Re: Srážková nebo zálohová daň?
Obě prac.činnosti, tj. VPP a DoPČ máte u jiného zaměstnavatele než na HPP? Potom máte ze 7000,-- Kč - 20% zálohovou daň a budete si muset podávat daň.přiznání na FÚ (společně s příjmem z HPP). Pokud máte HPP + VPP + DoPČ vše u jednoho zaměstnavatele, potom se vše daní dohromady. Pokud máte HPP u jednoho zaměstnavatele (tam máte podepsané prohlášení), DoPČ u dalšího zaměstnavatele a VPP u dalšího (jiného zaměstnavatele), potom budete z částky 2000,-- Kč platit 15% srážkovou daň a z 5000,-- Kč také 15% srážkovou daň. Srážková daň je konečná, tudíž se do daň. přiznání nedává a Vy můžete požádat mzd.účetní na HPP o provedení ročního zúčtování (pokud ovšem z nějakého jiného důvodu nejste povinen podat daň. přiznání). Z každého prac.poměru byste měl dostat výplatní pásku, z které je vše jasné (tj. i jaká daň Vám byla sražena).
>>>Dobrý večer,kde zjistím jestli u VPP a dohody o
>>>provedení činnosti je mzda daněna srážkovou nebo
>>>zálohovou
>>>daní?VPP mám za 2.000,-Kč a DPČ za 5.000,-Kč
>>>měsíčně.Prohlášení podepsána nejsou.Děkuji.P.
>>>>zúčtování
>>Jsem ráda, jestli jsem Vám alespoň trochu pomohla. Také přeji hezký večer.
Dobrý večer, mohu se připojit.
Mám hlavní pracovní poměr na 4 hod denně, kde mám podepsané daňové prohlášení, potom mám druhý VPP u jiné firmy, také na 4 hodiny denně, zde není podepsané prohlášení a je mi odváděna daň 20% procent? Tak teď jsem z toho zmaten a nevím, jestli je to vůbec dobře. Co v tomhle případě? Děkuji
>>>>>
>>>>>Dobrý večer, mohu se připojit.
>>>>>Mám hlavní pracovní poměr na 4 hod denně, kde mám
>>>>>podepsané daňové prohlášení, potom mám druhý VPP u
>>>>>jiné
>>>>>firmy, také na 4 hodiny denně, zde není podepsané
>>>>>prohlášení a je mi odváděna daň 20% procent? Tak teď
>>>>>jsem
>>>>>z toho zmaten a nevím, jestli je to vůbec dobře. Co v
>>>>>tomhle případě? Děkuji
>>>>
>>>>Chci jen říci, že jsem jiný P., dívám se, že jsme se
>>>>stejně podepsali. Děkuji
>>>Tak to máte příjem vyšší než 5000,-Kč,ne?Alespoň mám
>>>zafixováno že do 5000,- je daněno srážkovou
>>>daní.Jinak
>>>zkratka P. je dobrá,že?:-))))
>>
>>Je:-)..na hl. prac. poměru mám 4tisíce a je daněno
>>klasicky, na VPP, kde není prohlášení mám také 4000 a
>>daněno 20%,vždy se jedná o jiného zaměstnavatele.
>Aha...tak to je divný.A tak to vám dělají z obou
>příjmů roční zúčtování?Zkusím hodit dotaz ještě jinde a
>zítra se sem zkusím vrátit,pokud Vás to zajímá.Jinak
>hezký večer,P:-))
Děkuji P.
Tak pánové P. Nevím, kterému z Vás odpovídám, ale doufám, že si vyberete.
Pokud máte HPP a v něm máte 4000,-- Kč/měs. (na něm podepsané daň. prohlášení), potom uplatňujete na sebe odpočet (popř.daň.zvýhodnění na děti)a je daněno zálohovou daní - dle tabulky. Pokud nejste osoba, za kterou je plátce stát(nejste student, nepobíráte žádný důcnod), potom byste měl platit ZP alespoň z minimálního vyměř.základu - z minimální mzdy= MM).MM pro r. 2007= 8000,-- Kč. Tento minimální vyměř.základ se úměrně krátí pokud jste např. nemocný - to se takto těžko vysvětluje, ale Vaše mzdová účetní by Vám to měla na výplatní pásce názorně ukázat.
Pokud ale máte souběžný PP u jiného zaměstnavatele, kde již nemůžete mít podepsané daň.prohlášení, tak ze mzdy do 5000,-- Kč hrubého/měs. je srážková daň ve výši 15 % (konečná - už se v ročním zúčtov.daní nepromítá!). Nad 5000,-- Kč (při nepodepsaném daň.prohlášení je zálohová daň ve výši nejméně 20% ( výjimka je u odměn jednatelů s.r.o.,členů statut.orgánů apod., ale to Váš případ asi není) a to byste si měl potom podávat sám daň.přiznání na FÚ.
