Re: Jak označujete materiál při zaúčtová
>Mám pokaždé takový divný pocit, když při účtování
>záhadného materiálu u pro mě záhadných profesí píšu do
>textu "provozní materiál" a k tomu třeba: "4676 o1.typ H"
>"Koss Porta-PRO" "3m kor.str." "sokrat 1kg" "ZACH S3"
>"svor.S2b" atd. - poctivě opsáno z paragonů i faktur.
>Narazila jsem dnes i na nápis "Jana modrá" :-).
>
>Já tedy nehodlám otravovat podnikatele a sebe tím, aby
>mi vysvětloval, co to je a k čemu to potřebuje. Ví, že
>je na něm, aby si to obhájil. Ale vím, že to jedna
>kolegyně, po které jsem přebírala účto, dělala. U každého
>šroubku psala na zadní stranu dokladu, k čemu se
>přesně používá.
>
>Tak by mě zajímalo, jak to dělají ostatní? Zdůrazňuji,
>že se mi nejedná o skladovou evidenci, ale čistě o
>účtování (Ú, ne DE) a zápisy v deníku. Jana F.
materiál dle dokladu?
>
Jasně, já myslela že jde o popis položky jak to dělají ostatní.
Sice dělám DE, ale pro mě záhadný materiál a zboží píšu jak vy - provozní materiál, zboží. Víc se nerozepisuju, dělala jsem to ale myslím že zbytečně, tak jsem od toho upustila. Dokazování pro FU - šla bych do skladové evidence, i podle faktur je vidět co bylo nakoupeno, podnikatel vysvětlí k čemu slouží.
Děkuju za odpovědi, přesně takhle jsem to myslela - jestli je lepší psát jen provozní materiál, nebo tam psát alespoň ty záhadné klikyháky. Prostě co líp vypadá. Nevím, asi to taky přestanu rozepisovat. Jana F.
Neopisuji také většinou texty z dokladů, jen u IM a drobného maj. Mám v nabídkách v programu připravené texty ve více variacích.(aby zas vše nebyl provozní materiál) a při zápisu odskokem přebírám, tak třeba hutní mat., spojovací mat. nebo čisticí prostředky (většinou však takový doklad obsahuje kromě Jaru i toal. papír, ale ten taky čistí:)) Tam kde si nejsem jistá o co jde a nechci se zdržovat zjišťováním dám do textu "zjistit" a na konci roku vyjedu a raději proberu s podnikatelem. Po jedné zkušenosti, kdy zcela nečitelný doklad,( razítko Fo jen jméno) jsem zapsala jako nákup materiálu a po roce se ukázalo, že to byl rybářský prut (u zámečníka!) Tehdy ještě nešlo na internetu zjišťovat podle IČ z razítka co by asi tak mohl prodávat. Ale občas mě popadne taková touha po pestrosti zapisovaného ale neudržím to dlouho, včera jsem například zapsala "razítkovací polštářko":)
Tedy rybářský prut, to je síla :-) Já dostávám zamaskované ponožky, slipy, holící strojky, naši prominentní hokejisté mi cpali zlaté šperky (tedy jen doklady, bohužel :-)).
Dělám si legraci, ale mám na ně docela vztek. To vaše "zjistit" používám také, ale znamená to při DPH další telefonáty, dohadování, a pak teprve to můžu uzavřít. Připadá mi, že čekají, na co přijdu a co přehlédnu... Jana F.
P.S.: pestré zápisy mám také ráda: materiál provozní, do spotřeby, kancelářský, čistící, obalový, režijní, stavební, na údržbu, pracovní vybavení, nářadí, nástroje, pracovní pomůcky, autopotřeby, autodíly atd. :-)
Nedávno jsem tady měl poznámky na adresu pracovníků FÚ. Fakt je, že se nemůžeme moc divit. Ovšem byly horší časy. Při inventuře PC jsme se nemohli dopočítat. Byli jsme vyvedení z omylu, protože dva byly použity jako všimné. Obdobně jeden digifotoaparát. Jeden čas se používalo slovo "krkoun".
Roztodivné doklady k zaúčtování...
Jojo, taky se mi dostávají k zaúčtování roztodivné doklady. Nepřestává mě fascinovat důvěra klientů v mé schopnosti (to myslím ironicky), že mi beze slůvka vysvětlení předhazují do účetnictví doklady v mnoha různých jazycích a já pak přemýšlím, co to asi může být :-))
Ale i s česky psanými doklady může být legrace. Když klienti "vysypávají" doklady z peněženky (bohužel peníze omylem nevysypou...), tak kromě ryze služebních dokladů mi předají i doklady o nákupech ze sex-shopu, na lístku od benzinky je erotická videokazeta a kondomy apod. Před rokem a kousek jsem se tady na BC zmínila, že jeden klient (muž!) mi dal k zaúčtování i těhotenský test. Koho to zajímá, tak tady je pokračování. Ten těhotenský test byl pro jeho manželku, vyšel pozitivně - a koncem léta se jim narodila krásná holčička :-))
Re: Roztodivné doklady k zaúčtování...
Takže od tém doby Ti nosí účtenky za dudlíky,což ? :))) Myslím si, že podnikatelé jsou jako malé děti. Taky to pořád na nás zkoušejí. Mám ty samé zkušenosti. Mně praxe naučila to, že vše, co není v normě, to neúčtuju,napíšu na to červeně-nelze dát do účta je soukromé a schovám do obálky a podnikatelovi předám s uzávěrkou. To byste koukali, jak se odnaučili mi tam dávat účty za slipy, dámské spodní prádlo, mixery apod. ! K původnímu dotazu od Jany: nepřepisuju, používám ten systém - náhr.díly, kanc.potřeby, spojovacím hutní, elektromat., nářadí, čisticí apod. Když vím, co znamená texaflow, tak na účtenku udělám poznámku že se jedná o aditiva do nafty apod. Většinou jsem je ale naučila, že mi na kraj účtu nebo na druhou stranu píšou aspoň stručně na co to bylo použito ( u náhr.dílů, barev ...). Někdy se docela u těch účtenek pobavím, pobavím tím i rodinu a je to super to dát k dobru u piva ( samozřejmě anonymně!). Zuzik
Re: Roztodivné doklady k zaúčtování...
V kanceláři se dějou věci různé, ale spíše to byl odborný dozor:)
Přišla jsem o klienta, neboť jsem odmítla mu dát do nákladů výstavbu bazénu u RD, prý potřeba aby mohl druhý den řádně podnikat, a že prý to dělají všichni. Šel jinam.... nemáte ho někdo:))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 1. 2007 17:02
Mám pokaždé takový divný pocit, když při účtování záhadného materiálu u pro mě záhadných profesí píšu do textu "provozní materiál" a k tomu třeba: "4676 o1.typ H" "Koss Porta-PRO" "3m kor.str." "sokrat 1kg" "ZACH S3" "svor.S2b" atd. - poctivě opsáno z paragonů i faktur. Narazila jsem dnes i na nápis "Jana modrá" :-).
Já tedy nehodlám otravovat podnikatele a sebe tím, aby mi vysvětloval, co to je a k čemu to potřebuje. Ví, že je na něm, aby si to obhájil. Ale vím, že to jedna kolegyně, po které jsem přebírala účto, dělala. U každého šroubku psala na zadní stranu dokladu, k čemu se přesně používá.
Tak by mě zajímalo, jak to dělají ostatní? Zdůrazňuji, že se mi nejedná o skladovou evidenci, ale čistě o účtování (Ú, ne DE) a zápisy v deníku. Jana F.