Re: Práce ve svátek u fixní mzdy
Neproplácela se náhrada mzdy, ale hodiny svátku se vykazovaly jako odpracované, tudíž byl plat stejný, ať v měsíci nějaký svátek byl nebo nebyl. Pokud někdo s měsíční mzdou ve svátek pracoval, tak měl dostat zaplaceno včetně 100 % příplatku. To, že to spousta zaměstnavatelů nedělala a velmi pravděpodobně nebude dělat dál, je otázka jiná.
Ano přesně tak jsem to myslela - Neproplácela se náhrada mzdy, ale hodiny svátku se vykazovaly jako odpracované, tudíž byl plat stejný, ať v měsíci nějaký svátek byl nebo nebyl, ale minulý týden jsem byla na školení - Zákoník práce - a tam nám školitel tvrdil , že i když ten dotyčný ve svátek nepracoval a má fixní mzdu - musím mu proplatit svátek náhradou.
Už to hledám na internetu několik hodin. Jediné co jsem zjistil je, že stávající text v § 115 ZP: Zaměstnanci, který nepracoval proto, že svátek připadl na jeho obvyklý pracovní den, přísluší náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku nebo jeho části za mzdu nebo část mzdy, která mu ušla v důsledku svátku."
se objevil už v zákoně 217/2000Sb, což je jedna z novel Zákona o mzdě. Přesto veškeré názory od té doby svorně tvrdili, že u fixního platu se stavím k svátku, jako kdyby jej odpracoval. Najednou změna názoru. Také by mě zajímalo proč.
V části věnované platu je vysloveně uvedeno, že plat se z důvodu svátku "nekrátí"
K této problematice se vyjadřuje JUDr. Šubrt již ve své knize Průměrný výdělek a další obsluha mzdy .. (1. vydání r. 2004) na str. 107 posl. odstavec "..V poslední době je však prosazován výklad (zejména ze strany MPSV), že i zaměstnanci odměňovanému měs. mzdou, je nutné tuto mzdu za svátek krátit a poskytnout mu za tento den náhradu mzdy. Je to odůvodněno tím,že mzda přísluší za vykonanou práci ... atd.". Dosud jsem to přecházela, že je to pouze názor MPSV. I když mě štvalo, že pro statistiku, náhradní plnění apod. jsem musela "vyzobávat" z podkladů neodprac. hod. ve svátek a odečítat, protože ve mzd. programu byly hod. vcelku.
V novém čísle časopisu Práce a mzda (č.1/2007) se již JUDr. Šubrt jednoznačně v souvislosti s nZP staví za poskytování náhrady mzdy za neodpracovaný svátek u měs. mezd (viz str. 68 PaM 1/07). Odvolává se nejen na § 115 odst. 3 nZP, ale i na text o rok odsunutého § 192 odst. 1 ( ... náhrada při PN by náležela za pracovní dny a ZA SVÁTKY, ZA KTERÉ BY JINAK PŘÍSLUŠELA NÁHRADA MZDY.). Také v nZP k průměrnému výdělku se v § 353 odst. 2 uvádí (JUDr. Šubrt píše - zákon upřesňuje), že za odpracovanou dobu se považuje doba, za kterou náleží mzda nebo plat (podle § 109 odst. 1 a 2 náleží za vykonanou práci, pouze u náhr. volna a svátku se plat nekrátí).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 1. 2007 15:23
Slyšelal , že od r.2007 se bude proplácet svátek i zaměstnancům s fixní mzdou .... přesný odkaz jsem zákonech jsem nenašla - je to pravda ? Předem děkuji za odpověď.