Re: Jaký je rozdíl -CO NA TO DALŠÍ?
To jsem zvědav na další příspěvky, já jako antitalent na účto a daně jsem si vždycky myslel, že proforma FA se zaplatí celá částka a po její úhradě pošle druhá strana jen daňový doklad a na zálohovou FA že se platí záloha jako část úhrady, pak další FA následuje doplatek a případně DPH. Zajímá mne jak to tedy vlastně je.
Viz má odpověď. Tomu říkám telepatie kolem poledního...
>>>Prosím Vás jaký je rozdíl mezi zálohovou a proforma
>>>fakturou? ja bych rekla ze zadny ne?
>>Já taky.
>
>To jsem zvědav na další příspěvky, já jako antitalent
>na účto a daně jsem si vždycky myslel, že proforma FA
>se zaplatí celá částka a po její úhradě pošle druhá
>strana jen daňový doklad a na zálohovou FA že se platí
>záloha jako část úhrady, pak další FA následuje
>doplatek a případně DPH. Zajímá mne jak to tedy vlastně je.
Ano. Zalohova ani proforma faktura nejsou danovymi doklady (zadne DPH!), po uhrade (každé částečné úhradě, (a) po zaplacení celé částky) se vystavuje daňový doklad, resp. zúčtovací faktura (vyúčtování DPH).
>Aha, takze kdyz vystavuju jen část, tak muzu zalohovou
>a kdyz fakturuji komplet cely, tak si muzu vybrat jo
>:-))
Jojo, to vim no, me slo jen o to, jestli je v tom naky rozdil,protoze v programu Stereo,kdyz dam vystavit danovy doklad na zaplacenou zalohu, a zaloha je delana z proformy,tak mi to háže chyby a ted jsem jednou zkusila zalohovou fakturu a uz to chyby nehaze...tak jen kvuli tomu... abych mohla vystavovat jen zalohy jako zalohovy faktury,ne proforma.. :-))
Re: Jaký je rozdíl mezi...?
Rekla bych taky ze temer zadny. Jen snad myslim detail:
Zalohova faktura muze byt na jakekoli procento zálohy z predpokladane konecne fakturace.
Proforma je na celou predpokladanou castku konecne fakturace (tj. je to jako kalkulace/nabidka na celkovou cenu za dodavku).
Proforma faktura je list takto nadepsaný, který je buď zcela bez uvedené částky, anebo částka je uvedena někde mimo. Slouží např. jako průvodka zboží bez ceny (z praxe - posílali jsme vzorky nerostů do Italie na rozbory. Za delší dobu jsme zjistili, že bedna leží v celním skladě, protože k ní není faktura. Poslali jsme tedy fakturu se všemi možnými náležitostmi a cenou 0. Pak bylo vše v pořádku) Někdy podobnou fakturu posílají různá vydavatelství s tím, že když ji zaplatíte, bude vám tiskovina zasílána a také zaslán daňový doklad. Když ji nezaplatítí, projevíte nezájem a můžete ji klidně vyhodit.
Nejblíže k odpovědi měli ti, co si řekli, že proforma je vlastně druh zálohové fa, kterou oznamujeme odběrateli kolik nám má přesně zaplatit dopředu a ve stejné částce bude vystaven daň.doklad na přijatou platbu. Ale může takto být vystavena i zálohovka (viz. např.předplatné...) ! Nelamte si s tím hlavu, jak ten kus papíru nazvete ! Vždycky se jedná jen a jen o jakousi písemnou žádost na zaslání platby před usk.plnění.
Žádný rozdíl není :-))
Souhlasím s těmi, kteří píšou, že ty pojmy znamenají totéž. Přesněji řečeno - definice nejsou (pokud vím) nikde uvedeny. Takže každý si může tu žádost o peníze předem nazvat jak chce :-)) Je možné, že v některých kruzích či v některých programech je to nějak odlišeno, ale je to - řekněme - zvyklost toho okruhu lidí a nemusí to platit všeobecně.
Re: Žádný rozdíl není :-))
Řekla bych, že zálohová faktura nemá vyčíslené DPH, pokud je vystavená před úhradou(nemusí) nebo pokud ji vystavuje ten, kdo vede DE (nesmí). Zatímco proforma vypadá jako normální faktura s vyčísleným DPH. Proto možná ty nesrovnalosti v zadávání do programu v původním dotazu. Jana F.
Jo, je to fuk. Od doby, kdy zavedli dph ze záloh, se různí programátoři snaží nějak odlišit zálohovu fakturu bez dph, zál.fa s dph, daňový doklad k přijaté záloze, platební kalendáře atd. Prostě každej dělá co umí a každej si to zavede nějak jinak.