Vy byste měl ve vlastním zájmu nahlásit své mzdové účetní na HPP, že máte ještě VPP, kde dosahujete 4000,-- Kč/měs. a tyto mzdové účetní se budou muset domlouvat, kolik Kč v hrubém jste v součtu každý měsíc dosáhl, a podle toho budete nebo nebudete doplácet zdrav.poj.
Doufám, že jsem Vám v tom ještě neudělala ještě větší "guláš". Zítra večer se pokusím znovu dostat na internet, tak se podívám, zda máte jasno.
Mohu se ještě zeptat, když jsou souběžně dvě zaměstnání, tak se vždy musí podávat DP? Kdyby mi z platu byla odváděna 15ti% srážková daň, tak si ho také musím podat?
Co to znamená pro zaměstnavatele? Bude moji daň vyúčtovávat na ročním vyúčtováním daně ze záv. činnosti nebo by to měl uvést na tiskopis roční vyúč. srážkové daně?
Srážková daň už je vypořádaná, nikde se neuvádí a zaměstnavatel by vám mohl udělat roční zúčtování daně.
Pokud odvedli na předčíslí zálohové daně, tak by bylo nejjednodušší to napsat do vyúčtování ze závislé činnosti a nechat to plavat. Ovšem ne vždy jsou nejjednodušší řešení ta nejsprávnější. Nechte to na nich, jak si s tím poradí.
>>>Pokud Vám z hrubé mzdy menší než 5000,-- Kč /měs.odváděli záloh.daň (v zaměstnání, kde nemáte podepsané daň.prohlášení), je to chyba mzdové účetní, za kterou může zaplatit pokutou. TAkže - buď na to mzdovou účetní upozorníte (musela by provést opravy daně), nebo necháte být(peníze přijímáte v dobré víře), vyžádejte si potvrz.o zdanitelných příjmech z HPP a od 2. zaměstnavatele, kde nemáte podepsané daň.prohlášení, ale měl jste zálohovou daň. Příjmy (z obou příjmů daněných záloh.daní)při RZD zdaníte a obdržíte přeplatek na dani. Mě (být Vámi) by spíše zajímalo, jak Vám srážejí zdravotní pojištění. Pokud máte HPP a do loňského roku (DoPČ, VPP, souběžný prac.poměr) - od letoška už VPP v zákoníku jako takový není, tak z každé této činnosti odvádíte ZP. A pokud se ty dvě mzdové účetní nedohodly, tak je možné, že Vám při nedosažení minimálního mzdového základu obě dosrážely zdravotní pojištění (což je špatně)-měly se domlouvat o výši Vašeho příjmu (viz můj příspěvek ze včerejška). Ve vlastním zájmu se podívejte na výplatní pásky a snažte se alespoň pro letošní rok dořešit. Jen mi není jasné, proč mzdová účetní (v prac.poměru, kde jste nepodepsal daň.prohlášení) od Vás nechtěla potvrzení z HPP, že u nich je sráženo ZP alespoň z minimálního vyměř.základu. Tak by zjistila, že MM nedosahujete a měly se domlouvat.. Zaměstnanec není povinen hlásit na HPP, že má ještě prac.poměr ještě u jiného zaměstnavatele, ale pak v praxi dochází k těmto případům. Pokud máte u druhého zaměstnavatele dohodu o prov.práce (ale to jste neuváděl), tak z té se zdrav.poj.neplatí, ale daň se odvádí stejně - při nepodepsaném daň.prohlášení - příjem do 5000,-- Kč/měs. - srážková daň (konečná, nikde už se dál neuvádí), nad 5000,-- Kč/měs. - zálohová daň minimálně ve výši 20% - musíte si provést sám RZD.
>>>>Pokud Vám z hrubé mzdy menší než 5000,-- Kč
>>>>/měs.odváděli záloh.daň (v zaměstnání, kde nemáte podepsané
>daň.prohlášení), je to chyba mzdové účetní, za kterou
>může zaplatit pokutou. TAkže - buď na to mzdovou účetní
>upozorníte (musela by provést opravy daně), nebo
>necháte být(peníze přijímáte v dobré víře), vyžádejte si
>potvrz.o zdanitelných příjmech z HPP a od 2.
