Re: Zálohová faktura-přelom roku
Omlouvám se.Účtuji v PU.Takže mám této zálohové faktuře přiřadit číselnou řadu roku 2007? Nemusím nějak zůčtovat přes dohadné položky nějaký náklad do r.2006? Předem se omlouvám asi za banální otázky,ale ten přelom roku mi dává zabrat :-) Děkuji.
1) Jakou číselnou řadu, to záleží na Vás :-) Já bych se při číslování řídila datem vystavení, resp. doručení té zálohové faktury. Ale není to důležité. Pokud máte už uzavřené dokladové řady 2006, tak klidně do 2007.
2) Jaký náklad roku 2006? Zálohy přece do nákladů vůbec nejdou!!!
3) Dohadné položky a časové rozlišení máte dělat na náklady a výnosy, na něž dosud nemáte faktury, ale které patří do uzavíraného období.
4) Klidně se ptejte, od toho tady to forum je ;-) A můžete zkusit i vyhledávání v historii, na hodně otázek se tady už odpovídalo v minulosti.
Mějte se pěkně :-)
Moc děkuji za rady :-) Třeba se to taky někdy naučím :-)
Teď mě ještě napadla ale jedna věc.Vím,že se o zálohách neúčtuje,ale 2.1.2007 jsme zaplatili zálohu na plyn za období 12/2006.Tahle záloha se mi ale v účetní deníku objeví.Zaúčtovala jsem to následovně:
a) Interní doklad v r.2006 - záloha na plyn 12/2006 314/383
b) hotovostní doklad v r.2007 platba zálohy 383/211
Ale teď mi dochází,že je to asi nesmysl.Nechala jsem se asi zmást skutečností,že plyn 12/2006 je nákladem r.2006. Jak teda tohle zaúčtovat?
Tu zálohu bych účtovala JEN 314/211 ke dni platby, žádné účty 38x bych tam nedávala :-) Nicméně na spotřebu plynu, elektřiny atd. za rok 2006, které NEJSOU DOSUD VYÚČTOVÁNY klasickou konečnou fakturou, byste měla utvořit dohadné položky, tj. odhad nákladů dosud nevyfakturovaných do konce r.2006.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 1. 2007 8:14
Dobrý den,
Jak a hlavně do kterého roku mám zaúčtovat zálohovou fakturu vystavenou 12.1.2007 za spotřebu vody na provozovně v období 6.12.2006 - 1.2.2007?
Moc všem děkuji a přeji hezký den.