Odpisy automobilu - prosím

• (neregistrovaný)

17. 1. 2007 10:38

Prosím o radu. Jsem začátečník. Děkuji.
    Fa za auto účtuji 042/321, platba v hotovosti 321/211. Do nákladů dostanu výdej 551/082 interním dokladem? Zařadím do provozu 022/042 ihned nebo po 4 letech odpisů? Jak vynuluji účet 082?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 1. 2007 10:54

Páťa (neregistrovaný)

Re: Odpisy automobilu - prosím
      Dobrý den,fa za auto máte dobře.Interním dokladem přeúčtovat z 042/022.A teď odpisy-rozpočítat na 4 roky (já si je dělám měsíčně) a opět interním dokladem 551/082 za každý měsíc trvání nároku,tzn.že za rok budete mít 12 zápisů.Účet 082 se vám bude rovnat s účtem 022 po odepsání a zůstane tak do doby něž majetek vyřadíte.Mějte se :-))))Páťa

• 17. 1. 2007 11:59

xxl (neregistrovaný)

Domnívám se, že to bude trochu jinak. Až bude mít auto tech. průkaz a bude plně schopno provozu, interním dokladem se bude účtovat tak jak uvedla tazatelka, t.j. MD 022 / DAL 042. Pokud jde o odpisy - projděte si text o odpisech v zákoně o daních z příjmů, od § 26. Odpisy u auta budete provádět podle § 31 - tam je tabulka v 1. roce odepisování a pak v dalších letech odepisování. Takže nejde poř. cenu dělit celkovým počtem měsíců a pak měsíčně účtovat.

• 17. 1. 2007 14:41

Páťa (neregistrovaný)

Auto patří do 1a skupiny,která se odepisuje 4 roky.Vstupní cena(tím je myšlena částka včetně např.popl.za zapsání TP,atd...),možno ponížit o 10%,děleno přiřazený koeficient=částka ročního odpisu.A tu si já osobně rozděluji v odpisovém plánu dle měsíců od kterého si tento nárok uplatňuji (věrné zobrazení stavu účetnictví).Nebo že bych to dělala těch 12 let špatně....?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).