Začínám podnikat (FO)-prosím radu-SP,ZP

• (neregistrovaný)

25. 1. 2007 16:24

Od ledna 2007 jsem začala podnikat (OSVČ) - chtěla bych se zeptat na povinnosti vůči sociálnímu a zdravotnímu pojištění a dále vůči finančnímu úřadu (registrace, platby atd.), když:

1) Podnikání bude mojí vedlejší činností (btw. pojem“vedlejší činnost“ – je v nějaké normě přesně vymezen?)
    2) Jsem zaměstnána (zatím) na hlavní pracovní poměr – plný úvazek, tzn. prostřednictvím zaměstnavatele platím standardní sociální a zdravotní pojištění.
    3) Pobírám plný invalidní důchod a jsem držitelem průkazu ZTP/P.

Prosím o informaci, jaké zálohy, v jaké výši a kdy je třeba platit (do kdy registrovat) na všechny uvedené instituce při kombinaci výše uvedených skutečností.
    Zajímá mě např., jestli existuje limit finančního výdělku, do kterého není při tomto typu podnikání třeba platit sociální pojištění (z neoficiálních zdrojů jsem se doslechla něco o cca 44.000,-- Kč/rok; přesnou výši výdělku samozřejmě zatím neznám, ale pravděpodobně se letos do tohoto limitu vejdu).

Omlouvám se za začátečnický dotaz a děkuji za jakoukoli upřesňující informaci či odkaz na předmětný paragraf.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).