>zaměstnavatele, kde nemáte podepsané daň.prohlášení, ale měl jste
>zálohovou daň. Příjmy (z obou příjmů daněných
>záloh.daní)při RZD zdaníte a obdržíte přeplatek na dani. Mě
>(být Vámi) by spíše zajímalo, jak Vám srážejí zdravotní
>pojištění. Pokud máte HPP a do loňského roku (DoPČ,
>VPP, souběžný prac.poměr) - od letoška už VPP v zákoníku
>jako takový není, tak z každé této činnosti odvádíte
>ZP. A pokud se ty dvě mzdové účetní nedohodly, tak je
>možné, že Vám při nedosažení minimálního mzdového
>základu obě dosrážely zdravotní pojištění (což je
>špatně)-měly se domlouvat o výši Vašeho příjmu (viz můj
>příspěvek ze včerejška). Ve vlastním zájmu se podívejte na
>výplatní pásky a snažte se alespoň pro letošní rok
>dořešit. Jen mi není jasné, proč mzdová účetní (v
>prac.poměru, kde jste nepodepsal daň.prohlášení) od Vás
>nechtěla potvrzení z HPP, že u nich je sráženo ZP alespoň z
>minimálního vyměř.základu. Tak by zjistila, že MM
>nedosahujete a měly se domlouvat.. Zaměstnanec není
>povinen hlásit na HPP, že má ještě prac.poměr ještě u jiného
>zaměstnavatele, ale pak v praxi dochází k těmto
>případům. Pokud máte u druhého zaměstnavatele dohodu o
>prov.práce (ale to jste neuváděl), tak z té se
>zdrav.poj.neplatí, ale daň se odvádí stejně - při nepodepsaném
>daň.prohlášení - příjem do 5000,-- Kč/měs. - srážková daň
>(konečná, nikde už se dál neuvádí), nad 5000,--
>Kč/měs. - zálohová daň minimálně ve výši 20% - musíte si
>provést sám RZD.
>>>Pokud Vám z hrubé mzdy menší než 5000,-- Kč /měs.odváděli záloh.daň (v zaměstnání, kde nemáte podepsané daň.prohlášení), je to chyba mzdové účetní, za kterou může zaplatit pokutou. TAkže - buď na to mzdovou účetní upozorníte (musela by provést opravy daně), nebo necháte být(peníze přijímáte v dobré víře), vyžádejte si potvrz.o zdanitelných příjmech z HPP a od 2. zaměstnavatele, kde nemáte podepsané daň.prohlášení, ale měl jste zálohovou daň. Příjmy (z obou příjmů daněných záloh.daní)při RZD zdaníte a obdržíte přeplatek na dani. Mě (být Vámi) by spíše zajímalo, jak Vám srážejí zdravotní pojištění. Pokud máte HPP a do loňského roku (DoPČ, VPP, souběžný prac.poměr) - od letoška už VPP v zákoníku jako takový není, tak z každé této činnosti odvádíte ZP. A pokud se ty dvě mzdové účetní nedohodly, tak je možné, že Vám při nedosažení minimálního mzdového základu obě dosrážely zdravotní pojištění (což je špatně)-měly se domlouvat o výši Vašeho příjmu (viz můj příspěvek ze včerejška). Ve vlastním zájmu se podívejte na výplatní pásky a snažte se alespoň pro letošní rok dořešit. Jen mi není jasné, proč mzdová účetní (v prac.poměru, kde jste nepodepsal daň.prohlášení) od Vás nechtěla potvrzení z HPP, že u nich je sráženo ZP alespoň z minimálního vyměř.základu. Tak by zjistila, že MM nedosahujete a měly se domlouvat.. Zaměstnanec není povinen hlásit na HPP, že má ještě prac.poměr ještě u jiného zaměstnavatele, ale pak v praxi dochází k těmto případům. Pokud máte u druhého zaměstnavatele dohodu o prov.práce (ale to jste neuváděl), tak z té se zdrav.poj.neplatí, ale daň se odvádí stejně - při nepodepsaném daň.prohlášení - příjem do 5000,-- Kč/měs. - srážková daň (konečná, nikde už se dál neuvádí), nad 5000,-- Kč/měs. - zálohová daň minimálně ve výši 20% - musíte si provést sám RZD.
Dobrý den, mému známému pomáhám zpracovat přiznání k DPFO, kde má souběh dvou smluv u jednoho zaměstnavatele, který mu vyplácí mzdu ze dvou smluv prostřednictvím dvou společností. U jedné má podepsané prohlášení, daní ho pdle tabulek, u druhé nemá podepsané prohlášení a daní ho 20%. Dostal tedy dvě potvrzení o zdanitelných příjmech, z obou je příjem přes 200tis Kč ročně úhrny pojistného a odvedená záloha na daň. Po zadání součtu částek z potvrzení vyleze, že má doplatit daň téměř 13tisíc Kč. Nepomůže ani uplatnění úlev na životní a penzijní pojištění. Již v loňském roce vyšla daňová povinnost 3tis a úpravou zákona, kde se neuplatňije odečet ze základu daně 38040,-Kč, ale snížení daně o 7200,- Kč vychází v tomto případěˇnedoplatek daně mnohem vyšší.
Mám dotaz, co se stane, když přiznání nepodá vůbec a neuplatní úlevy dle §35ba, případně zda je jednání této spolešnost v souladu se zákony, nebo jak je donutit k uzavření jedné smlouvy na sloučený výdělek?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 1. 2007 19:41
Dobrý večer,kde zjistím jestli u VPP a dohody o provedení činnosti je mzda daněna srážkovou nebo zálohovou daní?VPP mám za 2.000,-Kč a DPČ za 5.000,-Kč měsíčně.Prohlášení podepsána nejsou.Děkuji.P.