Re: silniční daň
Dle meho nazoru, ona poda priznani, nedoklada se, zda je majielkou OA. Udelejte jen mezi sebou zapujcni smlouvu na auto, jinak si ani ona nemuze uplatnovat cestovni vydaje. Do silnicniho priznani ona opise udaje z auta a zaplati silnicni dan.
Vy jste auto k podnikani nepouzival, tak proc byste to mel platit?
Pokud se jednalo o výpůjčku (bezplatnou), tak Vaše známá může uplatnit náhradu výdajů za spotřebované pohonné hmoty. Cenu spotřebovaných PHM buď prokáže doklady o jejich nákupu, nebo použije průměrnou cenu, vyhlášenou MF ČR za rok 2006 - najdete zde na serveru v záložce Finance/Cestovní náhrady.
>Dobrý den, prosím o radu. Půjčil jsem os. auto známé,
>>>>>>>>>>>která ho použila ke svému podnikání. Teď po mně chce,
>>>>>>>>>>>abych podal přiznání k siln. dani, že jsem napsaný v
>>>>>>>>>>>techničáku. Ale já nejsem podnikatel. Co s tím?
>>>>>>>>>>Ano, musíte podat a zaplatit SD za měsíce, kdy auto
>>>>>>>>>>bylo používáno k podnikání a to i přesto, že nejste
>>>>>>>>>>podnikatel, ale auto jste k podnikání zapůjčil.
>>>>
>
>Ještě bych se chtěl zeptat, ta známá si může odečíst
>pouze náhradu výdajů za pohonné hmoty nebo i sazbu
>náhrady za používání vozidel (tedy navíc 3,80 kč/km) ?
U bezplatně vypůjčeného vozidla si může uplatnit jen náhradu za spotřebované PHM (průměrnou spotřebu na 100 km si vypočítá podle údajů v TP). Základní náhradu ve výši 3,80 Kč/ km uplatnit nelze.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 1. 2007 19:57
Dobrý den, prosím o radu. Půjčil jsem os. auto známé, která ho použila ke svému podnikání. Teď po mně chce, abych podal přiznání k siln. dani, že jsem napsaný v techničáku. Ale já nejsem podnikatel. Co s tím?