Re: Jednorázový prodej výrobku
Pokud se jedná o příležitostnou činnost, tak dle §10 odst.1 písm a/ můžete zdanit své příjmy z prodeje výrobků, které nejsou živností. Výdaje spojené uplatníte max.do výše příjmů. Ve vašem avizovaném případě vznikne zisk.
Nevím, o jaké výrobky se jedná, ale živn.list není třeba a povolení k prodeji (pokud se nejedná o nějaké specifické výrobky - př.pyrotechnika, ...), tak není třeba.
Děkuji za osvětlení. Jedná se o stavebnici vlastní výroby. Jak postupovat v případě, kdy bude kupující požadovat doklad.. bude stačit podpis?
Také nemám jasno, jestli je nutné zisk někde hlásit resp. dokládat potvrzení o výdělku, nemám s tím vůbec žádné zkušenosti.
200ks a bez živnosťáku? zdanit to musíte rozhodně, a já bych řekl, že výroba 200 kusů a následný prodej lze těžko prohlásit za příležitostnou činnost.
hlavně koukněte, zda splňujete všechny podmínky pro prodej zboží - zda z hlediska složení, materiálů, vizáže atd. nejde o nebezpečné výrobky, na dodržování informačních povinností - návody (v češtině!), složení, kvalita zboží, dodržování zákona o technických požadavcích na výrobky, který stanoví povinnosti výrobce i distributora atd atd...
doklad musíte na požádání vydat - jméno, příjmení, adresa, podpis, datum, označení prodávaného zboží...
Na kusech by snad záležet nemělo, výroba není nikterak složitá,
jde o papírový model tzn.tisk..max.zisk viz.výše uvedená částka, tam asi nebude třeba nic dokládat.Návod v češtině mám.
Jak to tedy potom zdanit, nevím jak postupovat.
>200ks a bez živnosťáku? zdanit to musíte rozhodně, a
>já bych řekl, že výroba 200 kusů a následný prodej lze
>těžko prohlásit za příležitostnou činnost.
>hlavně koukněte, zda splňujete všechny podmínky pro
>prodej zboží - zda z hlediska složení, materiálů, vizáže
>atd. nejde o nebezpečné výrobky, na dodržování
>informačních povinností - návody (v češtině!), složení,
>kvalita zboží, dodržování zákona o technických požadavcích
>na výrobky, který stanoví povinnosti výrobce i
>distributora atd atd...
>doklad musíte na požádání vydat - jméno, příjmení,
>adresa, podpis, datum, označení prodávaného zboží...
>
>Na kusech by snad záležet nemělo, výroba není nikterak
>složitá,
>jde o papírový model tzn.tisk..max.zisk viz.výše
>uvedená částka, tam asi nebude třeba nic dokládat.Návod v
>češtině mám.
>
>
>Jak to tedy potom zdanit, nevím jak postupovat.
>
až dostanete peníze, tak za ten rok podáte do následujícího 31.3. přiznání k dani z příjmů fyzických osob, kam uvedete veškeré své příjmy - zaměstnání, podnikání, pronájmy atd atd...a do §10 příjem z toho prodeje a výdaje s tím související. sečtete, zdaníte...
na kusech záleží hlavně v případě, když to nebude prodáno zaráz jednomu kupujícímu.
Děkuji za informace.
To mě nenapadlo, že bude záležet na kusech, to se bude danit nějak jednotlivě nebo jak to mám chápat?..pač jednomu člověku to naráz prodávat nebudu, asi jsem to špatně formuloval, když jsem uvedl jednorázový prodej (myšleno vše prodat a konec). Myslel jsem, že se bude danit celkově ta částka..Co teď..?
>až dostanete peníze, tak za ten rok podáte do
>následujícího 31.3. přiznání k dani z příjmů fyzických osob,
>kam uvedete veškeré své příjmy - zaměstnání, podnikání,
>pronájmy atd atd...a do §10 příjem z toho prodeje a
>výdaje s tím související. sečtete, zdaníte...
>na kusech záleží hlavně v případě, když to nebude
>prodáno zaráz jednomu kupujícímu.
