Re: Inventarizace závazků a pohledávek
Já myslím, že pasáž o tom, že se musí vše navzájem odsouhlasit nenajdete nikde. Je to spíš výmysl auditorů, protože to je pro ně nejprůkaznější. Navíc stejně spousta firem nepošle zpět odsouhlasení.
Inventarizaci u záloh stačí tak, jak píšete + možná bankovní výpisy.
Odsouhlasení k datu uzávěrky mi přijde jako blbost, možná je to dobré pro opravné položky, ale neznám nikoho, kdo by to dělal.
Děkuji za názory, taky se mi zdá obesílání dodavatelů a odběratelů zbytečné, když kolikrát dojde k úhradě ještě dřív než rozešlete dopisy.....
Možná je vážně lepší doložit si k inventarizaci kopie všech dostupných dokladů (kvůli průkaznosti) a odsouhlasení dělat jen v případě, že to bude vyloženě auditor požadovat.
Jsem ráda, že to obesílání nepřijde zbytečné jen mně:-)))
Připojíte se ještě někdo s názorem? Zajímal by mě to.
Příjde mi to velice užitečné. Již několikrát se nám stalo, že odběrateli nebyly daňové doklady vůbec doručeny a když se to zjistí po uzavření roku tak to není vůbec příjemné. Posíláme ID hlavně malým a především problémovým firmám. Taky se nám někdy objeví chyby z naší strany - špatně popárované bankovní převody.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 1. 2007 9:56
Každoročně jsem si nechávala odsouhlasit pohledávky od odběratelů. Dodavatelům jsem se snažila zaplatit do 31.12.2006 a když ne, tak mi oni většinou poslali sami dopis k odsouhlasení. Nyní nemám žádné nezaplacené faktury, přesto eviduji jak přijaté, tak vydané zálohy na nedodělané zakázky. Na všechny dodávky mám uzavřené kupní smlouvy a smlouvy o dílo. Zde je uvedeno datum předání až v roce 2007 a rozepsané jednotlivé zálohy. Stačí, když k sestavě závazků a pohledávek přiložím kopie zálohových faktur a smluv? Kde najdu jednoznačně určeno, že musí závazky a pohledávky odouhlasit dodavatelé/odběratelé?
A ještě jsem se setkala s tím, že si někdo nenechává odsouhlasit pokud dojde k uhrazení do data uzávěrky (přiloží jen kopii výpisu s poznámkou, že bylo uhrazeno....).
Jak postupujete Vy?
Děkuji všem, kteří se podělí se zkušenostmi.