Re: Odpisy automobilu - prosím
Dobrý den,fa za auto máte dobře.Interním dokladem přeúčtovat z 042/022.A teď odpisy-rozpočítat na 4 roky (já si je dělám měsíčně) a opět interním dokladem 551/082 za každý měsíc trvání nároku,tzn.že za rok budete mít 12 zápisů.Účet 082 se vám bude rovnat s účtem 022 po odepsání a zůstane tak do doby něž majetek vyřadíte.Mějte se :-))))Páťa
Domnívám se, že to bude trochu jinak. Až bude mít auto tech. průkaz a bude plně schopno provozu, interním dokladem se bude účtovat tak jak uvedla tazatelka, t.j. MD 022 / DAL 042. Pokud jde o odpisy - projděte si text o odpisech v zákoně o daních z příjmů, od § 26. Odpisy u auta budete provádět podle § 31 - tam je tabulka v 1. roce odepisování a pak v dalších letech odepisování. Takže nejde poř. cenu dělit celkovým počtem měsíců a pak měsíčně účtovat.
Auto patří do 1a skupiny,která se odepisuje 4 roky.Vstupní cena(tím je myšlena částka včetně např.popl.za zapsání TP,atd...),možno ponížit o 10%,děleno přiřazený koeficient=částka ročního odpisu.A tu si já osobně rozděluji v odpisovém plánu dle měsíců od kterého si tento nárok uplatňuji (věrné zobrazení stavu účetnictví).Nebo že bych to dělala těch 12 let špatně....?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 1. 2007 10:38
Prosím o radu. Jsem začátečník. Děkuji.
Fa za auto účtuji 042/321, platba v hotovosti 321/211. Do nákladů dostanu výdej 551/082 interním dokladem? Zařadím do provozu 022/042 ihned nebo po 4 letech odpisů? Jak vynuluji účet 082?