>
>
Ale jistě.:)))..jde o to, ze nerad delam veci zbytecne a uznejte, ze kvuli takove castce se neoplati vyrizovat vsechny potrebne nalezitosti ohledne zivnostaku, no a kdyz to pujde tak to pujde..to by byla jina situace..proc delat veci lehce, kdyz..:))
>zkuste zauvažovat selským rozumem - jak nazvat to, že
>někdo vyrobí 200 ks něčeho, určeného pro prodej za
>účelem zisku, a pak to bude kdoví jak dlouho prodávat. ať
>už na stánku, na netu či formou inzerce. nepřipomíná
>vám to podnikání? mě silně:-))
>Ale jistě.:)))..jde o to, ze nerad delam veci zbytecne
>a uznejte, ze kvuli takove castce se neoplati
>vyrizovat vsechny potrebne nalezitosti ohledne zivnostaku, no
>a kdyz to pujde tak to pujde..to by byla jina
>situace..proc delat veci lehce, kdyz..:))...pak můžete zaplatit 100x víc na pokutách, že?:-))
>
>
>>zkuste zauvažovat selským rozumem - jak nazvat to, že
>>někdo vyrobí 200 ks něčeho, určeného pro prodej za
>>účelem zisku, a pak to bude kdoví jak dlouho prodávat.
>>ať
>>už na stánku, na netu či formou inzerce. nepřipomíná
>>vám to podnikání? mě silně:-))
ale notak..kam jsme se to dostali. Člověk se slušně zeptá a skončí u pokut..:))
pak můžete
>>zaplatit 100x víc na pokutách, že?:-))
>>
>>
>>>zkuste zauvažovat selským rozumem - jak nazvat to, že
>>>někdo vyrobí 200 ks něčeho, určeného pro prodej za
>>>účelem zisku, a pak to bude kdoví jak dlouho
>>>prodávat.
>>>ať
>>>už na stánku, na netu či formou inzerce. nepřipomíná
>>>vám to podnikání? mě silně:-))
Takže když dědula na jaře vyřeže 200 píšťalek nebo uplete 200 tatarů nebo zrobí 200 březových košťat a prodá je na ulici nebo třžnici, tak na to musí mít ŽL ? Aha, ta přísnost asi bude na místě, že ? To bude asi tím, že nekšeftuje s topnými oleji nebo líhem :)))
>>Děkuji za osvětlení. Jedná se o stavebnici vlastní
>>výroby. Jak postupovat v případě, kdy bude kupující
>>požadovat doklad.. bude stačit podpis?
>>
>>Také nemám jasno, jestli je nutné zisk někde hlásit
>>resp. dokládat potvrzení o výdělku, nemám s tím vůbec
>>žádné zkušenosti.
>>
>
>200ks a bez živnosťáku? zdanit to musíte rozhodně, a
>já bych řekl, že výroba 200 kusů a následný prodej lze
>těžko prohlásit za příležitostnou činnost.
>hlavně koukněte, zda splňujete všechny podmínky pro
>prodej zboží - zda z hlediska složení, materiálů, vizáže
>atd. nejde o nebezpečné výrobky, na dodržování
>informačních povinností - návody (v češtině!), složení,
>kvalita zboží, dodržování zákona o technických požadavcích
>na výrobky, který stanoví povinnosti výrobce i
>distributora atd atd...
>doklad musíte na požádání vydat - jméno, příjmení,
>adresa, podpis, datum, označení prodávaného zboží...
Ano 200ks bez živnosťáku, ono totiž zpětně ho asi nikdo nevyřídí, řekla bych. Jinak, pokud s touto činností se bude pokračovat bez ŽL se to neobjede.
>
Právě, neplánuji v tom nějak pokračovat, i když pokud by to bylo nějak extra žhavé, pak bych to začal řešit se vším všudy. Takhle mě přijde zbytečné vše vyřizovat..
>Ano 200ks bez živnosťáku, ono totiž zpětně ho asi
>nikdo nevyřídí, řekla bych. Jinak, pokud s touto činností
>se bude pokračovat bez ŽL se to neobjede.
>>
Neřešila bych to a postarala se, aby výdělek nepřesáhl 20000,-. Třeba zlevněte, vyplatí se to :-)
Příležitostný příjem § 10/1/a do 20000,- nepodléhá zdanění. Je pravda, že zákon tento příležitostný příjem nedefinuje. Pouze nesmí jít o příjmy §6,7,8,9. Takže příjem § 6, 8, 9 to není. Hlavní charakteristikou příjmů podle § 7 je soustavná činnost a to není také. Podmínka prodeje jednomu člověku (kterou tady někdo zmiňuje) je naprostý nesmysl, to nikde stanoveno není.
Neumím si představit, co už by potom bylo příležitostnou činností když ne to, co popisujete vy. Jana F.
Výborně, něco takového jsem potřeboval vědět, děkuji vám moc!
>>Právě, neplánuji v tom nějak pokračovat, i když pokud
>>by to bylo nějak extra žhavé, pak bych to začal řešit
>>se vším všudy. Takhle mě přijde zbytečné vše
>>vyřizovat..
