Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 1. 2007 16:24
Od ledna 2007 jsem začala podnikat (OSVČ) - chtěla bych se zeptat na povinnosti vůči sociálnímu a zdravotnímu pojištění a dále vůči finančnímu úřadu (registrace, platby atd.), když:
1) Podnikání bude mojí vedlejší činností (btw. pojem“vedlejší činnost“ – je v nějaké normě přesně vymezen?)
2) Jsem zaměstnána (zatím) na hlavní pracovní poměr – plný úvazek, tzn. prostřednictvím zaměstnavatele platím standardní sociální a zdravotní pojištění.
3) Pobírám plný invalidní důchod a jsem držitelem průkazu ZTP/P.
Prosím o informaci, jaké zálohy, v jaké výši a kdy je třeba platit (do kdy registrovat) na všechny uvedené instituce při kombinaci výše uvedených skutečností.
Zajímá mě např., jestli existuje limit finančního výdělku, do kterého není při tomto typu podnikání třeba platit sociální pojištění (z neoficiálních zdrojů jsem se doslechla něco o cca 44.000,-- Kč/rok; přesnou výši výdělku samozřejmě zatím neznám, ale pravděpodobně se letos do tohoto limitu vejdu).
Omlouvám se za začátečnický dotaz a děkuji za jakoukoli upřesňující informaci či odkaz na předmětný paragraf.