Re: Cestovní náhrady - OSVČ
>Prosím o radu ohledně cestovních náhradách u OSVČ,
>která používá k podnikání vlastní auto (nezahrnuté do
>obchodního majetku). Podle toho, co jsem zatím vypátrala,
>mohu při výpočtu v průběhu roku 2007 volit z těchto
>možností:
>1) domluvit se s klientem, že si bude průběžně
>archivovat paragony za nakoupené PHM, z nich vypočítám průměr
>(třeba za měsíc) a tuto částku v závislosti na ujetých
>služebních km (+ základní náhradu) si může vyplatit
ANO.
>2) nebudou-li paragony, používat v průběhu roku pro
>výpočet poslední vyhlášenou "průměrnou cenu PHM pro
>podnikatele",
nebo přijatelně zaokrouhlenou, aby se to lépe počítalo, je to stejně jen zálohově.
považovat tyto vyplacené náhrady za zálohy a
>na konci roku přepočítat nově vyhlášenou cenou pro rok
>2007 a rozdíl daňově zohlednit
ANO. Budete si muset měsíčně nebo čtvrtletně (podle toho, jak často si bude náhrady vyplácet) spočítat spotřebu v litrech, abyste mohla na konci roku udělat doúčtování. Tento zůsob jsem používala v době JÚ, kdy musely být příjmy a výdaje zjistitelné měsíčně. K poslednímu dni každého měsíce jsem dala do pokladny evidenci pracovních jízd (kterou si zapsal podnikatel) a k tomu jsem vypočetla náhradu. Základní sazbu + náhradu za spotřebované PHM.
>3) klient prostě během roku prostě povede knihu jízd,
>paragony archivovat nebude, vyplácet si také nic
>nebude a až na konci roku vyjde průměrná cena PHM pro rok
>2007, vypočítá se náhrada a vyplatí za celý rok.
>Je tato úvaha, prosím, správná?
ANO, správná.
>Ještě prosím jeden dotaz- jak je to v případě
>služebích cest u podnikatelů se stravným. Bere se v úvahu až u
>cest nad 12 hod.?
>Děkuji!
ANO. Stravné si může vyúčtovat až při pracovní cestě, která trvá déle, než 12 hodin v kalendářním dnu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 1. 2007 21:21
Prosím o radu ohledně cestovních náhradách u OSVČ, která používá k podnikání vlastní auto (nezahrnuté do obchodního majetku). Podle toho, co jsem zatím vypátrala, mohu při výpočtu v průběhu roku 2007 volit z těchto možností:
1) domluvit se s klientem, že si bude průběžně archivovat paragony za nakoupené PHM, z nich vypočítám průměr (třeba za měsíc) a tuto částku v závislosti na ujetých služebních km (+ základní náhradu) si může vyplatit
2) nebudou-li paragony, používat v průběhu roku pro výpočet poslední vyhlášenou "průměrnou cenu PHM pro podnikatele", považovat tyto vyplacené náhrady za zálohy a na konci roku přepočítat nově vyhlášenou cenou pro rok 2007 a rozdíl daňově zohlednit
3) klient prostě během roku prostě povede knihu jízd, paragony archivovat nebude, vyplácet si také nic nebude a až na konci roku vyjde průměrná cena PHM pro rok 2007, vypočítá se náhrada a vyplatí za celý rok.
Je tato úvaha, prosím, správná?
Ještě prosím jeden dotaz- jak je to v případě služebích cest u podnikatelů se stravným. Bere se v úvahu až u cest nad 12 hod.?
Děkuji!