Re: PROSÍM , výplata Mat.dávek
Posuzuje se, zda žena byla pojištěna alespoň 270 kal. dnů ve douv letech před skutečným dnem porodu. Těch 270 akl. dnů nemusí být doba vcelku, prostě mu ve dvou letech před porodem tyto dny nasčítat. Do těchto dnů se počítá - doba, kdy měla zaměstnavatele (a je jedno, zda byla nemocná, pracovala nebo byla třeba třeba na rodičovské dovolené, prostě - měla zaměstnavatele). Dále se počítá doba, kdy sice neměla zaměstnavatele, ale pobírala nemocenskou nebo mateřskou v ochranné lhůtě. Doba, kdy byla evidována na ÚP. Doba, kdy si hradila nemocenské pojištění jako OSVČ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 1. 2007 16:11
Kdo poradí ohledně nároku na MD, Zaměstnaná od 3.5.2006. Onemocněla dne 18.5.2006. Ke dni 14. 7. 2006 rozvázán pracovní poměr ve zkušební době. Nakonec rizikové těhotenství a výplata nem . dávek v ochranné lhůtě. Přinesla lístek na MD, porod má být 27. 2.2007. Před tímto p.poměrem byla tři měsíce na UP,a před tím pracovala.
A ještě jednou nástup do zaměstnání 1. 3.2006, nemocenská od 18.5.. rozvázán pracovní poměr v ochranné lhůtě. a výplatou v ochr.lhůtě nástup na MD 15.11.2006 a skutečný den porodu 27.12.2006. předtím jen UP. Jen tato doba od nástup do zam. a skutečného dne porodu je 300 dní.
Byla jsem se informovat i na OSSZ a v obou případech prý nárok je.
I tím že byla vedena na UP je prý sociálně pojištěna. Mateřskou jsem nikdy ještě nedělala a nastoupila jsem na nové místo kde jsem to převzala a tak aby to bylo správně-