Re: Odvádění daně SRO - je to takto sprá
Koukněte se sem na kalkulačku. Ty odvody jsou příšerné, to je fakt :-( Proč si myslíte, že je u nás tolik rozšířenej "švarc systém" nebo tzv. "zaměstnávání na živnostenský list"? Tím vůbec nechci říct, že tyhle černoty schvaluju :-( Na druhou stranu si ale myslím, to zatížení mezd by fakt mohlo být nižší.
Když chcete dát zaměstnanci (sobě) hrubou mzdu 20 tisíc, tak fakticky to firmu bude stát 27000, ale ten dotyčný dostane čistého 15075 Kč, což je 55,83% z těch celkových nákladů. Šílené :-(
Jako student sice můžete mít o něco nižší daně (to si můžete spočítat zase tady http://www.penize.cz/nastroje/kalk/dane_zam_rodinna_2006.asp
ale ty náklady zaměstnavatele budou obdobné. Ta druhá kalkulačka vám bohužel nezobrazí náklady firmy "nad" hrubou mzdu.
Dekuji za informace. Ještě by mě zajimalo, jestli muj plat (plat zamestnance) musi byt shodny s vydelkem firmy? napr. kdyz firma vydela 30 000/mes., muze byt muj plat pouze 10 000/mes.? A pokud ano, co se deje s penezi, ktere zustavaji na konte? Dokud je "neprevedu" na svuj plat, podlehaji zdaneni pouze FÚ? a to kolika %?
>Dekuji za informace. Ještě by mě zajimalo, jestli muj
>plat (plat zamestnance) musi byt shodny s vydelkem
>firmy?
EM: Nemusí. Plat zaměstnance samozřejmě může být nižší než zisk firmy :-)
> napr. kdyz firma vydela 30 000/mes., muze byt muj
>plat pouze 10 000/mes.?
EM: Ano. Hlídejte si jen tarify pro výši mzdy (minimální mzdové tarify).
> A pokud ano, co se deje s
>penezi, ktere zustavaji na konte? Dokud je "neprevedu" na
>svuj plat, podlehaji zdaneni pouze FÚ? a to kolika %?
>
EM: SRO jako firma zdaní svůj zisk 24% za rok.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 1. 2007 22:29
Dobrý den,
založil jsem sro a jsem jejim jedinym jednatelem. Zajimalo by me, jak budu muset danit sve vydelky. Zaregistroval jsem se na FÚ, na zdravotni na pojištovně a na sociálním. Na zdravotni pojistovne jsem se zapsal jako zamestnanec této sro a pani mi to spocitala na 8% + 4,5%. Na socialnim totez jako zamestnanec sro a zde mi spocitali, ze mam odvadet 26% za sro (zamestnavatel) + 8% za sebe jako zamestnance (tzn. celkem zaplatit 46,5 %!?? z vymerovaci ho zakladu na zdrav a soc) - je to takto normalni? Nad rámec meho podnikaji jeste studuji posl. par mesicu SS - musim tedy v tomto pripade vlastne soc. a zdrav. platit, kdyz mou hlavni cinnosti je stale jeste skola?
Vsem predem moc dekuji za radu