>***********************
>Neřešila bych to a postarala se, aby výdělek nepřesáhl
>20000,-. Třeba zlevněte, vyplatí se to :-)
>
>Příležitostný příjem § 10/1/a do 20000,- nepodléhá
>zdanění. Je pravda, že zákon tento příležitostný příjem
>nedefinuje. Pouze nesmí jít o příjmy §6,7,8,9. Takže
>příjem § 6, 8, 9 to není. Hlavní charakteristikou příjmů
>podle § 7 je soustavná činnost a to není také.
>Podmínka prodeje jednomu člověku (kterou tady někdo zmiňuje)
>je naprostý nesmysl, to nikde stanoveno není.
>
>Neumím si představit, co už by potom bylo
>příležitostnou činností když ne to, co popisujete vy. Jana F.
>****************************
mě taky oblilo horko, jak může radit, ať si hlídá zisk pod 20000:-(
ale tazatel je uklidněn, učiní 200 obchodních případů bez povolení, pokud bude zisk pod 20000 tak snad ani nepodá přiznání...o koncích raděj nepíšu, aby to zase nebylo pochopeno jako vyhrožování pokutama.
jen nechápu, proč potom např. stolař, který vyrobí 200 stolů ročně, nebo účetní, který vyplní 200 přiznání ročně, vůbec mají povolení, když je to pouze příležitostný příjem.
a to víme jen to, že tazatel má 200 obchodních případů, vyrobil 200 kusů něčeho, a na každém kusu bude mít 125 kč zisk. vyráběl stavebnici za účelem zisku, vyrobil jich 200 a teď je bude postupně opakovaně prodávat.
Omlouvám se, že se do toho pletu, ale jen pro moje osobní poučení, protože jsem kdysi něco takového taky udělal:
RR je nepodnikatel a vlastní XX kusů nějakého svého majetku (že je vyrobil, bych v tuto chvíli ignoroval, a že je vyrobil za účelem dosažení zisku, to už je naprosto neprůkazné - třeba je chtěl rozdat :-)). Není to opakovaná činnost, protože nikdy předtím nic takového nevyrobil a přísahá, že nevyrobí :-)).
RR Tedy prodává svůj movitý majetek několika kupujícím.
Ponechcme stranou otázku zdanění (je mi úplně jdno, jestli to nezdaní, zdaní jako příjmy z §7 apod.), ale je tohle opravdu podnikání? Je to na živnost? Cítím, že asi ne. Je to příležitostný výdělek (OK, těch 200 kusů by mě asi taky zneklidnilo)?
Radko, co byste dělala, kdybyste takovou kauzu dostala do ruky?
Nikomu nevnucuji svůj názor - jen se snažím trochu změnit úhel pohledu :-))
No, když se na to podívám s odstupem, tak rozhodující pro to posouzení byude asi těch 200 kusu :-((.
Kdysi jsem s kamarádem našel na půdě domu jeho dědy několik historických radiopřijímačů. Koupil jsem je od něho, zrepasoval a prodal sběratelům. Je tohle příležitostné? Jak ten pojem definovat? My jsme ty věi našli náhodou (to je příležitost), ale koupili už za účelem dosažení zisku.
Ale tohle moje filosofování tazateli asi moc nepomůže...
>No, když se na to podívám s odstupem, tak rozhodující
>pro to posouzení byude asi těch 200 kusu :-((.
***pro mě právě taky
>Kdysi jsem s kamarádem našel na půdě domu jeho dědy
>několik historických radiopřijímačů. Koupil jsem je od
>něho, zrepasoval a prodal sběratelům. Je tohle
>příležitostné? Jak ten pojem definovat?
*** kolik jich bylo? asi ne 200
My jsme ty věi našli
>náhodou (to je příležitost), ale koupili už za účelem
>dosažení zisku.
***nebyl to váš "výrobek" - to bych u těch stavebnic považoval taky za klíčové - už od prapočátku byl jasný účel
>Ale tohle moje filosofování tazateli asi moc
>nepomůže...
nezbyl vám aspoň jeden??? za kolik prodáte??
>RR je nepodnikatel a vlastní XX kusů nějakého svého
>majetku
***tady narazíte poprvé. nevlastnil xx kusů svého majetku pro osobní potřebu. 200 kusů stejného výrobku těžko prokáže jako věc pro osobní potřebu.
