Jak je to s číselnými řadami v DE
Soudím se s bývalým o výživné na děti, on je z těch, co dětem platit nechce, po 3 letech soudů mu vyměřili 800 a 1000 korun, zaplatí to vždy až po 1/2 roce neplacení podám trestní oznámení. Před 2 lety jsem podala návrh na zvýšení, protože jsem se dozvěděla, že obnovil podnikání, okamžitě s tím zase přestal, nahlásil se na pracák, ... Te´d zase pracuje, když jsem navrhla soudu, aby jej vyzval k předložení deníku DE, uváděl, že pracuje od 8/06, ale první vydaná faktura měla č. 2006-008 (v srpnu) a příjmový doklad 2006-051, z toho lze odvodit, že pracoval celý rok, fakturuje 1x měsíčně a mimo to vystavuje PD. Navrhla jsem tedy soudu, ať jej nechá předložit faktury a PD a kontaktuje jeho odběratele ...
Potřebovala bych ale poradit s argumentací ohledně číslování dokladů - vím, že č. řady musí být souvislé, avšak nevím o tom, že by bylo v zákoně psáno, že č. řady musí začínat jedničkou (ačkoliv cokoliv jiného postrádá logiku).
Napadá někoho něco?
Předem moc děkuji;o))
Š.
DE,prokazování příjmů,výživné- KOLEGOVÉ!
Ohledně DE je to problém, upravuje ji vpodstatě jen pár stručných vět v zákoně o dani z příjmů a je tam celkem velká volnost v tom, JAK kdo eviduje. Číselné řady dokladů nemusejí začínat jedničkou, to nikde není psáno ani pro podvojko, natož pro DE. U podvojka bych napsala, že by měli mít číslování faktur i dalších dokladů upraveno vnitřním předpisem, ale u samotného podnikatele bez zaměstnanců v DE těžko můžete chtít vnitřní předpisy. Pokud víte, pro koho ex-manžel asi pracoval, tak jedině můžete dát nějaký podnět, aby příslušný orgán přezkoumal u těch jeho odběratelů, kolik ex-manželovi zaplatili - a podle toho se dá zjistit, zda vám manžel něco netají. Ale pokud nevíte, pro koho dělal nebo pokud nevíte všechno (což asi ne), tak nevím. Nehledě na lidskou stránku věci ... ex-manžel může vaše shánění informací brát jako fízlování a udávání... a budete mít zle ještě hůř. Nemám pro vás žádnou chytrou radu, jen soucit... Snad vám někdo poradí lépe.
Re: DE,prokazování příjmů,výživné- KOLEG
Pokud víte, pro koho ex-manžel asi pracoval,
>tak jedině můžete dát nějaký podnět, aby příslušný orgán
>přezkoumal u těch jeho odběratelů, kolik ex-manželovi
>zaplatili - a podle toho se dá zjistit, zda vám manžel
>něco netají.
to myslíte, že soudy budou zjišťovat u jednotlivých odběratelů?
Soudy asi ne, ale už jsem u pár klientů zažila, že FU klienta byl požádán Fin.úřadem jeho obchodních partnerů, aby pro účely nějakého dokazování ověřili, zda nějaké faktury (ne)existují i v tom druhém účetnictví. Domnívám se tedy, že nějaký podobný mechanismus by možná? šlo použít i v tomto případě. Ale možná se mýlím, tak to prosím uveďte na pravou míru.
Aha, tak to nic. Zkoušela jsem vymyslet, jak té paní pomoct. Ještě mě napadá - kdyby FU při takovém šetření zjistil, že dotyčný krátil své příjmy, tak by mu z moci úřední upravil ten základ daně, ne? Děkuju za vysvětlení předchozí i případné následné ;-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 1. 2007 11:28
Dobrý den,
ZoÚ upravuje vedení účetnictví, který zákon upravuje vedení DE, prosím?
Děkuji za odpověď.
Šárka