Pro mě jsou závazné pojmy, které nějak definuje zákon (účetní doklad, daňový doklad) a vše ostatní je pro mě jen lidová tvořivost :-))
Proforma faktrura byla kdysi dávno jen oznámením o výši částky, kterou budete požadovat za svoje dodávky, nebrala se ani jako účetní doklad, byl to prostě jen kus papíru, hodně se to používalo při dovozu a vývozu zboží. Ovšem skleróza mi nedovoluje vybavit si ,jestli to někde bylo upraveno nebo to byl jen všeobecný úzus.
PS: Hledala jsem v zákonech tu proforma fakturu (v chytrém právním systému ASPI) a zmínku o ní jsem našla v platných předpisech jen ve sděleních Ministerstva zahraničních věcí o společném tranzitním režimu v rámci EU (ESVO). Jinak to ale nikde upraveno není (nebo jsem to aspoň nenašla.
Pojem proforma faktura je vžitý název, který se obvykle používá pro označení neúčetní písemnosti, která časově předchází skutečný účetní doklad např. fakturu.
I z pohledu plátce DPH je pojem proforma faktura neúčetním dokladem bez vlivu na daň. Proforma faktura obsahuje zpravidla veškeré předepsané náležitosti účetního, resp. běžného daňového dokladu. Údaje však mají pouze informativní charakter a slouží např. jako podklad pro rozhodnutí o uzavření obchodní operace. Proforma faktura musí být označena jako neúčetní písemnost bez vlivu na daň. Proforma faktura není daňovým dokladem.
Kdežto zálohová faktura s vyčísleným DPH po provedené platbě je daňovým dokladem.
(Nemyslím zálohovou fakturu jako výzvu k platbě - nevím, jestli existuje pro tyhle dvě "zálohy"nějaký odlišující název, každá firma to dělá jinak a má na to jiný systém.)
Takže se nedá jednoduše říct, že v tom není žádný rozdíl. Jana F.
Jani, zálohová faktura se nikdy nedá použít jako daň.doklad po zaplacení ! DUZP Ti musí potvrdit příjemce zálohy daň.dokladem.
Pouze v případě platebního kalendáře se takto může postupovat.
My vystavujeme proforma fa jak o život - a bez DPH ! vystavuju zálohova, bez DPH, SW mi umožňuje i vystavit ji s DPH, ale proč zbytečně plést příjemce, ne? Zálohovky taky každý vystavuje jinak, někdo s DPH a někdo jen celk.částku. Většinou jde o to, jak jim to umožňuje SW. Ta vyčíslená DPH na zálohové či proforma fa je stejně jen INFORMATIVNÍ a být tam nemusí. A já opravdu jednoduše říkám, že v tom žádný rozdíl opravdu není.
Zuziku já myslím, že si jen nerozumíme co se týče názvu - to, čemu říkáš "daňový doklad po zaplacení zálohy" já říkám "zálohová faktura vystavená po zaplacení zálohy" - což je obojí daňový doklad, to bychom se mohly dohadovat do smrti :-))) Mojí teda určitě, ta se blíží. Jana F.
Aha, tak to jsem blbě pochopila. Já se do ničí smrti s takovýma nepodstatnýma blbostičkama opravdu dohadovat nechci. Na to fakt nemám sílu. Jdu se dívat na Postřižiny, už nevidím na oči, včera jsem trochu přebrala a dnes jsem měla docela náročný den. Tady ty debaty beru vždy jako odpočinek od těch nechutných papírů a klientů a vůbec. Přeji hezký večer , Zuzik.
Tak zase Occamova břitva (už to tu -zjevně bez účelu- psala EvaM): diskuse o tom, co skutečně je nebo není záloha, proforma apod. je naprosto irelevantní, protože tyto pojmy (podobně jako faktura, nechť ji Azatoth zatratí) nemají legální definici, jejich výklad je tudíž zvyklostní a každý si pod tím může představit cokoliv, co si přeje (i něco úplně jiného, než všichni ostatní).
Mimo to se tu o tomto tématu už popsalo pěkných pár mega v minulosti, takže tím by to mohlo skončit.
V pohodě, nepřu se. Jen jsem myslel, že rozdílné pojmy jsou to tady a teď, protože jste si je v diskusi rozdílně zadefinovali (z důvodu různého použití, třeba). Někdo jiný může tvrdit že (přinejmenším pro nějaký konkrétní účel - třeba že si prostě řeknu o prachy in advance) jsou ty pojmy totožné - a bude mít taky pravdu.
Waksystem = názvosloví dle tvůrců jednoho software. Hezky vysvětleno, ale zase - je to jen názor.
ASPI - literatura č.8767 = výklad p.Pitnera z r.1996 - opravdu pěkně vysvětleno, sice je to už postarší, ale myslím že stále zajímavé - pro inspiraci a orientaci určitě. Ale ani to není závazný výklad. Přemýšlím, že to umístím někam na internet nebo možná sem na server, ať si to můžou přečíst i další.