***opakování není v tom, že to ještě nikdy předtím neudělal. ale v tom, že prodej tohoto výrobku neustále opakuje (200x) proto jsem napsal, zda je prodá naráz. to by pak obhájil, že měl jeden jediný obchodní případ, zcela výjimečně, jednorázově.
takže když budu prvním rokem vyrábět a prodávat cokoliv tak to není podnikání?
>RR Tedy prodává svůj movitý majetek několika
>kupujícím.
***pokud máte na mysli §4 - osvobození prodeje movitých věcí - to by byl osvobozen prodej jakéhokoli zboží, ne?
****je to činnost za účelem zisku? je. je to opakovaná činnost? prodává to pod vlastním jménem? jak se definuje maloobchod?pokud 200x někomu něco prodám, nezlobte se na mě, ale to je příležitostně?
zkuste to opravdu polopaticky. když zkusím vyrobit 200 stolů, prodám po jednom kuse během roku za cca 2000 Kč kus, co to bude? příležitostný příjem? protože prodávám své movité věci?
nebo vyplním dvěstě lidem přiznání, je to příležitostná činnost?
>Radko, co byste dělala, kdybyste takovou kauzu dostala
>do ruky?
***bude to znít blbě, ale opravdu v těchto případech velice záleží na posouzení každého důkazního prostředku a provedení důkazního řízení, takže obecně nejde říct. ale pokud by bylo 200 paragonů za prodej stavebnice, kdoví do jakého časového horizontu rozložených, prodávaných se ziskem, těžko by asi prokazoval, že nejde o opakovaný prodej za účelem zisku.
>Nikomu nevnucuji svůj názor - jen se snažím trochu
>změnit úhel pohledu :-))
mě jde spíš o tu pofidérní radu, aby si držel výdělek pod 20000. tazatel by mohl myslet, že pokud zisk bude pod 20000 tak nemusí nic danit, což je zcela evidentní nesmysl.
nakolik si troufá obhajovat příležitostný dvěstěkrát opakovaný prodej zboží, je jeho věc:-)
tak abyste se nebál, zkuste si odpovědět sám:
Definice živnosti uvedená v ustanovení § 2 živnostenského zákona obsahuje pojmové znaky, které musí být splněny současně, aby bylo možno určitou činnost označit jako „živnost“.
Těmito znaky jsou:
- soustavnost
- samostatnost
- provozování činnosti pod vlastním jménem
- na vlastní odpovědnost
- účel směřující k dosažení zisku
k tomu prvnímu bodu, o který se přeme, vám sdělím můj názor - pokud je něco opakovaně (ne dvakrát, třikrát, ale 200x), jedná se o soustavnost
kdysi tu byla debata, tam mi pavel oponoval, že soustavně neznamená opakovaně, ale nesoustavná (příležitostná)= náhodná činnost. takže si vyberte.
ostatní body snad jasně splňujete, s tím souhlasíte, ne?
No, beru to. Asi je fakt rohodující ten počet opakování a taky to, že to vyrobil (s celkem jasným cílem). Tohle není soud - tady presumpce neviny neplatí, takže by musel on berňáku prokazovat, že to chtěl rozdat chudým...
Takže záleží na tom, jestli mu na to někdo přijde a jak se na to podívá konkrétní člověk z FÚ.
4RR: snaha byla, no :-((
Vyrobil to v rámci § 10/1/a, příležitostnou činností, samozřejmě s jasným cílem :-).
Počet kusů rozhodující není. Člověk si opravdu může přivydělat bez živnostenského listu třeba tím, že uplete z proutí pár hodovaček nebo košťat, udělá pár ozdob na dušičky, vytiskne nebo namaluje nějaké papírové skládanky nebo přáníčka a prodá to. Dělá to spousta lidí. Rozhodující pro zařazení pod § 7 nebo 10 je, jestli to dělá soustavně, a pro daňové účely výše výdělku.
Tak nešiřte paniku, gravere, váš názor vám neberu, ale nerada bych, aby to vyznívalo jako závěrečné shrnutí. Ani to, co píšu teď já. Ať si každý názor udělá sám podle přeložených argumentů. Jana F.
>Tak nešiřte paniku, gravere,
Nemyslím, že bych něco šířil. Tazatel si jistě zvolí další postup, aniž by ze mě panikařil.
>váš názor vám neberu, ale
To snad není ani názor, jen pohled na věc. Na názor mi chybí kvalifikace.
>nerada bych, aby to vyznívalo jako závěrečné shrnutí.
To tak snad nikdo kromě vás nechápe.
