Re: Stravenky-provize
Protože my jim tu polovinu co si mají zaplatit dáme jako odměnu do mzdy. Tak proč mít nedaňvový náklad? Ale napadlo mne, že bych mohla už účtování provize dozdělit na 2 poloviny. Jednu bych zaúčtovala klasicky 518 / 321 a druhou 335 / 321. A na 213 se bude účtovat jen samotná hodnota stravenek. Myslíte, že by to takto šlo?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 1. 2007 12:28
Našla jsem si zde na diskuzním fóru účtování stravenek, ale pořád mi není jasná ta zatrolená provize (+poštovné a balné). Chápu dobře, že do nákladů si můžeme dát jen 55% hodnoty provize, 45% jako nedaňový náklad nebo to můžu chtít po zaměstnancích. DPH si můžu uplatnit celé, tam to nijak omezené není. No a když na fakturu koupím stravenku za 50Kč, to zaúčtuji 213 / 321. K tomu provize 0,80Kč to zaúčtuji 518 / 321. To je mi jasné. Ale ve všech příkladech co jsem našla je, že výdej zaměstnacům (když zaměstnavatel hradí 50% hodnoty stravenky) se účtuje 25,40Kč 527 / 213 (náklady zaměstnavatele) a 25,40Kč 335 / 213 (náklady zaměstnance). Buď to špatně chápu, nebo tím dostanu účet 213 do mínusu o 0,80Kč. Opravdu se účtuje takto nebo jak jinak se to má udělat?