Re: Interní doklad - DPH leasing- Zuzík
Ano, nárok na odpočet DPH můžete uplatnit zpětně najednou v prosinci, takže v přiznání za 4.Q. Předpisy jednotlivých splátek dle kalendáře bych účtovala 518,343/379 vždy na začátku roku v jedné číselné řadě jako faktury a tak by se nemohlo stát, že by v daném termínu nebyly zařazeny do odpočtu DPH.
Omlouvám se, že zasahuju do Vaší diskuze, ale na to, aby byly doklady zařazeny do zpracování dph nemusí být zaúčtované. Já si na začátku roku vytvořím řadu v ostatních závazcích pro leasing a když máte splátky jasně rozepsané, co je dph, co je pojištění atd. tak si počítač veme podle kódu dph jenom to, na co je odpočet.
Možná to dělám tedy taky špatně.
Nepřesně jsem se vyjádřila. Je to tak jak píšete. Jednotlivé splátky mohou být na začátku roku rozepsány v samostané číselné řadě jako faktury, následně se zaúčtovávají postupně do jednotlivých měsíců.
Pokud jste již zaúčtovala splátky jako 379-jiné závazky a nemůžete tyto doklady zpětně opravit, pak doporučuji následující postup :
pokud chcete (do budoucna) účtovat splátky předpisem , pak lze udělat tak, že zaúčtujete ofocený spl,kalendář každý měsíc jako fa přijatou do závazků a tím si uplatníte i DPH ( uvádím popis od pořízení):
platba akontace 381/221
předpis leas.splátky 381,343/321
úhrada 321/221
pak interním dokladem každý měsíc do nákladů poměrná měs.část akontace + nákladová splátka : 518/381
Můžete účtovat i napřímo bez předpisu :
platba splátky 518,343/2..
+ samozřejmě každý měsíc nebo jednou ročně poměr.část akontace.
Pokud jste účtovala 379/221, pak udělejte interním dokladem přeúčtování :
splátky-celkem 518,343/379 a pokud Vám to program umožňuje uplatnit DPH na vstupu z interních dokladů, tak to tak udějte. Pokud ne, tak připočítejte ručně do DP k DPH. Určitě nezapomeňte uplatnit tu poměr.část akontace výše popsaným způsobem. Nevím k jakému dotazu se vracíte, tak se snažím popsat v rychlosti trochu obecně a komplexně. Doufám, že jsem nic nezapomněla. Zuzik
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 1. 2007 6:48
Dobrý den,nedávno jsem v diskusi žádala o radu ohl. DPH u leasingových splátek. Bohužel jsem nemohla reagovat na výzvu Zuzíka. Svou žádost doplňuji a prosím o radu znovu:
Od dubna 2006 platí s.r.o. (čtvrtletní plátce DPH) leasingové splátky. Neuplatňovala jsem ale DPH. Chyba, ale stalo se. Jakým způsobem dát toto DPH teď do posledního přiznání za 4.Q 2006. Leasingové splátky jsem zaúčtovala 379/221, což asi taky není nejlepší. Můžu při přeúčtovatování leas. spátky do daň. nákladů zaúčtovat 518,343/379? a tím dostat DPH interním dokladem do posledního přiznání k DPH.
Děkuji za radu a trpělivost. Evík