Převod živnosti na s.r.o

• (neregistrovaný)

25. 1. 2007 12:58

Dobrý den, před časem jsem začal podnikat jako žinostnik, ale v pruběhu času jsem přisel nato, že bude lepší podnikání provozovat na s.r.o.

Proto bych se chtěl zeptat jakym stylem se da "kontinuelně" navazat na živnost. Jestli mohu nějak živnost převézt na s.r.o.?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 1. 2007 13:09

pája (neregistrovaný)

Re: Převod živnosti na s.r.o
      Nevím, jak myslíte převést, ale postup je následující.
      Při zakládání s.r.o. se sepíše notářským zápisem zakladatelská listina(1 společník) nebo společenská smlouva(2 a více společníků), do ní se uvede, v jakém oboru budete podnikat, s touto smlouvou jdete na ŽÚ a oni Vám vystaví koncese nebo ŽL na ty zvolené obory, zatím bez IČ, pak podáte návrh na zápis s.r.o. do OR,přiložíte ověřené kopie těch živ. oprávnění, zde Vám pak zapíší obory podnikání, zajistí přidělení IČ, po zápisu si vyžádáte výpis z OR, půjdete na ŽÚ a oni Vám ŽL vymění za nové s uvedeným IČ. Firma je založena not.zápisem-dnem sepsání a vznikne dnem zápisu do OR.
      ŽL, které máte na FO, budete muset na ŽÚ zrušit a s tím jsou spojené povinnosti odhlášení na FÚ atd.
      Snad je to srozumitelné, takže jakoby převést ŽL z FO na PO není možné.

• 25. 1. 2007 14:20

Brotas (neregistrovaný)

No koukám, že budu muset vyhledat radu nějakého odborníka :( jedná se mi totiž oto, že jako živnostnik mam na skladě taky poměrně velké množství zboží dovezeného z EU (tedy bez dph) a nedovedu si představit jak toto vložit do nově vznikle společnosti.

Děkuji za radu

>>Dobrý den, před časem jsem začal podnikat jako
      >>žinostnik, ale v pruběhu času jsem přisel nato, že
      >>bude lepší
      >>podnikání provozovat na s.r.o.
      >>
      >>Proto bych se chtěl zeptat jakym stylem se da
      >>"kontinuelně" navazat na živnost. Jestli mohu nějak
      >>živnost
      >>převézt na s.r.o.?
      >
      >Nevím, jak myslíte převést, ale postup je
      >následující.
      >Při zakládání s.r.o. se sepíše notářským zápisem
      >zakladatelská listina(1 společník) nebo společenská
      >smlouva(2 a více společníků), do ní se uvede, v jakém oboru
      >budete podnikat, s touto smlouvou jdete na ŽÚ a oni Vám
      >vystaví koncese nebo ŽL na ty zvolené obory, zatím bez
      >IČ, pak podáte návrh na zápis s.r.o. do OR,přiložíte
      >ověřené kopie těch živ. oprávnění, zde Vám pak zapíší
      >obory podnikání, zajistí přidělení IČ, po zápisu si
      >vyžádáte výpis z OR, půjdete na ŽÚ a oni Vám ŽL vymění za
      >nové s uvedeným IČ. Firma je založena not.zápisem-dnem
      >sepsání a vznikne dnem zápisu do OR.
      >ŽL, které máte na FO, budete muset na ŽÚ zrušit a s
      >tím jsou spojené povinnosti odhlášení na FÚ atd.
      >Snad je to srozumitelné, takže jakoby převést ŽL z FO
      >na PO není možné.

• 25. 1. 2007 16:56

pája (neregistrovaný)

Odborníka rozhodně vyhledejte, sám v tom dělám léta a vím, co je s tím spojeno. K majetku FO neznám přesně problematriku, ale myslím, že po zápisu s.r.o. v OR může tato legálně odkout majetek od Vás a DPH, to Vám jistě schopná účetní dá do pořádku.

• 25. 1. 2007 15:27

Ilona M (neregistrovaný)

Mohu se připojit k dotazu? Také mě letos čeká převod na s.r.o. Pokud budu rozjednávat nové zakázky, uzavírat smlouvy a poté založím s.r.o. je lepší provozovat FO a s.r.o. zároveň a počkat než "doběhnou" zakázky u FO a pak zrušit nebo je možné převést závazky a pohledávky z FO na PO? Ráda bych věděla, jak postupovat už nyní při uzavírání smluv s odběrateli/dodavateli. Pro mě by byl lepší právě ten převod, kvůli zárukám a dlouhodobějším smlouvám (např. servis), dlouhodobým závazkům.......a také zaměstnávání pracovníků v obou firmách by bylo náročné, rozlišovat, kdy pracují pro s.r.o. a FO....Děkuji

• 25. 1. 2007 16:10

DITA (neregistrovaný)

Ptala jsem se na finančním úřadě, protože mám též takový záměr. Paní mi sdělila, že se to provádí formou notářského zápisu o převodu živnosti na s.r.o. Jak to přesně je v praxi nevím, ještě jsem nerealizovala, ani se neptala notářky. Ale podle finančního úřadu to je možné.

• 25. 1. 2007 17:09

pája (neregistrovaný)

Ještě se tedy vracím, to Vám řekla správně, že lze: prodat podnik, ale:
      prodávající existuje, je to tazatel - FO a musí mít kupujícího, to BUDE PO, takže to co jsem psal o založení a VZNIKU s.r.o. PLATÍ A DALŠÍ ŘEŠENÍ UŽ JE PAK NA ROZHODNUTÍ PODNIKATELE.

• 25. 1. 2007 17:19

Karel (neregistrovaný)

Prevod je jen papirovani , nejhorsi je ale prevedeni majetku.
      Pokud ma FO majetek - a chce ho vlozit do PO, tak musi jedine prodej a koupe. A pokud je majetek obrovsky - tak FO se prohne na danich a PO bude nekolik let v hluboke ztrate.

Jedine reseni je soubeh FO a PO a postupne prevadeni majetku.
      Ovsem zase pozor na to ze bude jednat PO s FO jako osoby spratelene. Nevim jak to presne popsat.

• 25. 1. 2007 17:03

pája (neregistrovaný)

1. Ke smlouvám- když budete mít smlouvu s obch. partnerem na urč.dodávky nebo služby jako FO, není problém ji převést na s.r.o. malým dodatkem.
      Nelze totiž uzavírat smlopuvu za s.r.o. přede dnem vzniku, což je den zápisu do OR. Jde o nový právní subjekt.
      2. souběh FO a PO- ze své zkušenosti moc nedoporučuji, je to prakticky všechno dvakrát, zbytečné papíry a práce, zaměstnance lze rovněž převést v souladu se ZP do nové firmy v den D hodinu H se dá vše převrátit na s.r.o.
      3. Dodavatelé- těm si myslím že to bude jedno, jesli dodávají pro A nebo B, hlavně, že mají odbyt.
      4. Závazky a pohledávky- se šikovným daňovým poradcem nebo účetní znalou problůému lze vše legálně zařídit, nebál bych se toho.
      Snad jsem se trefil a pomůže Vám to.

• 26. 1. 2007 7:42

Ilona M (neregistrovaný)

Děkuji Všem, tak koukám, že mě čeká perný rok :-)). Asi bude lepší založit s.r.o. a až bude "funkční" vše převést, zní to jednoduše, ale je mi jasné, že to bude starostí a papírování.....
      Díky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).