Re: Žlutá kolečka
Když to spěchá, tak odpovím, ale o kolečkách nic nevím. :-))
Domnívám se, že tuto problematiku neupravuje obecně závazný právní předpis. Potom je nutné vycházet z dělby práce ve společnosti formalizované do různých popisů práce, pracovních postupů či vnitropodnikových směrnic. Není-li jich, mělo by se vycházet z pokynů nadřízeného.
Ale jak vyřešit antagonistiký vztah mezi žlutým kolečkem a kolečkem bílým fakt nevím. :-))
Hezký den!
Řidič je povinen vozit s sebou kolečka za předchozích 15 dní. jestliže jezdil, pakvozí ta vytažená z tachografu-bílá. Pokud nejezdil(volno,dovča,nemoc...), pak musí mít místo bílých koleček kolečka žlutá. Ta slouží k případné kontrole ze strany PČR - zejména z titulu dodržování bezp.přestávek a doby řízení řid. z povolání. Toto se řídí ustanoveními zákona o provozu na komunikacích a příslušných nařízení vlády nařízení vlády. Určitě to není výmysl dispečera a jde nejen o pokutu,ale i o vaše body !
Hlavně si dělejte kopie vypsaných žlutých koleček. Jelikož na nich není kolonka pro hodiny, ale jen dny, tak bych postupovala dle firemních zvyklostí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 1. 2007 20:24
Můj nadřízený mě nutí, abych vyplňovala žlutá kolečka, jelikož se on pod ně podepisuje. To by mi ani tak nevadilo. Je totiž vedený jako dispečer. Jelikož se pod ně podepisuje, je opravdu za ty kolečka zodpovědný on a má dispečer povinnost vypisovat žlutá kolečka? Také mě nutí, abych vyplňovala čas přijezdu a čas odjezdu. Čas přijezdu jde vyplnit, ale s časem odjezdu je to složitější. Jelikož se častokrát stává, že řidiči čekají na zakázky v naší firmě a zdrží se třeba o 1 nebo 2 hodiny. Dispečer mi na tuto otázku odpověděl, že jde na žluté kolečko napsat čas odjezdu cca. 22:00. Je to opravdu možné. Protože žluté kolečko pak nebude sedět s bílým.
Spěchá, děkuji