Re: Chybně zadané údaje při zracování me
Pokud je to zaměstnanec odměňovaný měsíční mzdou, ta se kvůli svátku nekrátí. Takže podle mě to klidně můžete nechat být. A dobře by měl být i průměr. Když nekrátíte mzdu, nemůžete krátit ani fond pracovní doby - do toho patří i dny svátků, připadajících na pracovní dny. Moc ale nerozumím čerpání mzdy za 2005 v listopadu 2006 - myslíte čerpání dovolené?
Re: + další chyba při zpracování mezd
Ano, myslela jsem čerpání dovolené :)
Takže nevadí, že na výplatním lístku má: počet odpracovaných dnů vč. svátků?
Prosím ještě o jednu radu: taky jsem zjistila, že ( i přes aktualizaci) se mi část mezd (reps. záloh na daň z příjmu ze záv. činnosti) roku 2006 počítala pomocí odpočitatelné položky na poplatníka 3170 a ne slevy na dani 600Kč. Co s tím, stačí jen vyúčtovat ve ročním vyúčtování daně. Díky moc, Marta
Re: + další chyba při zpracování mezd
Dny včetně svátků určitě nevadí, ale špatně stanové zálohy vadí. Správně byste se měla vrátit ke každému měsíci, spočítat jak mělo správně být a rozdíl srazit nebo vrátit zaměstnanci nejlépe v nejbližší výplatě. Srazit můžete do 31.3., vrátit do 15.2. (doufám, že jsem to neobrátila :-)). Opravu zaznamenáte na mzdovém listu 2006 a roční zúčtování uděláte na částky, které správně měly být. Také by se opravy měly promítnout ve vyúčtování daně za celou firmu (růžový dvojlist, který odvzdáváte do 20.2. FÚ). Někdo by možná opravil jen v ročním zúčtování, ale co když vám vyjde nedoplatek - ten se při ročním zúčtování nevybírá! Správný postup je ten, co vám popisuji.
Re: špatně zpracované mzdy - ještě pros
>>>Prosím ještě o jednu radu: taky jsem zjistila, že ( i
>>>přes aktualizaci) se mi část mezd (reps. záloh na daň
>>>z příjmu ze záv. činnosti) roku 2006 počítala pomocí
>>>odpočitatelné položky na poplatníka 3170 a ne slevy
>>>na
>>>dani 600Kč. Co s tím, stačí jen vyúčtovat ve ročním
>>>vyúčtování daně.
>>Dny včetně svátků určitě nevadí, ale špatně stanové
>>zálohy vadí. Správně byste se měla vrátit ke každému
>>měsíci, spočítat jak mělo správně být a rozdíl srazit
>>nebo vrátit zaměstnanci nejlépe v nejbližší výplatě.
>>Srazit můžete do 31.3., vrátit do 15.2. (doufám, že
>>jsem
>>to neobrátila :-)). Opravu zaznamenáte na mzdovém
>>listu
>>2006 a roční zúčtování uděláte na částky, které
>>správně měly být. Také by se opravy měly promítnout
>>ve
>>vyúčtování daně za celou firmu (růžový dvojlist,
>>který
>>odvzdáváte do 20.2. FÚ). Někdo by možná opravil jen v
>>ročním zúčtování, ale co když vám vyjde nedoplatek -
>>ten
>>se při ročním zúčtování nevybírá! Správný postup je
>>ten, co vám popisuji.
>
>Anno, velice děkuji za rady. Tak jak popisujete
>provedu v lednové výplatě (do 15.2). Ale jak to zaměstnanci
>vyplatím: jako co? Díky za trpělivost, Marta
Změní se něco, pokud si zaměstnance podává přiznání sám? DÍKY. M.
Re: špatně zpracované mzdy - ještě pros
Vyplatíte jako opravu daně za minulý rok - snad tam nějakou opravnou položku máte. Soudím, že vám vyšel přeplatek, takže pozor na znaménka, aby opravdu dostal :-)).
V případě, že ten zaměstnanec sám podává daňové přiznání, to bude úplně stejné - vystavíte mu potvrzení o příjmech, na kterém uvedete výši daně tak, jak měla skutečně vypadat, protože mu ji přece opravíte. Jen ještě jedna poznámka - to, co v roce 2007 srazíte nebo vrátíte do roku 2006, nesmíte započítat do roku 2007, ale to určitě víte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 1. 2007 14:28
Dobrý den, velice prosím o radu.
Zjitila jsem, že v účetním programu nemám zadané svátky a tak mzdy 1/2 roku 2005 a celý 2006 - mám díky tomu špatně.
Tzn. na výplatních listinách mám počet opracovaných dnů jako kdyby pracoval i svátek. V listopadu 2006 čerpal zaměstnance mzdu za 2005. Tam se to taky projevilo díky špatnému průměru.
s.r.o., 1 zaměstnanec, 8200Kč hrubého pravidelně každý měsíc, ve svátky nikdy nepracuje, žádné přesčasy.
Prosím jak postupovat při nápravě? Díky moc, Marta