Re: mínusová pokladna s.r.o.
Jestli nemají příjmy vza FV v hotovosti, tak z čeho platily ty výdaje pokladnoui, ptala jste se?. Máte zaúčtovány průběžné položky jestli z banky vybírali hotovost? Nebo proveďte kontrlou účtů, jestli není někde zaúčtováno něco, co se neplatilo, napadá mě ještě co počáteční stav pokladny, jaký byl.
Já si myslím,že tam dávali a cpali výdaje.Je to nová firma,funguje půl roku,všechny účty sedí včetně průběžek,jen nevím,co s tím,když už jsem to celé zpracovala.Já opravdu vlezu do všeho,po čem prd.Děkuji za zájem.
>>prosím o radu,zpracovávám účetnictví s.r.o. (nyní za
>>celý rok),mají v hrozném mínusu pokladnu(2 mil.)
>>tvrdí,že příjmy nekrátili,že jim úhrady FV chodí jen
>>bankou,což je pravda.co s tím mám dělat?navrhovala
>>jsem
>>jim,že ať si to nějakou formou vyfakturování vloží do
>>pokladny,to se jim nelíbí-museli by danit příjem a
>>dph.Já
>>se s tím ještě nesetkala,kdosi mi radil,ať si vezmou
>>jako půjčku a tím se dorovná pokladna,ale to také
>>nechtěji,protože by to jako fixně neměli z čeho
>>platit(museli by to jako platit z pokladny)
>
>Jestli nemají příjmy vza FV v hotovosti, tak z čeho
>platily ty výdaje pokladnoui, ptala jste se?. Máte
>zaúčtovány průběžné položky jestli z banky vybírali
>hotovost? Nebo proveďte kontrlou účtů, jestli není někde
>zaúčtováno něco, co se neplatilo, napadá mě ještě co
>počáteční stav pokladny, jaký byl.
Dohodněte se se společníky a vložte jim peníze do pokladny formou krátkodobé půjčky ( nějak jednoduše sepiště dohodu o půjčce) a až tam budou prašule, tak jim tu půčku "vrátíte".
A prosím Vás, nevím co je to tady za novou módu, pište odpovědi ZA - POD otázku a ne nahoru. Ten zmatek se pak nedá číst.
Jak se jim to mohlo stát?
Nooo, buď mají zatajené příjmy nebo do firemních nákladů házejí i svoje soukromé výdaje nebo skutečně platili firemní náklady z vlastní kapsy. Třetí případ se dá řešit tím, že se ty "přebytečné" výdaje neúčtujou z pokladny (odkud reálně ani nemohly být vydány, když tam nebyly peníze), ale účtujou se proti závazkům vůči společníkům, čili jako půjčka od společníků.
Snad to ti společníci pochopí, že nemůžou mít kasu v minusu. To je snad jasné i dětem z první třídy :-)) Kasa v minusu se mi jeví jako pozvánka na ďůkladnou kontrolu z berňáku.
Re:Stalo se vám to taky ?
Tak já znám 3 případy ze svého okolí (včetně nás,malinké firmy), kdy finančáci neuznali půjčku do firmy. Jednalo se cca o 100 000,-. Nepomohla smlouva o půjčce z rodiny nebo ani to , že podnikatel půjčil své firmě z vlastních peněz. Bylo prý nutno prokázat, že tyto peníze jsou již zdaněny. Vůbec nešlo o fiktivní zaplácnutí pokladny, fakt ta firma ty peníze potřebovala, bylo to na účtě. Pak následovala výhrůžka - buď tu budem sedět měsíc nebo to doměříme, co vy na to ? Hádejte, kolik firem (z těch tří) nezměklo .....
Re: A doměříme co?
A já si zase myslím, že nikdo z nás není takový tupan, aby nevěděl která bije a co si může dovodlit a co smrdí. A že většinou pracujeme pro "nepodvodníky".
Tazateli : Posuďte sám-sama, o jak vysokou částku se jedná a určitě jde jen o to, že si nikdo neuvědomil, že už "vydává" peníze z pokladny s.r.o. a že se to musí zaúčtovat. Zejména se to stává při zakládání společnosti a když je jen jeden spol.-FO.
>A já si zase myslím, že nikdo z nás není takový tupan,
>aby nevěděl která bije a co si může dovodlit a co
>smrdí. A že většinou pracujeme pro "nepodvodníky".
Zuziku, to máš (snad) pravdu, nicméně se setkávám s tím, že páni podnikatelé se snaží udělat "tupouny" z účetních v podobných případech větami jako:
"To není možné, to jste musela špatně zaúčtovat".
