Re: Silniční daň - správná výše záloh
>>Dočetla jsem se v tomto fóru, že silniční daň se
>>platí
>>pouze za ty měsíce, v nichž bylo auto použito pro
>>služební účely. Znamená to, že při úhradách záloh
>>použiji
>>1/12 roční sazby pouze za ten měsíc, kdy byla
>>prokazatelně uskutečněna služební cesta (dle knihy
>>jízd)?
Ano, můžete.
Nebo
>>se tato skutečnost zohledňuje až v ročním daňovém
>>přiznání? Domnívala jsem se, že jsem-li zaregistrována
>>k
>>silniční dani, musím za rok bez ohledu na okolnosti
>>zaplatit např. při objemu 1600 cm3 paušálně 3.000,--
>>Kč.
Podnikatelé, kteří používají jen 1 auto, často zaplatí SD na celý rok už v termínu pro první zálohu, aby mohli tuto povinnost pustit z hlavy. V ročním daňovém přiznání k SD pak vykáží přeplatek (za měsíce, kdy auto nepoužívali k sam. výdělečné činnosti).
>>Omlouvám se za tento začátečnický dotaz a děkuji
>>předem za odpovědi i za případné odkazy na literu
>>zákona.
>>:o) Dana
Zákon o dani silniční najdete zde na serveru. Buď hledejte v záložce Zákony, nebo přímo zde:
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/silnicnidan/
Denní sazbu daně můžete použít pouze v případě, že vyplácíte cestovní náhrady zaměstnancům.
>
>Vše řešíte važ při podání přiznání k silniční dani a v
>pokynech najdete vše potřebné i to, že lze platit
>třeba i denní daň :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 1. 2007 13:52
Dočetla jsem se v tomto fóru, že silniční daň se platí pouze za ty měsíce, v nichž bylo auto použito pro služební účely. Znamená to, že při úhradách záloh použiji 1/12 roční sazby pouze za ten měsíc, kdy byla prokazatelně uskutečněna služební cesta (dle knihy jízd)? Nebo se tato skutečnost zohledňuje až v ročním daňovém přiznání? Domnívala jsem se, že jsem-li zaregistrována k silniční dani, musím za rok bez ohledu na okolnosti zaplatit např. při objemu 1600 cm3 paušálně 3.000,-- Kč.
Omlouvám se za tento začátečnický dotaz a děkuji předem za odpovědi i za případné odkazy na literu zákona. :o) Dana