční plátci DPH a vedoucí podvojné účetnictví...

• 23. 1. 2007 19:41

Micina (neregistrovaný)

Re: Faktura - dobropis
      Dělá se to tak běžně je to jen na domluvě a na konzultaci s Vaším účetním. Jedinné co nevím, je ta doba co je faktura vystavena.Ale klidně bych to vydobropisovala a vystavila znovu. Jen se musíte vejít do svého DPH, jestli jste měsíční či čtvrtletní plátce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).