Cestovní náhrady - OSVČ

• (neregistrovaný)

22. 1. 2007 21:21

Prosím o radu ohledně cestovních náhradách u OSVČ, která používá k podnikání vlastní auto (nezahrnuté do obchodního majetku). Podle toho, co jsem zatím vypátrala, mohu při výpočtu v průběhu roku 2007 volit z těchto možností:
    1) domluvit se s klientem, že si bude průběžně archivovat paragony za nakoupené PHM, z nich vypočítám průměr (třeba za měsíc) a tuto částku v závislosti na ujetých služebních km (+ základní náhradu) si může vyplatit
    2) nebudou-li paragony, používat v průběhu roku pro výpočet poslední vyhlášenou "průměrnou cenu PHM pro podnikatele", považovat tyto vyplacené náhrady za zálohy a na konci roku přepočítat nově vyhlášenou cenou pro rok 2007 a rozdíl daňově zohlednit
    3) klient prostě během roku prostě povede knihu jízd, paragony archivovat nebude, vyplácet si také nic nebude a až na konci roku vyjde průměrná cena PHM pro rok 2007, vypočítá se náhrada a vyplatí za celý rok.
    Je tato úvaha, prosím, správná?

Ještě prosím jeden dotaz- jak je to v případě služebích cest u podnikatelů se stravným. Bere se v úvahu až u cest nad 12 hod.?
    Děkuji!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 1. 2007 22:50

Zdena (neregistrovaný)

Re: Cestovní náhrady - OSVČ
      >Prosím o radu ohledně cestovních náhradách u OSVČ,
      >která používá k podnikání vlastní auto (nezahrnuté do
      >obchodního majetku). Podle toho, co jsem zatím vypátrala,
      >mohu při výpočtu v průběhu roku 2007 volit z těchto
      >možností:
      >1) domluvit se s klientem, že si bude průběžně
      >archivovat paragony za nakoupené PHM, z nich vypočítám průměr
      >(třeba za měsíc) a tuto částku v závislosti na ujetých
      >služebních km (+ základní náhradu) si může vyplatit

ANO.

>2) nebudou-li paragony, používat v průběhu roku pro
      >výpočet poslední vyhlášenou "průměrnou cenu PHM pro
      >podnikatele",
      nebo přijatelně zaokrouhlenou, aby se to lépe počítalo, je to stejně jen zálohově.
      považovat tyto vyplacené náhrady za zálohy a
      >na konci roku přepočítat nově vyhlášenou cenou pro rok
      >2007 a rozdíl daňově zohlednit

ANO. Budete si muset měsíčně nebo čtvrtletně (podle toho, jak často si bude náhrady vyplácet) spočítat spotřebu v litrech, abyste mohla na konci roku udělat doúčtování. Tento zůsob jsem používala v době JÚ, kdy musely být příjmy a výdaje zjistitelné měsíčně. K poslednímu dni každého měsíce jsem dala do pokladny evidenci pracovních jízd (kterou si zapsal podnikatel) a k tomu jsem vypočetla náhradu. Základní sazbu + náhradu za spotřebované PHM.

>3) klient prostě během roku prostě povede knihu jízd,
      >paragony archivovat nebude, vyplácet si také nic
      >nebude a až na konci roku vyjde průměrná cena PHM pro rok
      >2007, vypočítá se náhrada a vyplatí za celý rok.
      >Je tato úvaha, prosím, správná?

ANO, správná.

>Ještě prosím jeden dotaz- jak je to v případě
      >služebích cest u podnikatelů se stravným. Bere se v úvahu až u
      >cest nad 12 hod.?
      >Děkuji!

ANO. Stravné si může vyúčtovat až při pracovní cestě, která trvá déle, než 12 hodin v kalendářním dnu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).