Mimochodem, co vlastně považujete za můj názor? Já totiž tvrdím, že by to *mělo* být tak, jak říkáte vy, jen se obávám, že ti, kteří jsou povoláni to interpretovat, to budou interpretovat jinak
>Ani to, co píšu teď já. Ať si každý názor udělá sám
Quod erat demonstrandum.
Mám za to, že tazatel myslel příjem, jen se nevyjádřil podle našeho slovníku ! O čem se to tady bavíme ? Bavíme se o soustavné činnosti, ne ? Je úplně šumafuk, kolik ks prodal nebo kolika lidem prodal (kolikrát měl příjem). To, co tazatel uvedl je podle mně příjem podle §10 a tazatel ho chce zdanit, tak ať ho podle §10 zdaní a basta. Myslím, že můj příklad s dědulou byl celkem ukázkový a my tady jen svými příspěvky dokazujeme tazateli, jak jsme profesionálně deformovaní a že za vším vidíme podvod a strašíme se navzájem stíháním od orgánů státní správy.
>>
>>ještě by bylo zajímavé, kdyby tazatel sdělil příjem
>>(zatím sdělil pouze zisk 25000). jinak by se mu i
>>argumentovalo, pokud by byl příjem 30tisíc, a jinak,
>>kdyby
>>100tisíc. částka zisku nám ale bohužel o obratu nic
>>nepoví:-)
>Mám za to, že tazatel myslel příjem, jen se nevyjádřil
>podle našeho slovníku !
***z čeho tak usuzujete? mě to po přečtení zní zcela jasně - celkový zisk
O čem se to tady bavíme ?
>Bavíme se o soustavné činnosti, ne ? Je úplně šumafuk,
>kolik ks prodal nebo kolika lidem prodal (kolikrát měl
>příjem).
***a to teda není. činnost o které mluvíme je prodej. a ten prodej se uskutečnil 200x.
To, co tazatel uvedl je podle mně příjem podle
>§10 a tazatel ho chce zdanit, tak ať ho podle §10
>zdaní a basta. Myslím, že můj příklad s dědulou byl celkem
>ukázkový
***ano, dědula, když každý rok bude prodávat pomlázky nebo vajíčka, tak by měl mít taky živnostenský list.
a my tady jen svými příspěvky dokazujeme
>tazateli, jak jsme profesionálně deformovaní a že za vším
>vidíme podvod a strašíme se navzájem stíháním od
>orgánů státní správy.
***to mu mám tvrdit, že je to úplně o.k., když si myslím, že není?
však je na něm, co si vybere. názory tu má. eventuelně se může jít zeptat na živnosťák-)))
Ať tazatel myslel co myslel, píše o ZISKU !
Pokud by se do toho nezapojila Jana F. s tím svým mozkovým průjmem, kdy OPĚT předvádí že n e v í co to je příjem a co výdělek a chce radit jiným, tak je jasné že se od samého začátku jedná o §10. U nás na vsi se říká, že když se baví chytří, tak blbí šoupou nohama a drží hubu. I v tomto případě ať si Jana F. šoupe čím chce ale ať hlavně drží ruce dál od klávesnice. Své výplody ať uplatňuje v básních na svých www stránkách, tam nic nezkazí.
Inspiraci s dceruškou nemá jenom ona, jsou i jiné básně:
http://sweb.cz/15555/Jana%20F./%C4%8CERVEN%C3%81%20kARKULKA-2.doc
To je fičák ! To je schíza !
Včera ráno nám čerpadlo ve studni odešlo do věčných lovišť ( tekoucí voda bude až v úterý !), nanosila jsem několik desítek litrů vody, abych mohla uvařit pro 6 lidí, upladla mi dvířka od trouby, auto šlo do opravy, přijela tchýně a zítra asi budu muset jít do rachoty s mastnou hlavou.
Vy mně pánové a dámy dnes opravdu nemůžete vytočit !
Pro 1234 : vyjadřuji svůj názor a Váš Vám neberu. Respekt navzájem.
Pro 1 : chovejte se slušně a jestli máte co říci k nějaké jiné diskuzi, pak se vyjádřete tam ( ale jinak Vás stále tajně miluju).
Děkuji všem za pochopení a tazateli se tímto omlouvám, že teď asi chudák neví, co má dělat :)))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 1. 2007 11:16
Zdravím všechny,
potřeboval bych poradit.
Mám výrobek (200ks), chtěl bych ho prodat a dále neplánuji žádný jiný prodej.
Nemám živnostenský list a potřebuji vědět co všechno je třeba zajistit a jaké povolení je třeba vyřídít.
Celkový zisk nepřesáhne 25,000,-
Děkuji všem za odpovědi