Přeúčtování nájmu a DPH - prosím

• (neregistrovaný)

18. 1. 2007 8:57

Dobrý den, mám dotaz. Prosím o radu. Podnikatel, plátce DPH, pronajímá výlohu neplátci DPH, pak pronajímá neplátci DPH stánek na noviny a část prostor, ve kterých sám podniká a platí za ně nájem (taky plátci DPH). Chci se zeptat, těmto neplátcům musí plátce nájem fakturovat bez DPH, že? To pak ten plátce musí krátit nárok na odpočet DPH u těch plnění, která se vztahují k těmto nájmům, jako je elektřina, plyn, voda apod.? A jak je to s přeúčtováním elektřiny a otopu, popř. paušálem za tyto služby? S DPH nebo bez? Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 1. 2007 15:25

bdm (neregistrovaný)

Re: Přeúčtování nájmu a DPH - prosím
      *** Koeficientem skutečně krátíte ta plnění, která se vztahují k osvobozeným příjmům. Ovšem to, co přefakturováváte - elektřinu, plyn,...- nekrátíte. Nárok na odpočet byste museli krátit (neuplatnit vůbec) kdyby jste třeba ten stánek nebo výlohu opravovali. A pokud pronajímáte neplátcům, je pronájem osvobozeným plněním, u plátců může podléhat DPH.***

• 19. 1. 2007 8:25

Katka (neregistrovaný)

Jsem z toho zmatená. Nájem neplátcům bude bez DPH. To je mi jasné. Když jim budu k tomu nájmu účtovat zálohy na služby, popř. paušál na služby, bude tento paušál s DPH nebo bez? A když mi dojdou faktury za služby, které přefakturovávám (plyn, el., voda), to si můžu uplatnit v DPH celé? A když jim to potom vyúčtuji (kdyby platili zálohy a ne paušál), musím k tomu připočtítat DPH nebo je to taky osvobozené? Děkuji

• 19. 1. 2007 11:01

bdm (neregistrovaný)

*** U přeúčtování energií máte vlastně na výběr - můžete si řídit §13/10/d ZDPH nebo považovat za zd. plnění, když na vstupu si budete nárokovat daň. ***

• 22. 1. 2007 8:56

Katka (neregistrovaný)

Takže podle toho, co jsem si četla v tom § 13/10/d ZDPH si DPH při nákupu el. energie, plynu atd. buď uplatním, pak ale musím daň naúčtovat i při přeúčtování, nebo neuplatním, pak nemusím uplatnit ani při přeúčtování. Pochopila jsem to správně? Myslím, že je lepší si daň uplatnit a přeúčtovat s DPH, protože ne všechna el. energie, plyn atd. rozúčtovávám na ty nájmy, něco zůstává na firmě. Nevím si ale rady s tím krácením. Myslela jsem, že musím krátit nárok i u přijatých fa za el., plyn atd., když toto přeúčtovávám.Aspoň mi to říkala paní z FÚ, že když mám osvobozené nájmy, musím krátit všechno, co se k těmto nájmům vztahuje, takže i el., plyn atd. A Vy píšete, že se krátí, akorát pokud by se opravovalo. Přiznávám, četla jsem si ZDPH o tom krácení, ale nechápu to. Můžete mi to prosím vysvětlit? Děkuji moc

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).