Případně se nad obrovským minusem v pokladně tváří povzneseně a shovívavě a pronesou něco jako: "No vy si s tím určitě nějak poradíte, žejo?" ... a s úsměvem se vzdalují na golf apod. V takových případech se většinou vzdaluju i já - a definitivně :-))
>Tazateli : Posuďte sám-sama, o jak vysokou částku se
>jedná a určitě jde jen o to, že si nikdo neuvědomil, že
>už "vydává" peníze z pokladny s.r.o. a že se to musí
>zaúčtovat. Zejména se to stává při zakládání
>společnosti a když je jen jeden spol.-FO.
Tazatelka psala v prvním příspěvku, že jde asi o dva miliony. To si vedení firmy prostě MUSÍ uvědomovat, to už nemůže být omyl. Jenže doufají, že to nebudou muset řešit - viz výše (Vy si s tím nějak poradíte - nebo - To jste musela špatně zaúčtovat). Neříkejte mi, že normální smrtelník vydá za rok dva miliony nějak "navíc" a nevšimne si toho :-)))
PS: Pan Werich ve forbínách říkal: "Já jsem se chtěl vždycky narodit z bohatejch rodičů..."
jejky, to je tím, že nečtu závorky. Tak to je tazatel-ka musí donutit až k pláči. Stejně musí tu pokladnu účetně nějak dorovnat, musí příjem na pokladnu zaúčtovat jako půjčku nebo vyházet náklady které nejsou košér.. já nevím..., páni podnikatelé si pak sami musí nést následky. Vím, že se mi to kecá, život není peříčko. Přesně jsi to vystihla s tím, že dělají blbé, já nic, já muzikant, to provedl ten blbec účetní a ani mi o tom neřekl... Přesně tak to chodí. Já osobně tyto prů..ry beru jako výzvu a peru se jako lev ! Na ty švindly nezbývá než popřát pevné nervy a dobře zastrouhané péro :)))
Re: Půjčky mezi společníky a sro
Možností co se dělo je opravdu hodně a tazatelka se musí dopátrat. Oni majitelé někdy nevědí, která bije a smíchají vše na jednu hromadu, účetní se tak stává Popelkou:) Jinak tohle téma mě velmi zajímá, přesuny financí mezi sro a společníky, několik let to řeším, jednou přebytek ve stejné výši co tazatelka, druhý rok nedostatek, tak je to stále "půjčka" "vrácení půjčky" a docela bych už ráda aby se to jaksi ustálilo.
Hmmm... výzva, jo? Já z toho mám spíš naprostou depresi a nebaví mě to. Detaily tady pro jistotu vytrubovat nebudu, ale říkám si, PROČ bysme vlastně my účetní měly někoho kontrolovat, jestli nepodvádí?
Zaúčtuju, co dostanu a co je mi vlastně do toho ostatního? Něco jiného je, když se někdo splete. Ale dělat někomu "pojistku" a "záruku", jestli to "nepřešvihnul" s podvodama?
Tak jestli to má být v náplni práce účetní, prát se jak lev s nepoctivým klientem, tak by na to konečně mohlo být taky nějaké školení. Hlásím se první, až něco bude :-) Jana F.
Nepoctivost atd.
Ono je to těžký, apelovat na poctivost klientů a říkat jim něco o tom, že "stát" jsme my všichni a že by se mělo hrát fér i v daňové oblasti. Protože klienti vidí, co se děje "nahoře" v politice a přečtou si třeba článek "Proč se v Česku staví nejdražší dálnice v EU?"
viz tady http://www.autorevue.cz/default.aspx?section=17&server=1&article=10963
a hned mají argument: "Proč JIM cpát zbytečně moc peněz? Stejně s tím neumějí hospodařit a rozhází se to..."
Ten článek doporučuju přečíst, ale varuju - jen to trošku prohloubí tu depresi :-(
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 1. 2007 23:05
prosím o radu,zpracovávám účetnictví s.r.o. (nyní za celý rok),mají v hrozném mínusu pokladnu(2 mil.) tvrdí,že příjmy nekrátili,že jim úhrady FV chodí jen bankou,což je pravda.co s tím mám dělat?navrhovala jsem jim,že ať si to nějakou formou vyfakturování vloží do pokladny,to se jim nelíbí-museli by danit příjem a dph.Já se s tím ještě nesetkala,kdosi mi radil,ať si vezmou jako půjčku a tím se dorovná pokladna,ale to také nechtěji,protože by to jako fixně neměli z čeho platit(museli by to jako platit z pokladny)