Ochraná lhůta

• (neregistrovaný)

25. 1. 2007 16:06

Prosím o radu. Před týdnem jsme měli na kontrole sociálku. Jsme velká organizace, takže počítám nemocenskou.

Dne 12.7.2005 byl se zaměstnancem ukončen pracovní poměr. Dne 18.8.2005 tenhle člověk onemocněl a my jsme mu začali vyplácet nemocenskou z titulu ochranné lhůty. V mezidobí tj. od 13.7.2005 do 17.8.2005 byl tehle pán evidován na úřadu práce.

Sociálka po mě chtěla, abych doložila jeho čestné prohlášení, že od 13.7.2005 do 17.8.2005 nepracoval a ani nebyl veden na úřadu práce. Ale to je přeci blbost, ne? Neměl by spíš napsat čestné prohlášení, že v té době nikde nepracoval a k tomu doložit potvrzení z úřadu práce, že tam byl vedený?

Prosím, poraďte někdo. V publikaci od Anagu v Abecedě mzdové účetní jsem se dočetla, že zaměstnanec musí mzdové účtárně doložit prohlášení, že v době od skončení zaměstnání do uplatnění nároku na výplatu nemocenského z titulu ochranné lhůty nikde jinde nanastoupil. O úřadu práce ani zmínka.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 1. 2007 16:20

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Ochraná lhůta
      >Prosím o radu. Před týdnem jsme měli na kontrole
      >sociálku. Jsme velká organizace, takže počítám nemocenskou.
      >
      >
      >Dne 12.7.2005 byl se zaměstnancem ukončen pracovní
      >poměr. Dne 18.8.2005 tenhle člověk onemocněl a my jsme mu
      >začali vyplácet nemocenskou z titulu ochranné lhůty. V
      >mezidobí tj. od 13.7.2005 do 17.8.2005 byl tehle pán
      >evidován na úřadu práce.
      >
      >Sociálka po mě chtěla, abych doložila jeho čestné
      >prohlášení, že od 13.7.2005 do 17.8.2005 nepracoval a ani
      >nebyl veden na úřadu práce. Ale to je přeci blbost,
      >ne? Neměl by spíš napsat čestné prohlášení, že v té době
      >nikde nepracoval a k tomu doložit potvrzení z úřadu
      >práce, že tam byl vedený?
      >
      >Prosím, poraďte někdo. V publikaci od Anagu v Abecedě
      >mzdové účetní jsem se dočetla, že zaměstnanec musí
      >mzdové účtárně doložit prohlášení, že v době od skončení
      >zaměstnání do uplatnění nároku na výplatu nemocenského
      >z titulu ochranné lhůty nikde jinde nanastoupil. O
      >úřadu práce ani zmínka.

Jeho povinností bylo oznámit ÚP svoji neschopnost (předkládá se kopie neschopenky) z toho důvodu, aby mu ÚP přestal po dobu pobírání nemocenských dávek vyplácet podporu. Takže ne že neměl být veden na ÚP, ale neměl pobírat podporu. Toto ovšem prohlášeno máte´- na druhé straně uschopenky (nebo na lístku na peníze) on podepisuje prohlášení, ze v době prac. neschopnosti nevykonával zaměstnání........ a že nezatajil žádnou rozhodnou okolnost pro přiznání a výplatu dávky. Což znamená, že pokud by ÚP neoznámil, že je neschopen a dále pobíral podporu, tím by Vám vlastně zatajil tuto rozhodnou okolnost.
      Žádost sociálky o dokládání ještě dalšího prohlášení je tudíž neopodstatněná. Sice také vím, že to chtějí, ale bránila bych se tím podepsaným prohlášením na uschopence. Proto je tam přece předtištěné.
      >

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).