Re: DPH za 12/2006...prosíííím!!!
Koeficient počítá jen ten, koho se to týká, zdaleka se to netýká každého. V prosinci je ještě dobré dát si pozor, abyste tam měla všechny faktury do uzavíraného roku, přesněji řečeno s DUZP 2006. Pokud dojde nějaká zatoulaná faktura s DUZP 2006 později, tak odpočet z ní buď neuplatníte (a dáte celou částku do nákladů) nebo můžete uplatnit odpočet jen v dodatečném přiznání za 2006. Nic jiného mě v souvislosti s dph nenapadá. Jinak konec roku znamená obecně běžné inventury, uzávěrkové práce atd.
Já koeficient naštěstí u nikoho nemám :-) takže odpovím jen obecně a doufám, že mě někdo případně opraví.
Nezáleží na tom, co ta firma dělá. Záleží na tom, jestli poskytuje kromě zdanitelných plnění také nějaká plnění, k nimž nemá nárok na odpočet daně.
Ano, přesně tak to chápu taky. Ten nájem je téměř učebnicový případ. Např. firma vlastní dům, kde 60% pronajímá plátcům dph a fakturuje s dph, a zbylých 40% jsou nájemníci občané neplátci, kterým se účtuje bez dph. Pak firma musí krátit odpočet u každé nákladové faktury, takže je-li na faktuře vyčísleno dph k odpočtu 1000 Kč, firma si může odečíst jen 600 Kč a zbylých 400 Kč odpočtu neuplatní, ale přičte si je do nákladů.
Re: Pronájem pronajatého = osvobozené?
Jestli tomu dobře rozumím, jde o to, jestli pronájem pronajaté nemovitosti spadá do osvobozených plnění, nebo je to samostatná služba s 19%. Pak se to změnilo na osvobozené a podle mě to platí dosud. V § 56 není nic o "pronájmu vlastníkem", což dříve v § 30 bylo. Možná se ještě někdo vyjádří, také by mě to zajímalo. Jana F.
>>>>>Dělám své první přiznání k DPH za prosinec a třesu se
>>>>>strachy. Jaký je rozdíl oproti ostatním daňovým
>>>>>přiznáním během roku. Vím, že se počítá zálohový
>>>>>koeficient.
>>>>>Ještě něco víc se dělá k prosinci? Děkuji moc všem za
>>>>>odpověď. Klára
>>>>
>>>>Koeficient počítá jen ten, koho se to týká, zdaleka
>>>>se
>>>>to netýká každého. V prosinci je ještě dobré dát si
>>>>pozor, abyste tam měla všechny faktury do uzavíraného
>>>>roku, přesněji řečeno s DUZP 2006. Pokud dojde nějaká
>>>>zatoulaná faktura s DUZP 2006 později, tak odpočet z
>>>>ní
>>>>buď neuplatníte (a dáte celou částku do nákladů) nebo
>>>>můžete uplatnit odpočet jen v dodatečném přiznání za
>>>>2006. Nic jiného mě v souvislosti s dph nenapadá.
>>>>Jinak
>>>>konec roku znamená obecně běžné inventury, uzávěrkové
>>>>práce atd.
>>>Týká se ten koeficient i u přepravní firmy a
>>>služeb?Děkuji za odpověd
>>
>>Já koeficient naštěstí u nikoho nemám :-) takže
>>odpovím jen obecně a doufám, že mě někdo případně
>>opraví.
>>Nezáleží na tom, co ta firma dělá. Záleží na tom,
>>jestli poskytuje kromě zdanitelných plnění také
>>nějaká
>>plnění, k nimž nemá nárok na odpočet daně.
>
>Já ho počítat budu, pže fakturujeme nájem, který je
>osvobozený. Ze všech zákonů a diskuzí jsem to pochopila
>tak, že máte-li osvobozené uskut.plnění, musíte jej
>počítat. Vlaďka Souhlasím s Vladkou, pokud uskutečňujete mimo jiné i plnění osvobozené od daně bez nároku na odpočet daně § 51 ZDPH tj.např. nájem pozemku, nájem staveb atd. musíte musíte krátit odpočet daně vypočítaným koeficientem.
Také koef. naštěstí nemám, ale pamatuji se ze seminářů, že abyste ho mohla spočítat, musíte během roku pečlivě přiřazovat, která přijatá plnění se vztahují právě na ten osvobozený výnos z nájmu.
Tzn. fa za elektriku, plyn, za úklid od úklid firmy, za ostrahu, za budovu, máte mezi přijatými plněními na odpočtu, a musíte je rozkuchat podle toho, jestli ty nájmy fakturujete plátci/nárok na odpočet máte/ nebo neplátci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 1. 2007 14:33
Dělám své první přiznání k DPH za prosinec a třesu se strachy. Jaký je rozdíl oproti ostatním daňovým přiznáním během roku. Vím, že se počítá zálohový koeficient. Ještě něco víc se dělá k prosinci? Děkuji moc všem za odpověď. Klára