Zálohová faktura a DPH

• (neregistrovaný)

22. 1. 2007 16:42

Prosím najde se někdo, kdo mi srozumitelným způsobem odpoví? Poprvé mám zálohovou fakturu došlou a jsem čtvrtlení plátce DPH a vedu podvojné uce. Jak je to s DPH - zahrnu do přiznání k DPH částku DPH ze zálohové faktury nebo ji uplatním až po přijetí daňového dokladu, faktury po zaplacení? A totéž - jak to funguje, pokud vystavuji zálohovou fakturu musím tam uvádět DPH? Vůbec si nevím rady - moc vás prosím o radu!!!!!!!! Předem všem moc děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 1. 2007 16:49

Pitrísek (neregistrovaný)

Re: Zálohová faktura a DPH
      Dobrý den, nemyslím, že bych byl příliš srozumitelný, ale zkusím to.
      Pokud přijímám zálohovou faktur, nemá to žádný dopad na DPH. Na DPH má vliv pouze uhrazená záloha, na kterou je plátce vedoucí Ú vystavit na požádání doklad o přijaté platbě ( což je daňový doklad). S pozdravem Pitrísek.

• 22. 1. 2007 17:01

Petra (neregistrovaný)

Poskytnutá záloha - DPH si uplatňujete na základě DAŇOVÉHO DOKLADU, který Vám je plátce jenž vede účetnictví povinnen vystavit ke dni přijetí platby na účet - tento den je datumem uskutečnění zdanitelného plnění a vy si k tomuto datumu můžete uplatnit DPH.
      Pokud plátce vede daňovou evidenci, daňový doklad Vám vystavuje až ke dni poskytnutí zboží či služby a tento den je dnem zdanitelného plnění, ke kterému si můžete DPH uplatnit.

Přijatá záloha - pokud vedete účetnictví, vydávate daňový doklad ke dni přijetí platby na BÚ a k tomuto dni jste povinni přiznat daň.
      Pokud vedete DE daň přiznávate až ke dni poskytnutí zboží či služby.

• 22. 1. 2007 18:52

Martas (neregistrovaný)

Chtěla bych se připojit k původnímu dotazu. Vím jak fungují zálohové faktury a daňové doklady. Dnes jsem po jedné firmě vyžadovala daňové doklady k zaplaceným zálohám a oni je nechtějí vystavit. Prý když je to přefakturace služeb, tak se nemusí. Existuje tedy nějaká vyjímka? Podotýkám, že se jedná o dvě sro, pronájem skladu a jsou zaplacené zálohy na služby, které chtějí vyfakturovat jednou za rok a DPH vykázat až tam. Moc se mi to nezdá, ale prý to tak dělají a já jsem jediná, kdo se ozval.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).