Re: Prosím jak účtujete zálohy na elekři
Když zaplatím zálohu, účtuji 314xx/221, tedy u vás 1000 Kč
Když dojde doklad k přijaté platbě, pak 343/321 částku 159,70
314yy/321 částku 840,30
314xx/321 částku -1000 Kč
Tím mám zálohu 314xx vynulovanou, na 321 je nula, platit už nic nebudu.Zůstatek na analytice 314yy(zálohy, u kterých byl uplatněn odpočet DPH) pak vynuluji při konečném zúčtování.
Zatím se mi to takhle osvědčilo. Lze použít i účet 379 místo 321.
Re: Prosím jak účtujete zálohy na elekři
Já účtuji zálohy takto:
analytické členění 314.xxx záloha bez daňového dokladu, 314.yyy záloha s daňovým dokladem (uplatnění DPH)
platba 1000 314.xxx/221 (211)
daňový doklad (DUZP den zaplacení) 840,30 314.yyy/314.xxx
DPH 159,70 343/314.xxx
Používání dalšího účtu (321,379..) mi přijde zbytečné, stejně se zápis na něj hned na jednom dokladu zase "vystornuje", takže v tom nevidím smysl, jen je zápis zbytečně složitější. Ale to je můj názor, třeba to má pro někoho nějaký význam :-))
Záleží na konkrétním účetním SW :-)
Myslím, že úplně nejvíc záleží na tom, jak to s těmi zálohami vyřešili tvůrci toho kterého programu. Vzpomínám si, jak v době vstupu ČR do EU byly plamenné debaty i mezi odbornou veřejností, jak to vlastně správně účtovat. Pokud vím, tak se nedošlo k jednoznačnému závěru - a mezitím čas běžel, lidi potřebovali účtovat dál a dál, tudíž programátoři to museli NĚJAK naprogramovat. Takže jsem se setkala s různými řešeními a beru to tak, že pokud nakonec vyjde HV a daň a rozvaha správně, tak jsou správná i ta řešení záloh/DPH, která k tomu cíli vedou. Nejlepší se mi tedy zdá nevymýšlet nic originálního, ale nastudovat pokyny tvůrců toho kterého programu - většinou jsou v SW nějaké utilitky, které to řeší automaticky. Takže pokud je užíváte, šetříte si práci a vyvarujete se zbytečných chyb a následného dohledávání nesrovnalostí :-)
A navíc mám problém
A navíc mám problém, že nevím kam ten daňový doklad za přijatou platbu zaúčtovat, tak, aby se mi z něho uplatnilo DPH, když ho zaúčtuji ID, tak se mi sice zaúčtuje do deníku, ale ne do odpočtu pro DPH.
Do PKV ho zaúčtovat nemohu, protože tam mám přece tu platbu a do faktur taky ne, protože faktura teprve přijde, chjo!
Peťa
Re: A navíc mám problém
Jak jsem psala o kousek výš, záleží na tvůrci každého účetního programu, jak tohle mají vyřešené. Bývají mezi tím velké rozdíly. Takže buď uveďte vámi používaný software, ať se vám mohou ozvat lidé, kteří s ním taky dělají, nebo využijte hot-line dodavatele programu. A jako řádný uživatel programu k němu máte jistě i manuál. V programu též bývá nápověda nebo mohou být informace i na stránkách výrobce.
Díky a co myslíte
Díky a co myslíte , kdybych to udělala takto:
Vzhledem k tomu, že jsem si to DPH za dobu 8-10 nenárokovala,ani o tom neúčtovala, nemohla bych prostě nyní zaúčtovat jen tu fakturu?
Čili:
Na 314/ má celkem poskytnuté zálohy 1640,-
Přijde faktura a já zaúčtuji jen to, co jsem spotřebovala, tedy:
642,15 518/314
122.01 343/314
a ten zbytek co mi vrátí 876,- 211/314
Tím se mi ta 314 vynuluje, v nákladech i v DPH mám to, co tam patří. Jde to tak?
Horší to bude s těmi dalšími zálohami do konce roku, na ně ještě fakturu nemám.
Peťa
Předkontace
Fakturu přijatou bych účtovala normálně, tj. MD 5xx + MD343 D321. Poskytnuté zálohy máte z minulosti na MD314. Po obdržení faktury bych tedy interním dokladem proúčtovala poskytnuté zálohy proti té faktuře, tj. MD321 D314 tak, abych tu 314 "vynulovala". Na 321 zbyde přeplatek či nedoplatek, který bude vyrovnán.
Re: Předkontace
Evi, mě to nějak nejde.
Prosím jak sjou ty kontace:
Faktura celkem vč. DPH 764.1
Přijaté platby vč. DPH 1640,-
Celkem po odečetení přijatých plateb -875,-
Přeplatek 876,-
A já to mám zadaný do FAP následovně:
Sazba DPH 19% 642,15 DPH 122.01
ostatní -1640,- celkem -876,-
No a já učtuji
642.15 518/321
122.01 343/321
a dále?
Peťa
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 1. 2007 0:38
Prosím, můžete mi pomoci vysvětlit, jak přesně účtovat elekřinu, když nám chodí záloha čtvrtletně, my ji zaplatíme složenkou, na základě tohoto zaplacení nám přijde daňový doklad za přijatou platbu z rozpočítaným DPH a potom za čtvrt roku Faktura, kde je vše zúčtováno.
Mě pořád není jasný jak a kdy mám účtovat to DPH. Přece nečekám až na konec čtvrtletí,ne?
Teď mám před sebou jeden daňový doklad za přijatou platbu
a to:
Platba bez DPH 840.30 DPH 159.70 Přijatá platba včetně DPH
1000,- Kč
Jak ho má prosím zaúčtovat?
Díky
Peťa