Zvýšení zákl. jmění (vlastního kapitálu)

• (neregistrovaný)

17. 1. 2007 9:36

Dobrý den všem, ráda bych poprosila o konzultaci:

Jediný společník v s.r.o., která funguje už 4 rokem, se rozhodl, že svoje soukromá vozidla vloží do společnosti s.r.o., předp. hodnota (oceněno znaleckým posudkem) Kč 500 000,--.
    zaúčtuje 353/419 500000,--
    dále 022/353 500000,--. Snad je moje doměnka správná, ale určitě musí ještě podniknout k této transakci příslušné kroky, jako je zápis z valné hromady (musí být notářsky ověřen?) Dále jaká je doba pro žádost o zápisu do obchodního rejstříku?

Abych "vyložila karty" na stůl, jde o transakci, kterou je potřeba datovat k 1.1.2006. ¨Jaké jsou vaše názory a připomínky?

Děkuji mnohokráte za vaše reakce. Al.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 1. 2007 10:21

AD (neregistrovaný)

Re: Zvýšení zákl. jmění (vlastního kapit
      Proč nutně navyšujete základní kapitál? Může auto vložit do obchodního majetku společnosti aniž by toto musel dělat. Vloží ho na základě kupní smlouvy mezi ním jako FO a společností s.r.o. a zaúčtujete: pořízení 042/365(nebo 379)
      zaplacení kupní ceny 365/211
      zařazení do majetku 022/042.
      Zaplacení kupní ceny by mělo být specifikováno ve smlouvě. Můžete třeba uvést, že bude uhrazena až v roce 2007.

• 17. 1. 2007 10:23

AD (neregistrovaný)

Ještě mě napadlo - nezapomeňte na silniční daň!

• 17. 1. 2007 11:23

Al. (neregistrovaný)

Děkuji, ale já opravdu potřebuji situaci vyřešit vkladem od společníka nikoliv prodejem. Jde totiž o úsporu daně z příjmu u FO, abychom nemuseli na cenu obvyklou.
      Lze účtovat o vkladu i jinak než přes účet 419 a následně zvýšit ZJ v obch. rejstříku? Děkuji Al.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).