Re: Student na dohodu o PP
Ale vždyť on tím, že pracuje na DPP, je zaměstnán. Pro zdanění jeho příjmů platí prostě zákon o daních, jako pro všechny ostatní. Podepíše prohlášení a doloží potvrzení o studiu - zdaníte dle tabulek a odečtete slevu na poplatníka (600 Kč) a slevu na studenta (200 Kč), tedy celkem 800 Kč. Ale pouze do nuly - pokud je daň např. 720 Kč, odečtete jen 720 Kč a daň je nula. Z dohod o provedení práce se nikdy neodvádí pojištění. Vše najdete v zákoně o daních z příjmů a zákoně o sociálním zabezpečení a zdravotním pojištění.
>>Dobrý den,
>>prosím Vám můžete mně poradit, kde najdu v zákoně, že
>>student na dohodu o PP, když má podepsané prohlášení
>>a
>>potvrzení o studiu může danit jako kdyby byl
>>zaměstnán
>>? Prosím napište mně zákon a §, kde bych mohla najít
>>co nejvíc. Děkuji
>
>ZDP 586/1992 paragraf 38h
Jelikož se z DOPP neodvádí pojištění, nepřihlašuje se ani na MSSZ ani na zdrav. pojišťovnu. On z tohoto zaměstnání není pojištěn. Ale jeho čistý příjem se do příjmů, rozhodných pro výpočet dávek státní soc. podpory, započítává. Vyjímkou jsou jeho příjmy z července a srpna. Ty se nezapočítávají.
Ano, DOPP je na 150 h v kal. roce u téhož člověka a téhož zaměstnavatele. U jiného zaměstnavatele může pracovat tentýž člověk na dohodu na dalších 150 h.
Příjmy toho studenta se potvrzují na jeho potvrzení o příjmu. Otec si nechá potvrdit příjmy na jednom formuláři, matka na druhém a syn na třetím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 1. 2007 11:02
Dobrý den,
prosím Vám můžete mně poradit, kde najdu v zákoně, že student na dohodu o PP, když má podepsané prohlášení a potvrzení o studiu může danit jako kdyby byl zaměstnán ? Prosím napište mně zákon a §, kde bych mohla najít co nejvíc. Děkuji