Pitner 1996 - proforma fa a DPH / část 1
V praxi se velmi často setkáváme jako s obranou proti nesolidním zákazníkům s tzv. "proforma fakturami". Na základě objednávky zákazníka je vystavena počítačem "proforma faktura", která má v podstatě náležitosti daňového dokladu. Od zákazníka je vyžadována platba předem vč. DPH, tzn. ve výši 100 %. Tyto faktury jsou vedeny pouze v operativní evidenci, účtuje se až o zaplacení - tzn. jako o záloze. Po zaplacení si odběratel vyzvedne zboží, je vystaven dodací list a tzv. "ostrá faktura". DPH je na výstupu odváděna až podle "ostré faktury".
Pokud jsou obě vystaveny ve stejném měsíci, je vše v pořádku. Pokud je však "proforma faktura" vystavena např. v květnu a zaplacena ještě 31.5., ale zákazník si zboží vyzvedne 1.6. ("ostrá faktura" má tedy zdanitelné plnění 1.6.), je podle výkladu právníků nutné odvést DPH na výstupu již za měsíc květen, a to proto, že "proforma faktura" má všechny náležitosti daňového dokladu a nejedná se tedy o zálohu, ale již o zaplacené zboží / § 9 odst. 1 písm. a) zákona - den, který nastane dříve/. Aby se jednalo o zálohu, nesmí být podle jejich názoru na "proforma faktuře" uvedeno datum zdanitelného plnění a sazba DPH včetně jejího vyčíslení. To je samozřejmě obtížné, protože pokud je požadována záloha ve výši 100 %, musela by DPH být v této faktuře formálně nahrazena přirážkou nebo by se musel na podkladě "proforma faktury" vystavovat formální doklad na zálohu. To by bylo pracnější, protože "proforma faktury" jsou automaticky vystavovány počítačem podle údajů objednávky a prosté nahrazení textu o druhu zboží textem na zálohu program neumožňuje. Podle našeho názoru, pokud "proforma faktury" nelze považovat ze zálohy, pouze formální neuvedení nebo zastření těchto údajů (případně i dalším dokladem na zálohu), nezbaví účetní jednotku odpovědnosti za případný chybný věcný postup při odvodu DPH.
(dokončení v dalším příspěvku)
Pitner 1996 - proforma fa a DPH / část 2
(Dokončení předchozího příspěvku)
Tzv. "proforma faktury" slouží zejména k zajištění platby např. za dodání zboží předem. "Proforma faktura" nemůže být daňovým dokladem, protože nedošlo k uskutečnění zdanitelného plnění a tento údaj tedy není znám a doklad vystavený před datem uskutečnění zdanitelného plnění není daňovým dokladem (viz § 12 odst. 1 ). Jestliže má být podle "proforma faktury" zaplacena záloha, je podstatné, aby byla takto příslušná finanční částka uvedena na dokladech, ve smlouvách a aby bylo o ní jako o záloze především účtováno. Záloha může být pochopitelně i ve výši 100 %, tj. v částce odpovídající ceně vč. daně, ale na proforma faktuře by neměla být daň zvlášť uvedena (a není to ani nutné), protože nejde o daňový doklad.
Jde-li skutečně o zálohu a ta je zaplacena, dochází k uskutečnění zdanitelného plnění podle § 9 odst. 1 písm. a) , a to v závislosti na tom, zda se jedná o kupní smlouvu podle obchodního nebo občanského zákoníku (bližší viz pokyn D-143 zveřejněný v Cenovém věstníku č. 6/96 a ve Finančním zpravodaji č. 5/96). Znovu opakuji, že zaplacení zálohy není uskutečněním zdanitelného plnění a pokud je v kupní smlouvě určeno, že dodáním zboží je např. fyzické převzetí zboží toho a toho dne, pak se zdanitelné plnění uskutečňuje tímto dnem a tím také vzniká povinnost uplatnit daň na výstupu a tento den je rozhodující pro odvod daně v konkrétním zdaňovacím období.
---
Zkopírováno z výborného právního systému ASPI, literatura č.8767, autor L.Pitner, název: Výklad k DPH - "proforma faktury", vydáno 15.8.1996 Finanční, daňový a účetní bulletin.
Evo M. díky, je to moc zajímavé. S dovolením jsem si to opsala k sobě, protože jsem si k tomu chtěla připsat poznámky :-). Škoda, že nikdo nenapsal něco novějšího - jak se změnily zákony, tak už lecos neplatí. Ale pro srovnání je to moc užitečné. Jana F.
já si myslím, že nejdůležitější je, co to vůbec pro forma je. a to je z formálních důvodů, k zachování zdání, naoko, pro jméno. tj. ofis překlad = cár papíru. druhá věc je, že definováno v zákoně není, takže když na normální fakturu se všemi údaji napíšu proforma, je stejně rozhodující obsah.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 1. 2007 10:28
Prosím Vás jaký je rozdíl mezi zálohovou a proforma fakturou? ja bych rekla ze zadny ne?