Re: Daňová kontrola - oznámení PROS9M
Já mám zkušenost takovou, že někdo zavolá z FÚ, řekne datum
cca 2 týdny dopředu, co se bude kontrolovat, a vy se máte vyjádřit k tomu, jestli vám ten termín vyhovuje. Někdy jsem i řekla,
že mi to nevyhovuje, tak jsme se domluvili na jiném termínu
(v podstatě jsem potřebovala více času si vše nachystat a projít, dodělat, co případně chybí). A úplně v pohodě. Vždycky jsme se
domluvili, paní chápala, že si musím připravit doklady a taky že ten
den někdo odpovědný musí být ve firmě.
Mohla jste to zkusit, já myslím, že nejde o nic špatného, když jí
vysvětlíte, že máte doklady u daň. poradce, je to pochopitelné.
Je to přece o lidech.
======================================
To jsem i udělala, ale bohužel marně. Paní to prý chápe, ale prý už to oznámila šéfovi a to jsme do 1h 5x telefonovaly, nechápu. Nakonec řekla, že dojdou v pondělí v 8h do firmy a zahájí kontrolu a že tu nikdo nemusí být, že si vezmou "jen" PF, Vf, pokladnu, inventury, DPH včetně záznamní povinnosti, Smlouvy o dílo - tedy vše. Napíšou si poznámky a pak se prý budou ptát až tu někdo bude. Dle mě si nemůžou ani odnést doklady, aspoň podle předchozí kontroly na DPH a informací. Právě, že je to jen o lidech. A taky mi po rekonstrukci úce v roce 2001 přišla na každou daň jiná kontrorolka a všechny byly vypsané v tom dopise. A teď jedna na vše. Už jsem z toho zoufalá. A to jsou mzdy, dph, závislá činnost, silnička............
Dle mě si nemůžou ani odnést doklady,
>aspoň podle předchozí kontroly na DPH a informací.
můžou si odnést klidně všechno, ale musí o tom napsat protokol nebo úřední záznam.
Jak dopředu a jakým způsobem FÚ
>oznamuje, že proběhne ve firmě daň. kontrola. Včera nám v
>15,35 volala pracovnice FÚ, že přijdou v pondělí (22.1.)
>na kontrolu za rok 2005. To opravdu stačí tímto
>způsobem a nemusí to být písemně a nějakou dobu předem???
nemusí vám to vůbec hlásit předem. mohli rovnou v pondělí přijít a zahájit kontrolu.
>Jeden daň. poradce mi včera řekl, že je to neoprávněné
>pokud nejdou na kontrolu (dohledání) jedné věci a pan
>jednatel si má jít stěžovat řediteli FÚ.
ať vám pan poradce také řekne §, který tomu brání. opravdu je to daňový poradce????
Jsem tu sama a mám
>nastupovat v to pondělí do 8h do nemocnice, musím to
>zrušit?? část dokladů má externí finanční poradce a ten
>nemá čas a nic neporadil.
vy jste statutární zástupce nebo máte generální plnou moc? jestli ne, stejně se kontrola zahájí s jednatelem. a potom se domluvíte, pokud budete opravdu hospitalizovaná a jste nezbytně nutná ke kontrole, jsou žádosti o prodloužení lhůt na výzvy a pod.
Nejvíc divné mi přišlo, že
>paní v telefonu teprve zjišťovala zda máme zaměstnance a
>nějaká auta (silniční daň) a že to asi nebudou
>kontrolovat, ale to prý uvidí v průběhu.
Přitom dle ní se
>jedná o plánovanou kontrolu. Opravdu se tak může FÚ
>chovat???
co se vám prosím na chování fú v tomto případě nelíbí???buďte ráda, že se ohlásili předem a nevtrhli k vám rovnou.
Moc prosím o jakoukoliv radu či odkaz na zákon s
>konkrétním §.
§15, §16 - práva a povinnosti subjektu při kontrole 337/92
Měla jsem zatím pouze kontrolu na DPH ve
>firmě manželky pana jednatele při zahájení podnikání
>za 1.Q a to se ohlásili více jak měsíc dopředu dopisem
>s doručenkou a ještě s upřesněním telefonicky ze
>strany pracovníků FÚ. Děkuji i za případné reakce na mail.
>Jitka
Až přijdou, sepíšou protokol o zahájení kontroly, kde by mělo být jakou daň a za jaké období budou kontrolovat, co jim máte předložit, a vy můžete nechat zaprotokolovat, že na připravení podkladů potřebujete nějakou lhůtu, např.proto, že je nemáte u sebe a měli by vám vyhovět a počkat. Fyzicky provádět kontrolu mohou později.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 1. 2007 6:53
Dobré ráno, moc se omlouvám pokud se to tu již v diskuzi probíralo. Jak dopředu a jakým způsobem FÚ oznamuje, že proběhne ve firmě daň. kontrola. Včera nám v 15,35 volala pracovnice FÚ, že přijdou v pondělí (22.1.) na kontrolu za rok 2005. To opravdu stačí tímto způsobem a nemusí to být písemně a nějakou dobu předem??? Jeden daň. poradce mi včera řekl, že je to neoprávněné pokud nejdou na kontrolu (dohledání) jedné věci a pan jednatel si má jít stěžovat řediteli FÚ. Je mi jasné, že kontrola proběhne a po stížnosti by jednání pracovnic mohlo tomu odpovídat, neboť naše zákony jsou jaké jsou. Ale dá se vůbec něco dělat??? Jsem tu sama a mám nastupovat v to pondělí do 8h do nemocnice, musím to zrušit?? část dokladů má externí finanční poradce a ten nemá čas a nic neporadil. Nejvíc divné mi přišlo, že paní v telefonu teprve zjišťovala zda máme zaměstnance a nějaká auta (silniční daň) a že to asi nebudou kontrolovat, ale to prý uvidí v průběhu. Přitom dle ní se jedná o plánovanou kontrolu. Opravdu se tak může FÚ chovat??? Moc prosím o jakoukoliv radu či odkaz na zákon s konkrétním §. Měla jsem zatím pouze kontrolu na DPH ve firmě manželky pana jednatele při zahájení podnikání za 1.Q a to se ohlásili více jak měsíc dopředu dopisem s doručenkou a ještě s upřesněním telefonicky ze strany pracovníků FÚ. Děkuji i za případné reakce na mail. Jitka