Re: Přechod na %výdaje a neuhr.pohledávk
Je nějaký rozdíl pokud uplatňuji paušální výdaje oproti skutečným výdajům z hlediska výše příjmů u:
*** faktury vydané v prosinci se splatností v lednu
*** faktura vydaná v prosinci se splatností v prosinci, ale zaplacených v lednu
Do jakého roku u každého způsbu patří?
Díky za odpovědi.
Pokud vystavíte fakturu v prosinci (s prosincocou či lednovou splatností), tak je k 31.12. Vaší pohledávkou a jako taková by měla být zapsána v tabulce D. Při změně způsobu uplatňování výdajů bude předmětem dodanění.
Paní Zdeno, velice Vám děkuji za názor. Doufala jsem v tento příznivější pohled, ale jistá jsem si nebyla. Jsem hodně ovlivněná "podvojným" uvažováním, ale říkala jsem si, že tady nejde o účetnictví, tak tady takhle "účetně" uvažovat nemůžu ;-)
>>>>Prosím o názory. Kamarádka FO neplátce dph mi donesla
>>>>ke zpracování svých pár dokladů za 2006. Jak to
>>>>počítám, vyplatilo by se jí uplatnit výdaje paušálem,
>>>>protože skutečné výdaje jsou minimální. Kamarádka
>>>>fakturuje
>>>>za své služby zpětně za měsíc, např. většinou kolem
>>>>10.dne násl.měsíce za služby v předchozím měsíci.
>>>>Během
>>>>pár dní jí ty peníze skutečně přijdou na účet.
>>>>Podobně
>>>>fakturovala v lednu 2006 za svoje služby v prosinci
>>>>2005, faktura tudíž vystavená 01/2006 a zaplacená
>>>>taky
>>>>01/2006. Jde mi o to, zda tuto fakturu vystavenou v
>>>>01/2006 za práce ve 12/2005 mám považovat za
>>>>neuhrazenou
>>>>pohledávku k 31/12/2005 nebo ne. Ptám se samozřejmě
>>>>kvůli tomu, že v přiznání za 2005 tento příjem
>>>>nezdanila
>>>>- a pokud bych jí teď uplatnila výdaje paušálem, tak
>>>>musím řešit, zda toto patří pod §23/8 ZDP nebo ne.
>>>>Děkuju předem za odpovědi.
>>>
>>>Podle mého názoru k 31.12.2005 pohledávku neměla. I
>>>kdybychom ji chtěly vyjádřit, tak jak? Inventurou
>>>rozpracovanosti?:-))
>>
>>
>>Je nějaký rozdíl pokud uplatňuji paušální výdaje
>>oproti skutečným výdajům z hlediska výše příjmů u:
>>*** faktury vydané v prosinci se splatností v lednu
>>*** faktura vydaná v prosinci se splatností v
>>prosinci, ale zaplacených v lednu
>>Do jakého roku u každého způsbu patří?
>>
>>Díky za odpovědi.
>
>Pokud vystavíte fakturu v prosinci (s prosincocou či
>lednovou splatností), tak je k 31.12. Vaší pohledávkou
>a jako taková by měla být zapsána v tabulce D. Při
>změně způsobu uplatňování výdajů bude předmětem dodanění.
A pokud uplatňuji výdaje % mám tuto pohledávku (faktura vystavená v prosinci 2006, ovšem zaplacená až v lednu 2007) počítat rovnou jako příjem roku 2006?
Máte prosím odkaz na tuto úpravu v zákoně? Děkuji
Omlouvám se, ale jsem asi natvrdlá.
Vedu DE, výdaje uplatňuji paušálem - faktura vydaná v prosinc 2006i, zaplacená v lednu 2007 je tedy pro mne pohledávka, kterou uvedu v daňovém přiznání za rok 2006 v oddílu D, ale nedaním ji.
Budu-li uplatňovat výdaje % i v roce 2007 (již nyní vím, že ano), musím podat dodatečné přiznání za rok 2006, tuto pohledávku dodanit a zaplatit penále za neodvedenou daň???
Nějak nechápu proč tuto pohledávku nemohu zdanit rovnou v roce 2006 v řádném daňovém přiznání...
Paní Petro, moc se Vám omlouvám, neumím číst! U Vás nedochází ke změně způsobu uplatňování výdajů, tak se úpravami základu daně vůbec nezabývejte.
V roce 2006 budete danit jen příjmy, které Vám byly skutečně zaplaceny. Fakturu vydanou v prosinci do DP vůbec neuvádíte, ani do pohledávek (tabulku D paušalisté nevyplňují). Pokud Vám bude faktura zaplacena v lednu 2007, pak bude Vaším příjmem roku 2007 a uplatníte si k ní příslušné procento výdajů.
Chybička se zřejmě vloudila: (tabulku D paušalisté>nevyplňují)
Nevyplňují pouze PLNOHODNOTNÍ paušálisté = §7a!
Vyplňují ji i poplatníci uplatňující výdaje % =§7/9 a je jedno jestli
došlo ke změněn způsobu uplatňování výdajů nebo rovnou
zahájili podníkání a hned v 1. roce využili této možnosti.
Zákonodárce jim nechali na konci §9/10 pozdrav:
Poplatník, který uplatňuje výdaje podle odstavce 9, je povinen vždy vést záznamy o příjmech a evidenci pohledávek vzniklých v souvislosti s podnikatelskou nebo jinou samostatnou výdělečnou činností.
==fakturu vystavenou v>01/2006 za práce ve 12/2005 mám považovat za neuhrazenou>pohledávku k 31/12/2005 nebo ne.=
Při DE určitě NE! Pohledávka vznikla AŽ vystavením fa, příjem
jejím uhrazením (přepokládám, že nebyla žádná zálohová fa za
provedené služby vztahující se k vámi uvedené fa).
§23/8 neřešte, nemá s tímto žádnou souvislost.
Děkuju za odpověď, doufala jsem, že to tak je. Jen mi vrtalo hlavou toto: Když za své služby v prosinci vystavím fakturu 31/12, tak mám pohledávku a musím to řešit dle §23/8. Ale když se na Silvestra opiju a fakturu na tytéž služby vystavím 2/1, tak už tu pohledávku nemám a nic neřeším... Takže když jsem líná, mám DE a nespěchám s fakturací, tak na tom můžu vydělat :-))) Zajímavé. Hezký den a děkuju ještě jednou :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 1. 2007 15:14
Prosím o názory. Kamarádka FO neplátce dph mi donesla ke zpracování svých pár dokladů za 2006. Jak to počítám, vyplatilo by se jí uplatnit výdaje paušálem, protože skutečné výdaje jsou minimální. Kamarádka fakturuje za své služby zpětně za měsíc, např. většinou kolem 10.dne násl.měsíce za služby v předchozím měsíci. Během pár dní jí ty peníze skutečně přijdou na účet. Podobně fakturovala v lednu 2006 za svoje služby v prosinci 2005, faktura tudíž vystavená 01/2006 a zaplacená taky 01/2006. Jde mi o to, zda tuto fakturu vystavenou v 01/2006 za práce ve 12/2005 mám považovat za neuhrazenou pohledávku k 31/12/2005 nebo ne. Ptám se samozřejmě kvůli tomu, že v přiznání za 2005 tento příjem nezdanila - a pokud bych jí teď uplatnila výdaje paušálem, tak musím řešit, zda toto patří pod §23/8 ZDP nebo ne. Děkuju předem za odpovědi.