Pro zkušené účetní !!!!

• (neregistrovaný)

19. 1. 2007 13:40

Společník a zároveň jednatel má ve firmě nerozdělený zisk.TVrdí mi,že výše nerozděleného zisku musí být shodná s výší majetku,který společnost pořídila.Samozřejmě to nesouhlasí
    Moc prosím o radu a vysvětlení

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 1. 2007 13:45

Marťa (neregistrovaný)

Re: Pro zkušené účetní !!!!
      Ráda si s Vámi v tomto případě počkám na názory ostatních, ale podle mého názoru a praxe vím, že nerozdělený zisk a výše majetku nemají spolu nic společného. Zajímalo by mě jak to Váš jednatel myslí. Omlouvám se, že neporadím, s něčím takovým jsem se nikdy nesetkala.

• 19. 1. 2007 13:51

Lenka (neregistrovaný)

Ten majetek myslí dlouhodobý hmotný a nehmotný včetně pozemků

• 19. 1. 2007 13:55

Petr (neregistrovaný)

Z teorie vyplývá, že v rozvaze je majetek jako aktivum a nerozdělený zisk jako pasivum a jeden ze zdrojů financování. Takže jsou to dvě rozdílné složky. Společník si plete pojmy a dojmy.
      Petr

>>Společník a zároveň jednatel má ve firmě nerozdělený
      >>zisk.TVrdí mi,že výše nerozděleného zisku musí být
      >>shodná s výší majetku,který společnost
      >>pořídila.Samozřejmě
      >>to nesouhlasí
      >>Moc prosím o radu a vysvětlení
      >
      >Ráda si s Vámi v tomto případě počkám na názory
      >ostatních, ale podle mého názoru a praxe vím, že nerozdělený
      >zisk a výše majetku nemají spolu nic společného.
      >Zajímalo by mě jak to Váš jednatel myslí. Omlouvám se, že
      >neporadím, s něčím takovým jsem se nikdy nesetkala.

• 19. 1. 2007 14:08

Pavel (neregistrovaný)

Vysvětlení rozvahy
      Asi by to chtělo pořídit nějakou učebnici základů účetnictví, tam budou příklady, nejen pro pana jednatele. :-))

Aktiva (majetek) jsou kryta z pasiv (zdrojů).

Např.: pořídíte PC. Nastane změna v aktivech, místo peněz máte PC. To z jakého aktiva byla kryta pokladna nebo nyní je kryto PC je pro běžného uživatele účetních výkazů nepodstatné. Nové PC může být kryto v pasivech např. základním kapitálem nebo nerozděleným ziskem. PC mohlo být pořízeno na úvěr nebo jste ho mohli pořídit na fakturu, kterou jste dosud nezaplatili.

Pokud by pan jednatel chtěl uvést do problematiky bilanční analýzy prostřednictvým poměrových ukazatelů, tak také doporučuji literaturu. Tam by se dalo pracovat s velikostí nerozděleného zisku.

Ale domnívám se, že jde o případ první a panu jednateli je třeba vysvětlit, že jeho nerozdělený zisk může být transformován nejen do pořízeného majetku, ale může být i v penězích v bance či v pokladně. V horším případě je nerozdělený zisk schován v pohledávkách.

Hezký den!

• 19. 1. 2007 13:52

Lenka (neregistrovaný)

A ještě dle mého nechce vyplácet zisk,ale chce to právě započítat
      s pořízeným DHIM ,DNIM a pozemky

• 19. 1. 2007 14:21

Pitrísek (neregistrovaný)

To je naprosto bezvadný příspěvek. A to ještě do 1.dubna je více než dva měsíce.Omlouvám se za svůj - možná z určitého úhlu pohledu nepatřičný - příspěvek, ale, že mi na tváři v pátek odpoledne něco vykouzlí takový úsměv jsem nečekal. Ještě jednou se omlouvám a zdravím Pana společníka.

• 19. 1. 2007 14:22

Vlaďka (neregistrovaný)

Ono bylo v Obch.Z. ustanovení, že nelze vyplácet podíly na zisku, pokud má firma neodepsaný dlouhodobý nehmotný majetek a zřizovací výdaje.Ale nevím, jestli to ještě platí. Možná to je to, co má na mysli jednatel.Jukněte do zákona a bude to.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).