Sdruzeni a DPH pri vystoupeni 1 ucastnik

• (neregistrovaný)

23. 1. 2007 14:37

Dobry den, rada bych pozadala o radu s vystoupenim jednoho ucastnika ze sdruzeni 3 osob.

Obcansky zakonik v § 838 stanovi, ze ucastnikovi, ktery vystoupil ze
    sdruzeni ci byl vyloucen, se vrati veci vnesene a podil majetku podle stavu
    v den vystoupeni se mu vyplati v penezich.

Ucastnik ze sdruzeni vystoupil a vsechny zasoby, svuj podil na majetku apod. ostatnim ucastnikum prenechal za penize.
    A) Vystupujici to bude mit jako danovy prijem a sdruzeni jako danove
    uznatelny vydaj?
    B) Je to zdanitelne plneni? A pro koho? Vystupujici odvede DPH a sdruzeni si muze uplatnit odpocet DPH?

Puvodne jsem si myslela, ze se budu ridit pokynem D-234, ale nyni jsem dost zmatena. Tento pokyn se odvolava na paragrafy jiz neplatneho zakona o DPH!
    Takze jsem v novem zakone c. 235/2004 o DPH vyhledala definici Zdanitelneho plneni, tykajici se vystoupeni ucastnika ze sdruzeni - konkretne §13 odst.4 e) a § 14 odst.3 e).
    A zde mam problem - neumim v zakonech cist a potrebuji to zjednodusit.
    Pomuze mi nekdo?

Podle vyse uvedeneho §13 odst.4 e) zakona o DPH se povazuje za zdanitelne plneni "pri vystoupeni nebo vylouceni ucastnika bezuplatne prenechani veci vnesenych ostatnim ucastnikum do jejich vlastnictvi nebo vydani podilu majetku vytvoreneho spolecnou cinnosti v nepenezite podobe ve hmotnem majetku ucastnikovi, ktery vystupuje ci je vyloucen."

C)
    Da se to zjednodusene rici takto? Zdanitelnym plnenim je bezuplatne
    prenechani veci apod. v nepenezite podobe v majetku vystupujicimu
    ucastnikovi.
    Potom by se to meho sdruzeni netykalo a nemusela by se odvadet DPH?

Dekuji za pripadnou pomoc, docela rychle bych potrebovala poradit, protoze se to tyka jeste 4.Q.2006.
    Preji Vam vsem pekny den
    Eva

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).